ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce să vedeți? Raed (Ceaușescu) Arafat s-a supărat. Dar nu așa.... puțin. S-a supărat rău de tot. De ce? Pai s-a dus omul să facă recepția la o "jucărie" și un reporter de la România TV "a îndrăznit" să îl trezească la realitate prin întrebarea "ce ne spuneți despre protestele de aseară?". Vai, atât i-a trebuit. A luat Ceaușescu foc, pardon Raed Arafat.

"Jucăria" pe care a recepționat-o Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) este un Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență. "Centrul mobil are echipamente inteligente ce simulează situații de urgență complexe, precum incendiile din locuințe, un pachet pentru condiții meteo extreme sau simularea realistă a unui cutremur și a modalității în care acesta se percepe într-o casă sau într-un apartament." - informează D.S.U.. "Jucăria" aceasta în sine nu este ceva inutil. Adică lăsând gluma la o parte, chiar este un simulator util pentru că ne poate învăța cum să reacționăm în diferite situații de urgență pe care le putem avea în casele noastre. Eu chiar pun accent pe lipsa cursurilor de prim ajutor în școli și licee, chiar și la locul de muncă, lipsa cursurilor de specialitate în caz de urgență. Dacă acest Centru mobil de instruire este la dispoziția oricui cetățean, atunci este foarte, foarte util. D.S.U. transmite faptul că "Prin obiectivul său de formare a populației, Centrul mobil va îmbunătăți capacitatea de identificare și reducere a pericolelor, astfel încât să scadă numărul de accidente în locuințe. Participanților la sesiunea de instruire le sunt oferite mai multe scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia, fiind conceput să poată asigura o învățare experiențială, prin deplasarea acestuia în diverse locuri din țară." Bun. Până aici nota 10. Chiar felicit această inițiativă.

Dar ceea ce nu a fost deloc profesional a fost reacția lui Raed Arafat și mai ales comunicatul de presă de la D.S.U. Păi ce s-a întâmplat? Un reporter de la România TV l-a întrebat pe Raed Arafat despre protestele de aseară. Arafat a răbufnit pur și simplu de parcă reporterul l-ar fi întrebat ce a băut azi noapte. "Vă rog, un pic de bun-simț" .

Pai serios acum, o parte a acestui popor îți scandează numele seară de seară, îți cere demisia, te trage de mânecă, tu taci, nu spui nimic și tu ceri "bun simț" când un reporter te întreabă despre câteva evenimente în care tu ești vizat. Bun, ok, erai la un eveniment, nu aveai chef să răspunzi la acest gen de întrebări. Până la urmă era inevitabil să nu fii întrebat despre acest lucru și dacă chiar nu aveai chef de acest subiect, nu invitai presa. Filmau și fotografiau cei de la D.S.U, trimiteau imaginile și textul aferent către presă și gata. Aveai și promovare pentru acest eveniment și stăteai și liniștit. Dar asta nu este tot. Lipsa de profesionalism și dovada de comunism merge mai departe. Chiar dacă și un alt reporter a pus fix aceeași întrebare, în bătaia puștii a rămas România TV.

Poate pentru că în prima seară de proteste a fost singura dar singura televiziune care a arătat imagini din marile orașe și așa au aflat și alții despre proteste. În tot acest timp celelalte televiziuni difuzau orice altceva. A doua seară, adică ieri, nu a mai mers șmecheria. Deja televiziunile erau strâmtorate de situație să vorbească despre aceste proteste. Până la urmă era vorba despre o informație de interes public.

Dar ceea ce s-a întâmplat astăzi la acest eveniment a fost cam la fel cu protestele în prima seară. Adică s-au dus reporterii la Raed Arafat cu temele făcute. Au mers la acest eveniment de inaugurare și au făcut pe stativele de microfoane. Raed Arafat a vorbit despre ce a vrut, reporterii au făcut prezența și toată lumea era fericită. Dar s-a găsit cineva să iasă din tipar. Până la urmă era o întrebare firească și chiar nu are importanță de la ce televiziune. Putea să fie și de la Gâlga Tv.

Dacă reporterul vrea să întrebe despre proteste, întreabă despre proteste.

Până la urmă oamenii din stradă îți strigă numele și tu vrei să te întreb despre Centrul mobil de simulare? Ok, te întreb și de Centrul mobil că până la urmă de asta m-ai chemat aici dar dacă tot s-a încheiat evenimentul, hai să te întreb și de proteste.

Sincer, asta aș fi întrebat și eu. Nu m-aș fi dus acolo să țin microfonul și atât. Aș fi scris despre evenimentul petrecut dar tot aș fi scris ceva și despre proteste. De ce? Pentru că de câteva zile tot eviți acest subiect și mai ales taci și nu spui nimic despre asta. Dar asta este. Faptul este consumat. Raed s-a supărat și punct.

Dar o altă lipsă de profesionalism o are D.S.U. și care cred că a greșit enorm pentru că a oferit un comunicat de presă în care a făcut teoria chibritului legat de întrebarea reporterului. Din punctul meu de vedere D.S.U. a greșit din mai multe puncte de vedere pe care le expun în felul următor:

1. Întrebarea reporterului îl viza strict pe Raed Arafat, nu Departamentul pentru Situații de Urgență. De ce a oferit D.S.U un comunicat de presă?

2. În comunicat s-a afirmat faptul că evenimentul "NU a fost umbrit de demersul jurnalistic de "înaltă calitate și profesionalism” devoalat astăzi de reprezentantul televiziunii România TV." Nu, nu a fost umbrit de demersul jurnalistic dar a fost umbrit chiar de către D.S.U. Pai ai oferit și mai multă atenție presei pentru că ai oferit acest comunicat de presă. Până la urmă întrebarea reporterului putea fi tăiată la montaj. Fiecare televiziune ar fi dat un alt unghi de abordare al subiectului.

3. Dacă ai dat un comunicat de presă pentru o simplă întrebare a unui reporter înseamnă că te-a deranjat enorm de mult întrebarea respectivă. Iar aici mă întreb cine a dat comunicatul de fapt? Departamentul pentru Situații de Urgență sau Raed Arafat sub umbrela D.S.U? Iar dacă este ultima variantă, atunci mai profesional ar fi fost ca Raed Arafat să își asume întrebarea și să răspundă în numele personal, chiar și pe Facebook că tot se poartă în ziua de astăzi să oferi răspunsuri oficiale pe Facebook.

4. "Dorim să mulțumim celorlalți reprezentanți media care au înțeles scopul nobil, educațional al acestui proiect, prezentat astăzi și nu au dat curs acestui atac la persoană, intens promovat de postul amintit anterior.". Aici altă bilă neagră. Ai mulțumit pentru că au tăcut sau pentru că "reprezentații media au înțeles scopul nobil". ? Așa cum am spus și mai sus, pun întrebări despre evenimentul desfășurat dar la final pot întreba și despre proteste dacă tu tot taci.

5. "Dorim să precizăm opiniei publice, că în acest moment sunt 2 sesizări înaintate de către DSU, Consiliului Național al Audiovizualului. "

Aici deja chiar arătați că te-a durut rău de tot și cred că nu a durut atât de mult întrebarea, cât a deranjat adevărul pe care tu tot încerci să îl ascunzi sub preș. Adică chiar te doare undeva de oamenii aceia care au ieșit în stradă. Eu unul nu știam că dacă un reporter pune întrebări la un eveniment, altele decât cele care sunt stabilite, poate fi reclamat la CNA. Ai putea să îl reclami pentru că ar fi vorbit despre tine și nu ți-ar fi dat drept la replică. Dar să te întrebe despre un protest în care tu ești vizat, practic reporterul chiar ți-a oferit posibilitatea de-ați exercita dreptul la replică în presă și tu îi faci două sesizări la CNA. Pai nu înțeleg. Îi faci reclamație pentru că ce? Pentru că ți-a oferit dreptul la replică? Pentru că și el are dreptul de exprimare și tu prin aceste sesizări îi bagi pumnul în gură? Până la urmă acel reporter a fost vocea protestatarilor care așteaptă un răspuns. Nu contează de la ce televiziune. Așa a vrut reporterul, să fie portavocea protestatarilor. Nu cred că a ținut de televiziune această întrebare cât a ținut de ....jurnalism. Până la urmă domnule Arafat, nu vă supărați, nu mai suntem pe vremea răposatului ca să vă trimitem întrebările înainte de interviu.

6. "Totodată, dorim să ne cerem scuze distinșilor noștri invitați pentru situația creată."

Această ultimă afirmație este o bătaie de joc la adresa celor care au protestat și nu numai la adresa lor. Până la urmă fiecare este liber să își exprime punctul de vedere. Așa este democratic. Fiecare protestează pentru cauza lui. Dar să îți ceri scuze invitaților tăi în loc să îți ceri scuze familiilor afectate de aceste măsuri care de mai bine de un an de zile sunt inutile, mi se pare o mare lipsă de respect.

Nu invitaților trebuie să vă cereți scuze, ci ar trebui să vă cereți scuze poporului român căruia i-ați închis bisericile și l-ați privat de manifestarea religioasă la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății ortodoxe, Învierea Domnului.

Ar trebui să vă cereți scuze pentru că obligați acest popor să poarte mască pe stradă, în spațiile închise, la locul de muncă și în alte locații, în timp ce Ministrul Sănătății stă lejer pe holurile Parlamentului fără mască și se pare că și alții îl urmează pentru că astăzi au fost surprinși alți doi parlamentari fără mască.

Ar trebui să vă cereți scuze celor din HoReCa pentru că au rămas fără loc de muncă și și-au dezbinat familiile sau au ajuns în punctul de a-și priva copiii de anumite plăceri nevinovate ale copilăriei. Să îi întrebăm pe părinți dacă au fost în vreun concediu cu copiii?

Ar trebui să vă cereți scuze familiilor care nu au apucat să își plângă morții care au fost îngropați pe repede înainte, nu care cumva să deschidă cineva vreun sicriu. Și Dumnezeu mai știe cui ar trebui să vă cereți scuze iar voi adresați scuze unor invitați? Pai să vă spun ceva.

Nu ar fi trebuit să vă cereți scuze "distinșilor" voștri invitați dacă domnul Raed Arafat ar fi avut un dialog firesc cu cei care protestează. Formula era cât se poate de simplă: protestatarii voiau un răspuns, Raed Arafat le răspundea iar la evenimentul vostru nu ar mai fi întrebat nici un reporter despre proteste. Chiar simplu nu?

Cu tot respectul față de Departamentul pentru Situații de Urgență și față de toți cei care depun efort pentru binele cetățenilor dar ați greșit oferind acest comunicat prin care încercați să îl apărați pe cel care trebuie să ofere un răspuns absolut necesar în această situație de criză.

Nu încercați să vă asumați un război care nu vă aparține. Oare nu ar fi fost frumos să scrieți despre evenimentul de astăzi, despre necesitatea acestui Centru mobil și chiar să ne postați câteva filmări și să vă opriți aici? Eu unul chiar aș fi lăudat acest demers al dumneavoastră. Dar pentru faptul că ați oferit acest comunicat de presă consider că v-ați descalificat singuri din această promovare.

Nu v-a umbrit evenimentul nici o televiziune. Din păcate l-ați umbrit chiar dumneavoastră, Departamentul pentru Situații de Urgență. Păcat. Sper totuși să vă îndreptați de acum înainte și să ne arătați că sunteți alături de poporul român prin activitățile desfășurate de departamentul dumneavoastră.

VIDEO de la moment: