ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul consilierului special al Ursulei von der Leyen, referitor la consolidarea pregătirii civile și militare a UE, pune în prim plan sprijinul pentru Ucraina, acesta anticipând, deja, retragerea SUA. Astfel, în document se insistă pe continuarea sprijinului militar și financiar al Ucrainei, statele Uniunii Europene fiind nevoite să acopere ”lacunele sprijinului redus al Statelor Unite”.

Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să cotizeze cu și mai mulți bani pentru Ucraina și, în același timp, să crească și livrările de armament către această țară. Acest lucru este prevăzut în raportul consilierului special al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care abordează consolidarea pregătirii civile și militare a Europei. Astfel, potrivit recomandărilor din raport, UE trebuie să-și mențină și să-și consolideze în continuare capacitatea de a oferi sprijin militar Ucrainei atâta timp cât este nevoie.

 

”Acest lucru este esențial pentru a menține Ucraina în poziția de a se apăra împotriva invaziei ruse. Acest lucru duce la necesitatea urgentă de a crește în continuare capacitatea de producție de apărare. De asemenea, UE trebuie să fie pregătită să umple orice eventuale lacune în cazul unui nivel de sprijin redus pentru Ucraina din SUA. Facilitatea europeană pentru pace, ca instrument flexibil și rapid în afara bugetului care funcționează în cadrul PESC, ar trebui să fie înzestrată cu resurse suficiente. Planificarea apărării UE trebuie să o facă să se bazeze sistematic pe nevoile UE-27 și ale Ucrainei”, se precizează în raport.

Până la capăt

Potrivit raportului lui Sauli Niinistö, fost președinte al Republicii Finlanda și consilier special al Ursulei von der Leyen, capacitatea Ucrainei de a se apăra cu succes depinde de capacitatea țărilor occidentale de a menține și de a spori sprijinul prin furnizarea de capacități militare, instruire, economice, umanitare și alte forme de asistență.

”Capacitatea UE de a sprijini Ucraina depinde și direct de capacitatea noastră de a extinde producția de apărare pentru a satisface cerințele crescute. Între timp, Rusia și-a extins deja semnificativ producția militar-industrială, și-a mărit forțele armate, inclusiv pentru a compensa pierderile de pe câmpul de luptă, fără a-și pune economia și societatea pe picior de război deplin. Rusia va mobiliza în continuare  forța de muncă și resurse financiare suplimentare pentru continuarea războiului în viitor, depunând în același timp eforturi concertate pentru a-și reconstitui capacitățile militare dincolo de nivelurile lor anterioare invaziei Ucrainei în 2022”, se precizează în raport.

Obsesia atacului Rusiei

În timp ce majoritatea resurselor militare ale Rusiei continuă să fie blocate în Ucraina, retorica unui „permanent război” împotriva „Occidentului colectiv”, militarizarea societății ruse și planuri de extindere a armatei, prezența de-a lungul graniței de nord-vest a Rusiei și în Arctica, toate indică un risc crescut suplimentar de posibilă agresiune rusă împotriva UE și NATO, se specifică în raportul consilierului special al Ursulei von der Leyen.

”Chiar dacă progresele Rusiei în Est și sudul Ucrainei au fost lente și extrem de costisitoare, nu există niciun motiv să subestimăm angajamentul conducerii Rusiei de a acorda prioritate cheltuielilor militare pe termen lung față de alte priorități. De fapt, cheltuielile ruse de apărare planificate pentru 2024 nu sunt cu mult mai mici decât cheltuielile Euro-NATO. Conform datelor furnizate de Institutul pentru Studii de Securitate Internațională, în 2024, membrii europeni ai NATO au cheltuit aproximativ 428 de miliarde dolari pentru apărare, în timp ce estimarea cheltuielilor militare totale a Rusiei ajunge la 388 miliarde dolari”, se mai precizează în documentul citat.

Parteneriat NAȚIONAL