ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Minciuna a fost ridicată, oficial, la rangul de adevăr, în tot ceea  ce privește conflictul din Ucraina, iar dictonul machiavellic, ”scopul scuză mijloacele”, a atins culmi nebănuite. Organizația Amnesty International, laureată a premiului Nobel, a fost obligată să-și ceară scuze că a spus adevărul despre atrocitățile comise de ucraineni, care și-au sacrificat propria populație pentru a crea o imagine diabolică a Rusiei.

Raportul devastator al Amnesty International, elaborat după cercetări minuțioase și, probabil, extinse dincolo de practica obișnuită, dat fiind că au dus la concluzii șocante, a dat o lovitură cruntă propagandei de război de la Kiev. Raportul vine după mai multe relatări ale jurnaliștilor străini, care, practic, spuneau aceleași lucruri, dar care au fost contestate brutal de oficialii ucraineni, dar și de guvernele țărilor UE, care i-au acuzat pe cei care au îndrăznit să spună adevărul că fac jocurile propagandei ruse. Despre Amnesty International, o organizație care apără drepturile omului, laureată a premiului Nobel și care refuză să accepte donații de la guverne, nu poate spune nimeni că ar face jocurile cuiva, mai ales că aceasta nu s-a compromis niciodată în cei 61 de ani de existență. Tocmai de aceea concluziile cercetărilor din Ucraina, din care reiese că civilii sunt folosiți de armata de la Kiev pe post de scuturi umane, reflectă, fără echivoc, realitatea acestui război murdar. Supusă unor presiuni din partea guvernelor europene, precum și al Marii Britanii, unde organizația își are sediul, și certată, în stilu-i caracteristic, de Volodimir Zelenski, Amnesty International a fost nevoită să-și ceară scuze public că a spus adevărul. Exact așa. Și-a cerut scuze că a spus adevărul, pentru că, dincolo de regretul exprimat pentru provocarea ”suferinței și furiei” conducerii Ucrainei, Amnesty International a afirmat: ”ne menținem concluziile!”.

Propaganda rusă spunea adevărul

Încercările oficialităților ruse de a relata ce s-a întâmplat, cu adevărat, erau urmate, invariabil, de corul mass-media, care discredita orice afirmație venită de la Kremlin și pe care o eticheta drept propaganda rusă. Despre scuturile umane folosite de Zelenski, Federația Rusă a atras atenția de foarte mult timp, reiterând ideea că Zelenski vrea să lupte până la ultimul ucrainean. Atacurile asupra școlilor și spitalelor erau făcute, de fapt, asupra unităților militare ucrainene stabilite în incinta acestor clădiri. Dar cine să stea să-l asculte pe marele invadator? Care, nu-i așa, minte precum respiră, se acredita ideea. Dar iată că s-a dovedit că propaganda rusă spunea adevărul. Pentru cei care au reușit să-și păstreze neutralitatea și au privit la rece acest conflict, lucrurile erau cât se poate de clare. Federația Rusă a făcut eforturi considerabile pentru a evita victimele colaterale. Orice analist neplătit de o parte sau de cealaltă vă va spune că Rusia, dacă ar fi dorit, ar fi ras Ucraina de pe fața pământului, cu toate armele trimise de SUA și de Occident. În ultima perioadă, războiul informațional s-a dus pe tema centrului de deținere a prizonierilor de război din Elenovka și centrala nucleară din regiunea Zaporojie, unde părțile beligerante se acuză reciproc. Problema este că, odată ce s-au demonstrat minciunile propagandei de la Kiev, credibilitatea a fost pierdută definitiv.

Cetățenii ucraineni, transformați în ținte militare

În raportul care a provocat reacții agresive din toate părțile, Amnesty Internațional a stabilit că forțele ucrainene au pus civilii în pericol prin stabilirea de baze și operarea sistemelor de arme în zone rezidențiale populate, inclusiv în școli și spitale. ”Într-un oraș la est de Odesa, Amnesty International observat o practică a soldaților ucraineni, care folosesc zone civile pentru cazare și ca zone de așteptare, inclusiv așezând vehicule blindate sub copaci în cartiere pur rezidențiale și folosind două școli situate în zone rezidențiale dens populate. Cercetătorii Amnesty International au văzut forțele ucrainene folosind spitale ca baze militare de facto în cinci locații. În două orașe, zeci de soldați se odihneau și mâncau în spitale. Într-un alt oraș, soldații trăgeau din apropierea spitalului”, se arată în raport.

Parteneriat NAȚIONAL