Claudia Marcu: OMV și Romgaz, pregătiți să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră
Vestea că OMV a început să vândă deja în afara țării cantitățile neextrase încă din perimetrul Neptun Deep i-a luat prin surprindere pe români, care și-au manifestat indignarea. Permisiunea de a vinde oricui fusese însă legiferată pe vremea fostului ministru Virgil Popescu, iar dreptul de preemțiune al statului era trecut doar formal, pentru că este inaplicabil. Marea trădare este însă menținerea unui preț foarte mare al gazelor pentru industria românească, când statul, prin Romgaz, ar putea să stabilească prețuri care să relanseze petrochimia.
OMV s-a pus deja pe treabă și a pus bazele vânzării către Germania a primelor cantități din gazele încă neextrase din Marea Neagră. Deși s-a tot încercat inducerea în eroare a opiniei publice, prin diferite scenete jucate de OMV, care se arăta nemulțumit de restricțiile de a vinde oricui, prevăzute în Legea offshore, în realitate, compania austriacă are drepturi nelimitate.
Guvernanții și legiuitorii au avut grijă să modifice Legea offshore în avantajul net al companiilor străine. Astfel, potrivit actului normativ, pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora, au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în condițiile legislației naționale și europene în vigoare. Excepția introdusă a fost una formală și inaplicabilă în realitate, în condițiile în care combinatele petrochimice românești au fost mazilite rând pe rând.
”Prin excepție și prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Energiei, se pot introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă”, se arată în Legea offshore.
Ce fel de criză?
Fostul consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu, ne spune că în Legea offshore, statul român are drept de preempțiune la achiziționarea gazelor doar în momente de criză.
”Deci trebuie să demonstrezi că ai criză în România ca să iei gazele OMV-ului. În România nu va fi criză de gaze niciodată, deoarece capacitatea de consum a țării a scăzut cu 30% față de 2021, în economie, evident. OMV-ul a avut grijă să închidă Doljchim și să-l radă de pe fața pământului, ca nu cumva să se găsească cineva care l-ar mai putea porni. Și normal că nu ai mai avut consumatori de gaze și atunci OMV spune că respectă legea și ne dă gaze, dar să le demonstrăm că suntem în criză. Soluția era să se negocieze cu OMV să ne dea o cantitate din producția de gaze din Neptun Deep, nu redevențe, nu altceva. Și atunci puteai să dai gazele la preț mic, porneai Azomureș, porneai și alte combinate. Nu am văzut că ar fi fost cercetați cei de la Romgaz că nu au dat drumul la centrala pe gaze de la Iernut în 8 ani și OMV a terminat o centrală de 800 MW în 2 ani. Nu am văzut să fi fost cercetat cineva că nu a dat drumul la centrala pe gaze de 400 MW de la Chișcani, care a fost lăsată în paragină și nu a mai pornit-o deloc, deși am fost și suntem în criză energetică. Avem 800 de MW pe gaze cărora nu le dăm drumul. De ce? Pentru că gazele trebuie exportate”, ne-a declarat Dian Popescu.
Soluția există. Mai puțină trădare
Soluția există și a fost la îndemâna guvernanților tot timpul. Și anume, contractele bilaterale încheiate cu industria, în care să stabilești prețuri mici la gaze pe o perioadă de 10 ani, pentru industria petrochimică din țara noastră, atrăgându-se, astfel, și investitorii, consideră fostul consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu.
”Acum, în România sunt prețurile mari la gaze pentru că Bursa Română de Mărfuri copiază prețurile bursei de la Viena. Dar nu trebuie să-l vindem pe bursă, ci să îl vinzi prin contracte directe cu industria petrochimică. Cine vrea să investească aici, are preț garantat pe 10 ani. Nu este nevoie să modifici nicio lege sau să dai vreo ordonanță, pur și simplu anunți că oferi prețul X la gaze pentru investitorii din industria românească. Romgaz este o companie privată a statului și poate să aplice orice politică de preț. Păi OMV cu ce preț vinde către germani gazul care se va extrage din Neptun Deep? Vă aduceți aminte când li s-au făcut dosare lui Videanu, apoi lui Varujan Vosganian că au dat gaze ieftine combinatului lui Ioan Niculae? Au intervenit atunci DIICOT, DNA, dar, la final, au fost achitați, pentru că nu se comisese nicio infracțiune, de fapt. De când DNA sau DIICOT se bagă în politicile politico-economice ale Guvernului? Că nu degeaba a fost numită Kovesi la Parchetul European”, ne-a precizat Dian Popescu.
Exemplul Engie
Pentru cei care tot susțin că nu ne-ar lăsa Comisia Europeană, Dian Popescu ne dă exemplul Black Sea Oil & Gas, care a avut dreptul să facă contract pe 10 ani de vânzarea a gazului extras din România către Engie. ”I-a întrebat cineva care este prețul? Ei au voie, că sunt americani și francezi. Și atunci noi de ce nu putem să facem asta? Ar trebui să se facă o companie a statului de preluare a gazelor prin SAPE, compania Ministerului Energiei. Prin SAPE ar fi trebuit să se cumpere și EON, că sunt bani. Nu are nicio treabă Comisia Europeană cu ce preț vindem noi gazele. Păi noi întrebăm Germania cu ce preț vinde Mercedes-ul? Cel mai ușor e să arunci vina pe Comisia Europeană. 70% din acțiunile companiei Romgaz, care deține gazele de pe teritoriul României, sunt ale statului. Au venit și au spus că e listată la bursă, că sunt investitori, păi Germania cum a naționalizat managementul companiilor de energie și și-a pus prețul pe care l-a vrut? Regulile comunității europene nu pot fi doar într-o singură direcție”, a mai afirmat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.
Parteneriat NAȚIONAL
Citiți și E.ON România dată pe tavă Ungariei. TROCUL LUI CIOLACU CU ORBAN?
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
CG11 înscrie spectaculos dintr-o aruncare de 3 puncte
PROCESUL S-A ÎNCHEIAT! Călin Georgescu la Înalta Curte: ”NU EXISTĂ PROBE! Este o luptă împotriva lui Dumnezeu și a poporului român!”. Demonstrație de solidaritate - ACTUALIZARE / VIDEO LIVE. Legitimă Apărare: TURUL 2 ÎNAPOI!
IOHANNIS - OFIȚER SAU TURNĂTOR LA SECU?
Mai dorește Trump pace în Ucraina?
Călin Georgescu i-a avertizat pe șeful SIE, Vlase, pe fostul șef SRI, Hellvig și pe ”soldățeii lui de carton”, frații Muraru cât și pe vaccinistul V. Gheorghiță! ”Români, Vă chem la Marea Horă a Neamului pe 24 ianuarie”. Ce spune despre ”mama legionară”
Bogdan Tiberiu Iacob: Scandalul ”Mama legionară” – cea mai bună veste pentru candidatul Călin Georgescu - FOTO/DOC
Recomandările noastre
DOVADA FALSULUI LUI BICHIR cu ”MAMA-LEGIONARĂ”. Aneta Popescu din documentul lui Florian Bichir de înfierare a suveranistului Călin Georgescu este născută în 1894 - DOCUMENT
Prof. Dr. Nicolae Dima: Dr. Călin Georgescu - Între idealism și realism geopolitic. Nu ne vom mai întâlni curând cu o altă asemenea șansă
ADEVĂRUL despre ATENTATUL TERORIST MAGHIAR de la SFÂNTU GHEORGHE. Video în premieră: MARTORUL-SURPRIZĂ. O delegație a Uniunii Scriitorilor condusă de Radu Theodoru și D.R. Popescu, ȚINTA teroriștilor unguri. EXCLUSIV
De ce îl urăsc pe Georgescu gemenii ideologici Tismăneanu și Bănescu: sunt chinuiți de același tată - tatăl minciunii
Secțiuni: Economie Opinii Politic Prima pagină Știri
Persoane: Marcel Ciolacu
Organizații: Guvernul României OMV Austria OMV Petrom Romgaz
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)