ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grabă mare azi dimineață, la volan, cu viteza legală totuși, că trebuia să ajung să mă apuc de documentat și de scris. Când, brusc, îmi apare în față un nene îmbrăcat în ceva închis la culoare. Mai să-l calc. Noroc că am dedus, după mâna întinsă, că e polițist. Ca o paranteză, eu zic să vă schimbați uniformele sau măcar culoarea lor.
 
Am gresit cu ceva, îl intreb. Nu, zice el, doar să-i dau actele. Nu mi-a spus de ce, a vrut să-mi facă el o surpriză. Îi dau toate actele, în regulă, îmi dă o parte înapoi, mai puțin talonul. Și apoi îmi zice: control RAR. Păi nu puteai să zici de la început? Off, tocmai acum când mă grăbeam, îi zic. Cât o să dureze, îl întreb. 10 minute, mă minte el.
 
Evident, a trecut o oră, că nenea de la RAR nu se joacă. A durat ceva până s-a sinchisit nenea de la RAR să vină la mașină. În sfârșit, ajunge. Și începe, nenică. Lumini, cu poziție, fază scurtă, fază lungă, stopuri frână, stopuri ceață. lumini la număr de înmatriculare, semnalizare stânga, dreapta, față, spate, frână, frâna de mână, direcție, ridică și capota, scoate preșul din mașină, verifică seria, se uită la cauciucuri, de iarnă, ok, măsoară striurile, bune și alea. Mai avea puțin și-mi desfăcea mașina în bucăți, doar, doar o găsi ceva în neregulă.
 
Era nenea ăla de la RAR vânăt de draci. Cum, mă, un Opel Corsa prăpădit să nu aibă nimic? Se uită din nou în acte, scoate ”șublerul”, și pac!, se luminează la față. A găsit, mă, ceva. Cauciucurile erau 185, nu 175 cât scria pe talon. Îmi ia talonul. Cum, pentru asta îmi iei talonul? Păi, da, că așa scrie la Codul Rutier, zice nenea de la RAR.
 
Și apoi îmi explică doct: astea poluează mai tare. Iar la rubrică a bifat că vehiculul prezintă deficiențe periculoase. Unde-i pericolul, nene? Mă rog. Aflu, apoi, că aveam voie și cu 185, dar nu a scris RAR-ul pe carte, de lene sau de nu știu ce. Acum, urmează alergături și drumuri, la RAR, din nou la RAR, apoi la Poliție, timp pierdut și nervi. Astea-s instituțiile statului. Să mai zică cineva că RAR nu-și face treaba...
 
P.S. Polițistul a fost ok, chiar ușor jenat de excesul de zel al RAR.