ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 12 februarie 2022, agenția Bloomberg anunța cu toată siguranța și seriozitatea că Rusia va ataca Ucraina pe 15 februarie.

Cu o zi înainte, ziarul Politico furniza o informație similară, despre iminența unei invazii ruse pe 16 februarie.

O asemenea precizie a informațiilor nu se mai văzuse în toată istoria mondială a conflictelor armate, de la războaiele punice și până azi.

Atât Bloomberg cât și Politico sunt considerate organe de presă cât se poate de respectabile.

Deși, doar cu o săptămână mai înainte, pe 4 februarie, tot Bloomberg anunța că Rusia deja a INVADAT Ucraina, pentru a-și retrage apoi cu scuze informația preluată de lumea întreagă.

Totuși, chiar și înainte de bombele aruncate de Bloomberg și Politico, a plouat cu știri despre iminența invadării Ucrainei de către armata lui Putin: ba înainte de Crăciun, ba de Anul Nou, ba în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing etc.

Unele informații proveneau din surse anonime, altele din surse publice cât se poate de asumate.

Toate erau preluate cu nesaț și pe nemestecate de presa din toată lumea (inclusiv cea românească), dar – ceea ce este și mai grav – de factori politici.

Administrația Biden însăși a cerut Rusiei, cu toată solemnitatea de care e capabilă, să NU invadeze Ucraina pe 16 februarie.

Astăzi suntem în 18 februarie spre seară, și invazia tot nu a avut loc. 

Cum era de așteptat, Kremlinul a folosit toate aceste rateuri pentru a ironiza copios Statele Unite și pe aliații săi.

După catastrofa retragerii din Afganistan, era tot ce ce mai avea nevoie prestigiul motolit al Washingtonului și al NATO.

Până la urmă, ce se întâmplă? Asistăm la o colosală operațiune de intoxicare de către Kremlin a sistemelor de informații americane și occidentale? 

Este vorba de un joc premeditat al acestor servicii, care, asemenea unor jucători de șah abili, fac un sacrificiu de moment pentru un câștig decisiv în viitor? 

Sau este vorba pur și simplu de o imensă prostie, cauzată de breșe și erori informative, de neimaginat cu un deceniu în urmă în sistemele de informații ale Vestului?

Un răspuns parțial ne este oferit de o anchetă realizată deDaily Caller privind erorile săvârșite de presa americană în legătură cu situația din Ucraina, și care ar crea „o teroare psihologică” în rândul ucrainenilor.

Expresia „teroare psihologică” le aparține – nota bene - ziariștilor ucraineni cu care au discutat reporterii de la Daily Caller.

Faptul că presa occidentală se bazează orbește pe „sursele din serviciile secrete americane”, traducerile și interpretările greșite, contextul depășit, exprimările neglijente – toate acestea sporesc anxietatea în legătură cu o posibilă invazie a Rusiei, declară ziarista ucraineană Irina Matvișina.

„O parte a presei (occidentale) are o traducere proastă... Poate pentru că nu au traducători buni, sau o fac rapid cu Google Translate. Deformează informațiile”, conchide Matvișina.

Ea a dat ca exemplu interpretarea total pe dos, de către CNN, a unui mesaj public al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în care era clar pentru toată lumea că lua peste picior isteria creată de Washington în legătură cu data de 16 februarie. 

Clar pentru toată lumea, mai puțin pentru CNN, care a înțeles că Zelenski CONFIRMĂ iminența unei invazii ruse în această zi.

Tot Matvișina a explicat că ziariștii occidentali merg rareori pe teren, în general relatând despre subiectul crizei ruso-ucrainene din birou. Și, de cele mai multe ori, biroul lor este în... Rusia.

Jurnalista ucraineană îi mai acuză pe colegii săi din Vest de lipsa unor cunoștințe elementare, nu doar de limbă, ci și de geografie, istorie și cultură în general.

Matvișina a transmis un mesaj disperat corespondenților occidentali: 

„Nu-l credeți orbește pe Biden, nu-l credeți orbește pe Zelenski și, Doamne ferește, nu-l credeți pe Putin!”

Un alt jurnalist, Oleksandr Iusupov, editorialist și blogger cunoscut în Ucraina, a afirmat că goana presei americane de a publica „informații neclasificate” prejudiciază situația din teren.

„Presa americană publică o sumedenie de informații neclasificate despre o posibilă invazie totală a Rusiei care provoacă panică în anumite părți ale populației din Ucraina, în special în orașele aflate la frontiera cu Rusia.”

Dezvăluirile ziariștilor ucraineni ne aduc aminte de toate rateurile, dezinformările, reaua-voință, propaganda deșănțată și înregimentarea fățișă și fără precedent dovedită de presa occidentală din 2016 încoace (în special momentele Brexit și Trump) și care au atins culmile penibilului în ultimii doi ani ai crizei COVID.

În aceste condiții, se pune întrebarea: „gherlele” (cum le spunem noi, ziariștii) presei americane și occidentale au la origine doar prostia și suficiența, sau sunt efectul executării „ordinelor de zi pe unitate”?

Dacă a doua variantă este reală (așa cum o sugerează asumarea cu pompă diplomatică a „gherlelor” de către factorii politici), atunci înseamnă că CINEVA își dorește cu tot dinadinsul Războiul, așa cum și-a dorit Pandemia.