ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce și-a înfrânt inamicii externi - Fascismul și Comunismul -, Capitalismului nu i-a mai rămas altceva decât să se extindă nestingherit la nivel planetar. Și să își lichideze dușmanii interni.

 

Un editorial de referință al lui C.J. Hopkins în Consent Factory pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Am mers la Londra să discut cu Stânga... Nu, nu cu „Stânga” la care vă gândiți.

Nu Stânga purtătoare de mască și de steag ucrainean. Nu Stânga care folosește pronume neutre și e segregaționistă. Nu Stânga iubitoare de FEM, OMS, FBI, CIA, CDC și MI6. Nu Stânga Noii Normalități globo-capitaliste.

Cealaltă Stânga. Stânga de școală veche. Stânga „negaționistă a COVID-ului, conspiraționistă, putinistă, extremistă de dreapta”.

Ne-am adunat vreo 150 de oameni și ne-am strâns într-o „biserică homofobă” din Islington. Da, Islington, care este – mai mult sau mai puțin – cartierul general al Stângii Nou-Normale britanice

Nu ne-am făcut griji.

„N-au decât să vină peste noi”, ne-am zis.

Nu au venit. Era sâmbătă. Pasămite făceau shopping sau urmăreau niște antisemiți închipuiți.

Deci, ne-am văzut de treabă.

„Treaba” a fost o conferință având ca subiect opoziția Stângii față de Forumul Economic Mondial și viziunile sale distopice despre viitor... Știți voi: mâncatul gândacilor, să nu ai nimic și să fii fericit, din astea!

Am fost invitat de grupul numit Real Left să vorbesc într-o secțiune alături de Fabio Vighi, profesor de Teorie Critică la Universitatea din Cardiff.

Nu am vorbit prea multe despre Forumul Economic Mondial. Am discutat mai degrabă despre capitalismul global, totalitarism și „Stânga Nou-Normală”.

Iată, în linii mari ce am spus la conferință.

* * *

Pentru a înțelege se s-a petrecut cu Stânga (cum a devenit ea „Stânga Nou-Normală”), trebuie să înțelegem istoria capitalismului mondial din ultimii circa 30 de ani.

De fapt, trebuie să mergem chiar mai mult înapoi timp, la începutul secolului XX, când Marele Joc Ideologic se afla încă în plină dispută.

La acea vreme, capitalismul, după ce răsturnase aristocrațiile, se afla pe val, transformând lumea într-o mare piață.

El era contestat de două ideologii opuse, Fascismul și Comunismul. S-au războit. Capitalismul a câștigat.

Așa s-a născut capitalismul global – „GloboCap”. Trăim acum într-o mare lume globo-capitalistă. Debutul său a fost la începutul anilor 1990.

GloboCap nu avea inamici în exterior. Singurul lucru care îi rămânea de făcut era să aplice strategia „Clear and Hold”, adică să lichideze grupurile de rezistență interne și să implementeze uniformitatea ideologică.

Lucru pe care l-a și făcut în ultimii 30 de ani: mai întâi, în fostul bloc sovietic, apoi prin „Războiul Global împotriva Terorismului” și, în fine, în așa-numitele „democrații occidentale”.

Am trăit pe pielea noastră perioada de șoc și groază a implementării Noii Normalități (în timpul COVID) și continuăm să o experimentăm și acum, chiar dacă mai puțin dramatic.

Cu alte cuvinte, GloboCap devine totalitarist. Aceasta este Noua Normalitate. Nu e totalitarismul din vremea bunicilor. Este o nouă formă de totalitarism globo-capitalist.

Are câteva caracteristici familiare:

-       suspendarea drepturilor constituționale,

-       propaganda oficială,

-       comandourile de cretini,

-       cenzura,

-       omniprezența simbolurilor conformismului ideologic,

-       restricțiile stupide ale libertății de mișcare și ale altor aspecte ale vieții cotidiene,

-       ura și persecuțiile față de cei decretați oficial „Untermenschen” (suboameni),

-       violența bandelor îndoctrinate,

-       arderea cărților,

-       procesele-spectacol etc.

Totuși, nimic asemănător cu paradele cu cizme înalte, mărșăluit în pas de gâscă și răcnete despre „rasa superioară”. Nu e vorba de ACEL gen de totalitarism.

Pentru a-l înțelege, trebuie să înțelegem ideologia capitalismului globalist. Lucru care nu e atât de ușor cum poate părea.

Capitalismul globalist nu are o ideologie. Sau, mai degrabă, ideologia sa este „realitatea”.

Când nu ai adversari ideologici, nu ai nevoie de o ideologie. Practic, ești Dumnezeu.

„Realitate” este tot ceea ce spui tu. Iar oricine nu este de acord, este un „negaționist al științei”, sau un adept al „teoriilor conspirației”, sau un „dezinformaționist”, sau orice alt tip de „extremist” ticălos.

Nu ești obligat să discuți despre ideologie cu nimeni, pentru că nu ai adversari ideologici.

Societatea este divizată în două grupuri fundamentale:

-       „normalii”, care acceptă „realitatea”;

-       „devianții” și „extremiștii”, care nu o acceptă.

Adversarii tăi politici și ideologici sunt patologizați și delegitimați în mod preventiv.

La urma urmei, cine ar nega „realitatea”, în afara mincinoșilor și a nebunilor clinici?

Desigur, există un conflict politic și ideologic intra-muros, în limitele așa-zisei „normalități”. După cum există și o concurență intra-muros între companiile mondiale.

Însă contestarea sistemului ideologic însuși este imposibilă, deoarece în afara lui nu există o bază de pe care să lansezi un atac.

Acesta este probabil aspectul cel mai dificil de acceptat pentru majoritatea dintre noi.

Nu există un teritoriu ideologic în afara capitalismului globalist. Nu există „exterior”. Nu există adversari externi.

Nu există decât revolte și operațiuni speciale împotriva revoltelor.

Restul este concurență intra-muros.

Și iată un alt aspect pe care trebuie să îl înțelegem în legătură cu ideologia capitalistă globalistă, iar acesta nu îi va încânta pe cititorii mei conservatori, libertarieni sau stângiști.

Însă este un aspect esențial pentru a înțelege Stânga Nou-Normală și peisajul ideologic actual.

Voi încerca să explic cât de simplu se poate și să nu mă pierd în chițibușuri post-structuraliste.

Gata? Atunci, să purcedem.

Capitalismul este o mașină de epurat valori. Epurează societatea de valorile despotice (i.e. valorile religioase, valorile socialiste, valorile tradiționale și orice alte valori care ar putea împiedica fluxurile libere de capital – capitalismul nu face distincție).

Acesta este modul în care capitalismul (sau democrația, dacă doriți) ne-a eliberat de o „realitate” despotică, în care izvoarele valorilor erau aristocrațiile, regii, Biserica etc.

Practic, a transferat izvorul valorilor și implementarea lor de la structurile despotice la Piață. Acolo unde totul este o marfă.

Ura! Capitalismul ne-a eliberat de Despotism! Sunt recunoscător pentru asta. Nu sunt un mare fan al despotismului. Problema este că vorbim de o Mașină. Care nu are buton de oprire.

Și care acum domină întreaga planetă fără opoziție sau îngrădiri.

Deci execută operațiunea pentru care a fost creată: epurează societatea de valorile despotice, transformă totul și pe toți într-o marfă, stabilește și impune respectarea uniformității ideologice, neutralizează nucleele de rezistență internă.

Cea mai mare parte a acestei rezistențe este reacționară. Nu o spun într-un sens peiorativ.

Cea mai mare parte a opoziției la Noua Normalitate a venit dinspre Dreapta politică tradițională. Persoane care încearcă să își salveze și păstreze valorile. Adică să împiedice ca ele să fie epurate de Mașina Globo-Cap.

Multe dintre aceste persoane nu văd lucrurile în acest fel, pentru că refuză să accepte că lucrul căruia i se opun este Capitalismul Mondial. Așa că folosesc alte denumiri: „capitalism de cumetrie”, „corporatism”, sau „marxism cultural”.

Puțin importă cum îl numesc, cu excepția denumirii de „comunism”, care este o prostie.

Problema este că oamenii aceștia constituie o forță reacționară care se opune extinderii capitalismului globalist și ideologiei sale, indiferent că sunt conștienți sau nu de acest lucru.

Rusia este o altă astfel de forță reacționară, cel puțin în măsura în care încearcă să apere ce a mai rămas din suveranitatea sa națională. Siria și Iranul sunt alte două exemple.

Toate aceste forțe reacționare sunt integrate în sistemul GloboCap, dar, în același timp se opun absorbției lor de către acesta.

Dinamica este complexă. Nu vorbim despre un desen animat sau depre un film hollywoodian, cu „buni” și „răi”.

Pe scurt, câmpul de luptă se poate descrie astfel: de o parte, GloboCap, care duce o operațiune „Clear & Hold”, de cealaltă, opoziția reacționară („populistă”) împotriva lui. Și gata.

Acestea sunt singurele forțe importante de pe câmpul de luptă, în prezent.

Și ajungem la situația jalnică a Stângii.

Stânga – și mă refer la „Stânga” în sens general, de la liberali la stângiștii serioși de Brooklin – se află într-o dilemă ideologică.

Fie se aliniază cu GloboCap-ul din ce în ce mai totalitar, fie se aliniază cu forțele reacționare împotriva acestuia.

Nu se poate alinia cu reacționarii, pentru că mulți dintre ei sunt – ei bine – cam bigoți sau cred în Dumnezeu sau nu sunt de acord ca travestiții să se dea pe lângă copiii lor.

Mulți dintre acești reacționari dețin arme de foc și arborează în fața casei steagul țării lor.

Mulți dintre ei au votat cu Donald Trump, cu Brexit, cu AfD în Germania, cu Le Pen în Franța sau cu Frații Italiei.

Tipii ăștia nu se uită la BBC și CNN. Nu folosesc pronume neutre.

Acești tipi îngrozitori fac parte din clasa muncitoare.

Așa că Stânga s-a aliniat cu GloboCap care continuă să epureze toate aceste ticăloase valori despotice și să se opună dictatorilor și fanaticilor religioși, răspândind „democrația” pe toată planeta.

Ați putea spune că glumesc. Nu glumesc. Capitalismul global asta face acum. Sprijinit de toți liberalii și stângiștii.

Problema este că, în timp ce capitalismul global continuă să facă acest lucru – cu mare tam-tam –, devine tot mai totalitar.

Nu identifică valorile despotice după bunătatea inimii sale. GloboCap execută o unformizare ideologică.

Neavând însă o ideologie adevărată, tot ce știe să facă este să epureze valorile, să transforme societatea în piață și tot ce se află în societate în mărfuri fără valoare.

Naziștii numeau acest proces „Gleichschaltung” – sincronizarea tuturor elementelor societății potrivit ideologiei oficiale.

Este ceea ce se petrece acum la scară mondială.

GloboCap a început tranziția de la o realitate cu ideologii concurente, cu state-națiuni suverane, cu culturi și valori proprii spre o nouă „realitate” supra-națională, post-ideologică și în cele din urmă transumană și globalizată.

Mesajul GloboCap este: „ori sunteți cu noi, ori împotriva noastră”.

Stânga Nou-Normală este în mod evident aliniată cu GloboCap.

Stângiștii nou-normali vor nega cu furie acest lucru, în timp ce strigă cerând mai multă cenzură împotriva disidenților și îi ovaționează pe naziștii veritabili.

Așa cum Dreapta „populistă” nu poate accepta că se opune unei forme de Capitalism, la fel Stânga Nou-Normală refuză să accepte că se aliniază unei noi forme de Totalitarism.

Dacă le arăți capturi de ecran cu mesajele în care cereau închiderea „nevaccinaților” în lagăre, sau imagini de când se adunau în mulțimi fanatice și îi amenințau pe toți cei care nu le scandau lozincile, te privesc ca pe un nebun.

***

Ne aflăm deci într-un mare impas. Lucru pe care l-am și spus în conferința de la Londra.

Mi-aș fi dorit să vin cu un plan ingenios de ieșire din ananghie. Din păcate, nu am nici unul. Probabil că, în această fază, nimeni nu are.

Noua Normalitatea este de-abia la început.

Însă de un lucru sunt sigur: dacă nu doriți să sfârșiți mâncând gândaci, să nu aveți nimic și să fiți fericiți în orașul vostru de 15 minute monitorizat de IA, în timp ce așteptați ca aplicația de Credit Social să fie actualizată cu istoricul de vaccinare, pentru a vă putea accesa contul cu monedă digitală de stat și să faceți o altă plată minimă cu cardul de credit care se tot mărește, poate ar fi o idee bună să pricepeți ce se întâmplă acum.

 

Sau poate că nu. Cine sunt eu să dau sfaturi? Sunt doar un bătrân„stângist de extremă dreapta”.