ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, amenințarea fără echivoc a lui Putin de a folosi armele nucleare și sabotajul conductelor Nord Stream arată că am ajuns în faza unui război total.

De acum, orice este posibil. Inclusiv un Armageddon nuclear.

„Niciodată în ultimii 50 de ani nu ne-am aflat mai aproape de utilizarea armelor nucleare.”

Această declarație îi aparține unui oficial de la Centrul Strategic de Comandă (STRATCOM) din Omaha, Nebraska, și este citată de Newsweek într-un articol terifiant.

Revista americană a discutat cu mai multe surse (toate anonime) din Pentagon și din comunitatea de informații, toți prezentați ca având „experiență în planificarea nucleară”.

Principala temă a articolului o reprezintă modul în care au reacționat Statele Unite după amenințarea câtuși de puțin voalată a lui Vladimir Putin de a recurge la arsenalul nuclear.

Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a declarat:

„În caz de amenințare a integrității teritoriale a țării noastre și pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi cu certitudine toate sistemele de arme aflate la dispoziția noastră.”

Și a adăugat:

„Aceasta nu este o cacealma.”

Să notăm că, odată cu anexarea celor patru provincii – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – orice atac asupra acestora va putea fi interpretat ca „amenințare la adresa integrității” Rusiei. Lucru subliniat și de Vladimir Putin.

Ceea ce înseamnă că în aceste zone nu vom mai asista la retrageri ale trupelor ruse, precum cea de la Harkov, ci la riposte nucleare.

După discursul atomic al lui Putin, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, a apărut pe principalele trei rețele de televiziune americane pentru a răspunde.

„Am comunicat direct, în privat, rușilor la niveluri foarte înalte că vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia dacă folosește arme nucleare în Ucraina.”

Și a adăugat:

„Dacă Rusia trece linia roșie... Statele Unite vor răspunde de o manieră decisivă. Administrația Biden a explicat în detaliu și cu exactitate ce înseamnă asta.”

Ce înseamnă „de o manieră decisivă”?, i-a întrebat Newsweek pe responsabilii de la Pentagon și din comunitatea de informații cu care a stat de vorbă.

„Sursele militare au declarat pentru Newsweek că au fost luate măsuri subtile în privința amenințărilor nucleare, în special deplasarea de submarine și de avioane și manevre cu bombardiere B-52.”

Două dintre bombardierele strategice B-52, cu rază lungă de acțiune și capabile să lanseze arme nucleare, „au traversat spațiul aerian al României săptămâna trecută, apropiindu-se de Rusia dinspre sud și demonstrându-și capacitatea de a ataca”, notează revista americană.

Și acum urmează paragraful exploziv al articolului din Newsweek:

„Însă au subliniat că opțiunile militare non-nucleare – folosirea armelor convenționale și operațiuni speciale, precum și atacuri cibernetice și spațiale – vor fi favorizate, inclusiv o lovitură de decapitare pentru a-l ucide pe Putin în inima Kremlinului.”

Oricât ar părea de teribil, acest scenariu al administrației Biden nu este suficient pentru armata americană, nici pentru comunitatea de informații.

Deoarece nu include un răspuns nuclear.

Una dintre sursele de la STRATCOM a declarat:

„Amenințarea cu consecințe grave fără a spune explicit că utilizarea armelor nucleare este inacceptabilă în orice circumstanțe, fără trasarea unei linii roșii... nu e clar dacă este o amenințare descurajantă adecvată pentru urechile lui Putin.”

Și a explicat:

„O declarație generală de descurajare nu a împiedicat invadarea Ucrainei de către Rusia, nu doar pentru că Putin este nesăbuit, dar și pentru că «indiferent ce» nu este o descurajare. E la fel ca amenințarea lui Sullivan de astăzi: «Dacă o faceți, vom răspunde».”

Iar sursa prezentată ca un „înalt ofițer de informații” a adăugat amenințător:

„Cred în descurajare. Nu sunt foarte convins că subtilitatea mesajului nostru este percepută cum trebuie. S-ar putea să fi venit timpul pentru o abordare mai brutală. Ca un ciocan.”

Ce poate însemna în viziunea Washingtonului o „abordare mai brutală” decât „o lovitură de decapitare pentru a-l ucide pe Putin în inima Kremlinului”?

Îi lăsăm pe cititori să își pună imaginația la contribuție.

Însă aspectul cu adevărat înspăimântător lucru în tot acest ping pong atomic este faptul că între cele două tabere NU EXISTĂ NEGOCIERI. Absolut deloc.

Lucru care nici măcar în timpul Războiului Rece nu s-a petrecut.

Până și în timpul crizei rachetelor din Cuba, Kennedy, Hrușciov și consilierii lor au continuat să comunice. Să negocieze. Au dorit realmente să ajungă la o soluție acceptabilă.

Se știe prea puțin că, în 1962, Statele Unite NU au câștigat o „chicken race”  prin abandonul URSS. Ideea că Hrușciov a cedat pentru că l-au lăsat nervii este varianta poleită a propagandei americane.

În realitate, au existat tratative și ambele părți au cedat câte ceva pentru a dezamorsa criza.

Moscova a acceptat să își retragă rachetele nucleare SS-4 și SS-din Cuba în condițiile în care și SUA și-au retras din Turcia rachetele nucleare Jupiter.

Acum, nici una din părți nu este dispusă să lase nimic de la ea.

Într-o demență entuziastă, într-o stare de euforie sinucigașă, toată lumea se îndreaptă spre Nimicire.

Și, dacă există „grade de nimicire”, România se află în linia întâi.