ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cum merg lucrurile, e tot mai limpede că scandalul generat de demiterea lui Vlad Voiculescu nu se va încheia prea repede. Beligeranții s-au așezat pe labele din spate și acum își arată unul altuia colții. Teoretic, conflictul s-ar putea stinge destul de ușor. Practic însă, așa ceva nu este posibil pentru că, înainte de orice acuzație, e vorba de orgoliu. Liberalii nu renunță la ștaiful lor de băieți pricepuți în ale politicii, iar useriștii nu cedează. Au plecat pe un drum, o țin tot așa chit că totul este o prostie fără seamăn. Apoi, dacă ar face un pas în spate, ce va spune țara pe care urmau să o salveze stradă cu stradă, după cum chiuiau în campanie? Să o salveze de cine? Nu sunt în stare să o salveze nici măcar de ei înșiși, darmite de liberalii păstoriți de Iohannis. Așa că cea mai bună soluție o reprezintă scandalul și mai vedem după aia.

Revendicarea USR de a fi schimbat Florin Cîțu nu se poate înfăptui. Liberalii au făcut scut în jurul lui, deși, nu cu mult timp înainte, grupările războinice din partid l-ar fi vrut tras pe dreapta. Să fie vorba de un puseu de iubire izbucnit peste noapte? Nu cred. Mai degrabă este vorba de mimetism politic. Dacă mâine apare varianta cu Rareș Bogdan premier, liberalii își vor întoarce fața spre el. Sau altul ceva mai răsărit din ceata liberală. Apoi altul. Și încă unul, nu are prea multă importanță. La liberali nu contează berbecul care conduce turma, ci numai cel care aruncă idei bune de împrumutat și de copiat.

Bătaie generalizată

Singurul partid care nu se agită este UDMR. Ca întotdeauna, stă la pândă și așteaptă momentul care să-i dezvăluie de unde își poate trage profit. Trebuie să apară clipa în care să mai formuleze o cerere, să mai vrea ceva, așa că de ce să se grăbească? Dar dincolo de ograda maghiarilor, războiul e în toi. Fiecare partid arată ca celebrele Matrioșka. O dai pe prima la o parte și descoperi o alta dedesubt. Și tot așa, iar fiecare dezvăluie un conflict. PNL și USR acum se bat între ele, dar se bat și în interiorul lor. Liberalii țin aprins jarul care mocnește sub oala alegerilor pentru președinția partidului, unii îl vor pe Orban în continuare, alții pe Cîțu sau Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, PLUS se bate cu USR și cere socoteală de  ce Barna s-a întâlnit cu Iohannis fără să anunțe. Culmea este că partidele acestea au pretenția să conducă România în condițiile în care se bat și între ele, dar și cu ele însele.

Dacă nu există probleme, de ce se ceartă coaliția?

Harababura generalizată este accentuată și de Rareș Bogdan, chiuitorul de isterii patriotarde. Cu de la sine putere sau montat de alții, se lansează în cele mai halucinante declarații. „Cătălin Drulă este un ministru bun”, zice el. E un fel de a turna gaz pe foc, căci Drulă tocmai ce îl acuzase pe Florin Cîțu că este un zombi politic. De aici a plecat alt scandal politic, bine garnisit cu amenințări de demitere. Orban a percutat imediat și a amenințat că orice ministru care atacă premierul trebuie să-și dea demisia. Practic, fiecare partid dă apă la moară adversarului pentru a continua conflictul. Altminteri, același Rareș Bogdan consideră că în guvern nu există probleme. Bine, fie cum zice el, dar atunci astea ce sunt? Amenințarea cu ruperea coaliției, anunțarea a încă unei demiteri, șantajul cu eliminarea lui Cîțu, acestea cum se traduc? Abia la sfârșitul interviului Rareș Bogdan a de venit cel pe care îl cunoaștem.

Unsuros, n-a putut încheia fără câteva vorbe bune despre Iohannis. Mai concret, „Klaus Iohannis este un președinte care stă în haina constituțională, este un om care știe exact jocul politic internațional și știe cât de important este PNRR-ul, știe că nu avem nevoie de astfel de sincope, în acest moment.” Foarte adevărat, mai ales dacă ne gândim de câte ori și-a aruncat Iohannis haina aia în cuier și a uitat-o acolo. Nu căutați, însă, legătura dintre jocul politic internațional și criza prin care trece coaliția. Nu există decât în imaginația celui care, la începutul domicilierii din greșeală în București, se credea urmărit de securiștii de rit nou pe Calea Victoriei.

În concluzie, ne putem cumpăra floricele și ne așezăm liniștiți în fața televizoarelor. Numai la numirea unui alt ministru al Sănătății USR are la dispoziție 45 de zile. Va profita cât va avea chef, măcar cu scopul de a întinde nervii PNL la maximum. Vor fi 45 de zile în care niciun medicament nu va scoate coaliția din comă.

NAȚIONAL