ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bran party. Ce avem noi aici, la capătul a două zile nebune? Pînă ne dumirim cu adevărat – dacă ne vom dumiri vreodată – avem următoarele: la castelul Bran chiar e în derulare o petrecere de mare ștaif a unor oameni foarte bogați din străinezia. La ani-lumină însă de ce a conturat presa. De ce să fi făcut presa una ca asta?

Au venit oameni foarte bogați la Bran, dar la nivelde maxim 3-4 miliarde de dolari (cazul Peter Thiel) și niciunul care să intre măcar în top 40 mondial. Nici vorbă de Musk, Bezos, Larry Paige ori Sergey Brin, vehiculați în presă. Mai grei erau afaceriștii aduși de Țiriac la vînătorile lui decît cei de la Bran. Există în mod cert și actori occidentali, dar nicio vedetă, doar figuranți în spectacolul pregătit pentru această noapte și care, peste zi, repetau figuri de luptă chiar în fața restaurantului din Brașov unde luaseră masa. Nici umbră de Angelina Jolie sau ”Matt Damon-ul” livrat de Adevărul.
 
O neica-nimeni din Suedia, Julia Sandstrom, cărătoare de tavă în 3-4 filme, a fost ridicată la rang de vedetă a filmului de presa noastră. La fel încă vreo 2-3 actorași străini, care ar putea profita de vizită ca să obțină un autograf de la Marcel Iureș.

Oaspeții au fost duși pentru un pre-party la o stînă, care de fapt nu e stînă, ci restaurant. Am aflat sigur că toți cei cîteva sute de invitați au semnat acorduri de confidențialitate legate de marea petrecere, dar la jumătate de oră de la debutul chefului postau deja pe rețele poze din interior. Aproape două zile, nimeni din presă nu a obținut o minimă confirmare că Musk ori Jolie au ajuns cu adevărat în România, dar asta nu a împiedicat nici măcar prestigiosul PRO TV să dea ca sigură informația. În schimb s-a aflat cu lux de amănunte ce au mîncat cu toții pe plai mioritic.

Foarte ciudat, niciun oficial român, de la primarul din Bran la președintele CJ Brașov, deputați, senatori, miniștri ori chiar președintele țării nu au băgat capul în marele cadru. Cînd a venit ultima oară cel mai bogat om al lumii, Bill Gates, l-au primit președintele și premierul, a fost mega-eveniment politic. Politicienii mari s-au repezit în poză și cînd a venit Luciano Pavarotti, ori Michael Jackson, ori chiar expirata Brigitte Bardot. Acum, liniște deplină…Și inexplicabilă.

Nu e imposibil ca Halloweenul – care oricum e mîine – să nu fie motivul real al petrecerii, ci aniversarea lui Peter Thiel, care zilele trecute a împlinit 55 de ani, cifră rotundă. Halloweenul ar fi doar furnizorul cadrului de derulare a petrecerii, unul excelent, să admitem, pentru high-life.

Petrecerea e atît de secretă că presa a turuit toată ziua informații ”confidențiale” despre tot, inclusiv cu imagini generoase. ”Vedetele” hollywoodiene de prim rang erau filmate lejer inclusiv la restaurantul Prato, al cărui patron spunea onest că nu cunoaște pe nimeni dintre ele. Nici publicul nu a identificat pe careva.

Unde e marea problemă, marele mister?

O petrecere importantă, care își merita un loc de nivel mediu în presă, dar nu mai mult de atît, a fost gonflată artificial de cineva pînă la proporțiile celui mai mare eveniment planetar monden. Cu ”cei mai bogați miliardari ai lumii” și cu supervedete de la Hollywood, știrea ar fi încăput în prime-time peste tot, de la CNN și Fox News la cel mai modest ziar sud-american ori est-asiatic. S-ar fi ridicat serios problema dacă nu cumva petrecerea mega-bogătanilor e, de fapt, o reuniune ocultă, a la Bilderberg ori Ilumminatti, unde să se pună lumea la cale. Ori măcar alegerile din SUA. Dar niciun organ de presă extern nu a pomenit măcar en-passant povestea. Deși Musk a fost azi omul zilei în presa mondială grație preluării Twitter și creditului dat unui articol conspiraționist cu bătaie politică.
Cine și de ce a făcut imensă vîlvătaie dintr-un foc mediu, reușind să angreneze în efort, practic, toată presa autohtonă, incluzînd organele de stat TVR Info sau România Actualități?

S-a dorit ca imaginea castelului ”lui Dracula” să explodeze mediatic în perspectiva unei viitoare tranzacții imobiliare?

S-a dorit promovarea peste noapte a unui afacerist autohton cvasi-anonim, dar care are avantajul de a fi ginerele unuia dintre cei mai bogați români, condamnat la 4 ani după gratii și eliberat condiționat suspect de repede?

Se pot schița multe scenarii; sigur e, însă, că rareori în ultimii 30 de ani s-au mai scremut munții atît de tare ca să dea naștere unui biet șoricel…

Desigur, poate vine marea surpriză la miezul nopții și aflăm că, din cîteva sicrie plasate în sala mare a castelului, au ieșit Angelina Jolie, Elon Musk, Jeff Bezos și restul starurilor planetare. Și poate și Paris Hilton, care acum vreo două săptămîni ”venise” și ea la Craiova, de nu mai ai loc pe șosea de atîtea vedete pe plai mioritic. Să pariem ori nu pe asta?