ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 19 ianuarie, consulul general al Ucrainei în Turcia, Roman Nedilski, s-a rugat împreună cu Patriarhul Bartolomeu la liturghia săvârșită în biserica Sfântul Vasile din Triglia.

La serviciul religios, ținut în mai multe limbi, inclusiv slavonă, după ce s-a intonat Imnul Axion dedicat Maicii Domnului, diaconul s-a rugat conform tipicului pentru ca Dumnezeu să îi dăruiască „mulți ani” Patriarhului Bartolomeu.

Apoi, i-a făcut aceeași urare Patriarhului Teofil al Ierusalimului și – surpriză! – Patriarhului Kirill al Rusiei (video: minutul 41:45).


După aceea, consulul Nedilski a citit Tatăl Nostru în ucraineană.

Amintim că, de la invazia rusă din 24 februarie 2022, regimul de la Kiev l-a tratat pe Patriarhul Kirill la fel ca pe Vladimir Putin, după ce acesta a binecuvântat războiul din Ucraina, afirmând că este vorba de un „război sfânt”.

Pentru că, până în mai 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost subordonată Moscovei (deci lui Kirill), regimul Zelenski a depus un proiect de lege pentru interzicerea acesteia. BOU este acuzată că este o oficină de spionaj a Rusiei.

Patriarhul Kirill a fost inclus de către serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) pe lista persoanelor căutate.

Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Alexei Danilov, a afirmat în decembrie 2022 că Putin și Kirill sunt Satana.

În același timp, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a folosit războiul din Ucraina ca motiv pentru încercarea de a izola Biserica Rusă în lumea ortodoxă și a împinge celelalte țări ortodoxe spre o apropiere forțată de Biserica Catolică.

Și de îmbrățișare a pidosnicelor „valori” progresiste.

Din acest puseu ecumenist s-a iscat și Scandalul Calendarului.

Pomenirea de Bobotează a Întâi Stătătorului Bisericii Ruse de către Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, avându-l ca invitat de onoare pe consulul general al Ucrainei, nu poate fi nici o întâmplare, nici o greșeală.

La un asemenea nivel nu se fac astfel de greșeli.

Singura explicație care rămâne este că s-a dorit transmiterea unui semnal către Moscova și către lumea ortodoxă.

Ce semnifică el exact, vom vedea.

Cu siguranță, însă, momentul din Turcia de la Bobotează reprezintă un punct de cotitură pentru Războiul din Ucraina și pentru creștinătate.