ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Știați că Sfânta Paraschiva are cea mai rotundă vârstă, împlinește 1.000 de ani?

A trăit, nu se cunosc anii cu precizie, dar undeva în intervalul 1.000 – 1050, exact acum o mie de ani, așadar. În tot acest timp, Dumnezeu a făcut prin ea o mulțime de minuni, multe suferințe au luat sfârșit, multe dureri s-au transformat în bucurie.

Personal, am propus Bisericii Ortodoxe Române ca deceniile 2.000 – 2.050 să fie declarate Mileniul Sfânta Paraschiva. O dată ți se oferă prilejul unei atari aniversări. Se vede că nu am avut o voce suficient de sonoră ca să fiu auzit. (Deși, mi s-a întâmplat și să fiu auzit. Când am propus ca ziua de 30 Noiembrie să nu mai fie zi de lucru, așa cum era, ci Sărbătoarea Sfântul Andrei, Apostolul Românilor, preziua Zilei Naționale, dimensiunea religioasă a Zilei Naționale, Sfântul Sinod a hotărât aceasta în ziua următoare).

Anul acesta Mileniul Sfânta Paraschiva, nerecunoscut oficial dar existent, se petrece în tristețe. Dar mai sunt câteva zile. Ceva se va întâmpla.

Și totuși, anul acesta Sfânta Paraschiva se bucură de cea mai înaltă cinstire. Trupul ei e păzit de armată cum numai unul singur a mai fost păzit, al lui Iisus Hristos: „Pilat le-a zis: Aveți strajă; mergeți și întăriți cum știți. Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra.” Matei 27,65-66.