ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A ieșit Covid Vodă acum câteva zile și a decretat că ne relaxăm, gata, avem voie fără mască pe trotuare. Tot cu voie de la stăpânire putem să mergem și noaptea, pe străzi. Ba mai putem și să căscăm ochii prin magazine, după vechiul program, sau să întârziem pe la cârciumi. Lumea s-a bulucit și a zis că e relaxare. A zis așa pentru că asta i s-a băgat în cap. Televiziunile, nărăvite sau nu la pomana guvernamentală, au publicat cu litere de-o șchioapă că a venit libertatea peste noi. Care libertate?

Reveniți-vă, oameni buni. Nu există nici relaxare și nici libertate. Este o altă minciună născocită de un sistem pervertit în manipulare, prin care încearcă să mute centrul de greutate al neputinței de a conduce. Este o stratagemă prin care vrea să vă abată atenția de la toate eșecurile pe care le-a avut, cel puțin în materie de combatere a pandemiei.

Truc ieftin, cu priză la creduli

Klaus Iohannis nu suportă să ia bobârnace. El trebuie să fie cel care are întotdeauna soluții, cel care are dreptate și cel care se avântă primul în luptă. Numai că de data aceasta se bate cu el însuși, cu propriile bâlbe și minciuni. Situația epidemiologică nu diferă cu mult față de cea cu care ne confruntam la instituirea stării de alertă. Atunci, printre altele, cerea obligativitatea purtării măștii de protecție. Acum, cu degajare, spune că nu mai este nevoie. Peste câteva zile ne va anunța inclusiv că relaxarea a fost generată de măsurile foarte bune luate de guvern, care ne-a ocrotit de ceea ce este mai rău.

În schimb, dacă vă uitați la numărul imens de infectați sau de morți adunați în mai bine de un an vă veți întreba unde a lucrat bine guvernul. Iar guvernul a acționat bine pentru că așa i-a dat el sarcinile, nu? Cine gândește mai bine decât el?

Tot așa am ajuns

Întreaga poveste arată ca în bancul cu Ițic disperat de traiul în casă alături de soacră. S-a dus la rabin, căruia i-a povestit că nu mai poate suporta, iar acesta l-a povățuit să aducă pe rând și capra, și oaia, și vaca și purcelul. După un timp, când ajunsese cu nervii la pământ, s-a dus din nou la rabin, care i-a zis să le dea afară, pe rând. La final, când a rămas doar cu soacra, rabinul l-a întrebat dacă îi este mai bine. Incomparabil, i-a răspuns Ițic. Tot așa și aici. S-a început cu masca, apoi a continuat cu restricții de circulație, cu școli, teatre, cinematografe, magazine și piețe închise, cu program de ieșit la cumpărături, cu sărbători religioase restricționate și câte altele.

Când situația a devenit de nesuportat, s-a renunțat pe rând la aberațiile astea, dar am rămas cu starea cu alertă. Nu-i așa că vă simțiți mai bine? Nu mai purtați masca pe stradă, doar pe stradă, dar când ajungeți lângă școli, parcuri sau în stațiile de transport în comun o puneți la loc. Vi se pare că sunteți mai relaxați? Cum vă simțiți mai liberi când guvernul anunță că oricând poate reveni la restricțiile de dinainte dacă i se pare că lucrurile nu merg bine?

Masca, la schimb cu vaccinul

Mai liber înseamnă a circula noaptea fără declarație pe proprie răspundere? Ce studii au arătat că noaptea virusul lovea mai cu tărie? Sau în apa mării, de trebuia să purtăm masca de protecție. Nu are rost să înșir toate aberațiile menite să ascundă incapacitatea autorităților, cu Iohannis în frunte, de a gestiona pandemia. Este evident că pretinsa relaxare are scopul de a urgenta vaccinarea care ne condiționează libertatea. Admițând că nu se va ajunge la cifrele dorite de Cîțu – și nu se va ajunge – ce se va întâmpla? O luăm de la capăt cu masca, de exemplu? Premierul, inspirat de modelul Iohannis, este convins că vaccinarea ne scapă de îmbolnăviri. Cum, din moment ce virusul este luat și împrăștiat de cei vaccinați cu aceeași ușurință precum o fac cei nevaccinați? Despre ce libertate poate fi vorba în condițiile în care măsurile luate în industria ospitalității duc mai degrabă către faliment decât spre revenirea la normalitate? Sunteți liberi când vi se condiționează căsătoria de un certificat de vaccinare? De la obligativitatea purtării măștii de protecție, care oricum nu ne ferea de nimic, acum sunteți puși sub opreliști de un vaccin. Și libertatea unde e?