ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă facem o analiză din luna Martie 2020 și până în prezent, observăm că avem parte de un virus care are atracție spre ortodoxie. Adică el se răspîndește cel mai mult fix în sărbătorile mari ale creștinilor ortodocși. De Înviere am stat în case și am privit slujba Învierii pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor sau ale televizioarelor iar Lumina Învierii a ajuns la ușă prin activitatea voluntarilor din parohii. Conform rapoartelor ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, media cazurilor noi în luna Aprilie erau în jur de 400-450. Aceeași instituție raporta în data de 19 Aprilie 2020, 351 de cazuri noi pe teritoriul României. (https://www.cnscbt.ro/index.php/situatia-la-nivel-global-actualizata-zilnic/1674-situatie-infectii-coronavirus-covid-19-19-04-2020/file) . Le vremea respectivă restricțiile erau mult mai mari decât în prezent când s-a ajuns chiar și la peste 4000 de cazuri noi raportate într-o zi iar în momentul de față putem ieși din case fără declarație pe propria răspundere iar restaurantele, teatrele și cinematografele au fost deschise până de curând. Revenind la perioada din luna Aprilie – Mai, bisericile s-au deschis din data de 17 Mai dar participarea credincioșilor la slujbă s-a făcut în exterior. Poate întâmplător sau nu dar accesul credincioșilor de a participa la slujba s-a realizat fix când urma cea mai mare sărbătoare pentru musulmani. Ramadanul. Acest post al musulmanilor s-a încheiat pe data de 23 Mai. Nu știm cum au petrecut această sărbătoare pentru că presa era mai mult concentrată pe preoții ortodocși și pe lingurița de la Sfânta Împărtășanie.
 
Adică au folosit metoda de distragere a atenției. Cam același principiu îl folosesc și iluzioniștii. Îți distrag atenția când de fapt trucul are loc în zona în care nu privești. Adică presa a făcut un număr de iluzionism în care a distras atenția populației spre Biserica Ortodoxă Română când de fapt "trucul” a avut loc în altă parte. Presa era cu ochii pe un ierah al Bisericii Ortodoxe Române care "îndrăznise”  să cheme credincioșii la Slujba Odovaniei a Învierii Domnului, săvârșită în miez de noapte în data de 26 Mai. Anumite televiziuni deja începuse subiectul din data de 21 Mai, deci au distras din timp atenția oamenilor.
 
Deși Lumina Învierii am primit-o la ușă fiind amenințați că dacă vom participa la sărbătoarea Învierii vom avea înmormăntări, iată că la alegeri am fost îndemnați să venim în număr cât mai mare. Deși în urma participării la slujbe, numărul cazurilor noi nu a crescut alarmant, iată că după alegeri, numărul cazurilor noi s-a triplat față de cel al cazurilor raportate înainte de alegeri. Dar vedeți că cineva își asumă acest lucru? Vedeți pe cineva ieșind în față să spună "am îngropat România în cifre”? Nu. Dar în schimb se continuă războiul cu Biserica Ortodoxă Română. În timp ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei pregătea cu strictețe pelerinajul de la Iași, conducătorii au aplicat o lovitură sub centură. "Doar ieșenii se pot închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva”. Decizia de atunci a fost luată fără ca cineva din autoritatea statului să se consulte cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Am trecut peste momentul de la Iași dar ne apropiem de pelerinajul din București. Doar că aici nu ne mai lovim de lipsa de comunicare dintre stat și biserică.
 
Acum ne lovim de codul roșu aplicat în București. Adică un fel de "noi v-am lăsa să vă desfășurați pelerinajul dar nu vedeți că este aplicat codul roșu? Ce avem noi cu pelerinajele voastre? Nu avem nimic dar codul roșu este problema ”. Și cum se face că deja primim și mesaje Ro- Alert că măsura este aplicată fix pe o perioadă de 14 zile, adică exact perioada de pregătire dinaintea pelerinajului și după prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor. Sigur că acest cod roșu nu afectează doar pelerinajul.  Sunt afectate din nou restaurantele, teatrele, cinematografele, școlile și fiecare bucureștean în parte, având în vedere faptul că mesajul Ro-Alert transmite faptul ca masca trebuie purtată atât în spațiile deschise cât și în spațiile închise. Afectați sunt și părinții dar și elevii care nu mai înteleg nimic din acest an școlar care i-a tot învărtit într-un cerc școală-online-școală și iar online. Ce să mai înțeleagă un elev din această situație și mai ales trebuie să ne gândim ce urmări grave vor avea acești elevi pentru că nu poți învăța vreo materie în această situație. La fel de bine sunt afectați părinții care nu au cu cine să își lase copilul. 
 
Dar afectează pe cineva din conducerea statului acest lucru? A văzut cineva vreun om politic plângându-se că are copilul la școală și nu are tabletă sau nu are cu cine să își lase copilul? A auzit cineva vreun om politic afectat că el nu poate merge la Iași sau în alt pelerinaj? Biserica a fost atât de lovită și scuipată în această perioadă într-un mod cât se poate de viclean. Biserica a oferit ajutoare în valoare totală de peste 4,3 milioane euro (20.896.872 lei) către persoanele bolnave și către instituțiile medicale afectate de pandemie. Biserica a donat aparatură medicală, a trimis pachete cu mâncare persoanelor aflate în carantină, a oferit spații de carantinare în cadrul unor mânăstiri. A vorbit vreo televiziune despre asta? A văzut cineva la știri aceste fapte ale Bisericii Ortodoxe Române? Și ce primește biserica în schimb? Cod Roșu și lovituri viclene. Probabil va urma și o măsură în care nici bucureștenii nu se pot închina la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie. Și bineînțeles, scuza va fi "cod roșu”. Întrebarea este ce cod va mai urma pentru sărbătoarea Nașterii Domnului? Probabil un cod în care nu vor mai fi colindători iar preoții nu vor mai merge din ușă în ușă să vestească Nasterea Domnului prin reprezentarea iconografică și nu vom mai fi alături de cei dragi.