ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu tristețe am aflat că în noaptea de 10 spre 11 aprilie a plecat la ceruri cel mai mare dramaturg, umorist și jurnalist radio clujean , CORNEL UDREA, la vârsta de 77 de ani. Cornel Udrea era unul dintre cei mai apropiați oameni ai Festivalului de Umor „Constantin Tănase”, fiind de multe ori președintele Concursului de literatură satirico-umoristică.

„Bun găsit vă spune, de la Cluj, Cornel Udrea, cu regretul de a nu fi putut participa la această ediție aniversară a festivalului Constantin Tănase. Am venit pentru prima dată în Vaslui în urmă cu 48 ani și am mai lipsit o singură dată. Sunt de-al casei, cum se spune. Festivalul „Constantin Tănase” este cel mai important festival de gen din țară și îndrăznesc să spun cu argumente la vedere că este un festival cu vocație europeană prin diversitatea ofertei culturale, prin participarea masivă a vârfurilor culturii românești și nu numai, pe cele trei secțiuni care au consacrat festivalul. Ceea ce este important de reținut este că, de-a lungul timpului, în acest festival au participat mii și mii de oameni cu vocația scenei, cu vocația desenului, cu vocația literaturii. Consider că acest festival este un recurs la normalitate, am mai spus-o, și o palmă dată prejudecăților față de Vaslui. Acest festival este o dovadă că oamenii de acolo iubesc cultura, că știu ce trebuie făcut pentru ca normalitatea culturală să fie parte a vieții”, transmitea în 2020 umoristul Cornel Udrea.

Odată cu plecarea dintre noi, Cornel Udrea lasă un gol greu de umplut imediat a unui umorist iscusit cum nu prea întâlnești la noi sau aiurea. În lumea plină de orgolii, ambiții și țăcăneli a literaților sau a celor care se consideră astfel, a exersa constant omenia, bunăvoința, scoțând cu forța și ceva bun dintr-o situație greu de gestionat cum a fost și pandemia, ei bine, asta nu este la îndemâna oricui. Cornel Udrea avea această harismă a umorului de calitate, care știa să transforme ridicolul într-o glumă și să echilibreze situația. Am fost de câteva ori la o cafea, la o poveste cu umoristul Cornel Udrea și într-adevăr era un om care te odihnea, te bine-dispunea, avea harul să te scoată din această lume în disperare, într-o lume a bunului-simț, a binelui și a frumosului, de unde nu mai doreai să pleci..., un om cum rar mai poți întâlni în zilele noastre...

Cea mai grea este despărțirea de cel drag. Pentru durerea despărțirii de cel drag care a plecat la ceruri nu s-a inventat nicio rețetă și, ca atare, nu există medicamente. Nimeni și nimic nu poate stinge această durere. Atunci când îți este dor de cineva de pe pământ îl suni, îi scrii, îl cauți și-l poți găsi pentru o îmbrățișare, pentru un sfat, pentru un cuvânt. Dar ce faci atunci când te cuprinde dorul de cineva care a plecat la ceruri? Durerea este o formă de cunoaștere, de informație, de comunicare cu lumea de dincolo. Suferința te învață mai mult decât toate universitățile din lume. Practic, suferința este cea care grăbește procesul devenirii omului înțelept. Că vrea că nu vrea, orice om trece prin această durere. Am găsit la unul dintre părinți un sfat duhovnicesc folositor și anume: Îți pui în minte gândul că cel care a plecat la cele veșnice s-a despărțit în două și o parte a plecat la cer, iar cealaltă a rămas cu tine pe pământ. La fel procedezi și cu tine, te gândești că te-ai rupt în două și o parte din tine a plecat odată cu cel drag la ceruri, iar cealaltă parte a rămas pe pământ și trebuie să duci viața mai departe. Cu acest gând mi-am alinat și eu durerea... În rest, poți aprinde o lumânare și să-i rostești prenumele persoanei, deoarece o lumânare poate împrăștia întunericul a mii de ani.

Pentru că CORNEL UDREA a fost un mare umorist și om de litere, nu pot decât să închei cu câteva versuri, care sper să aducă o mângâiere și o alinare  familiei îndurerate, rudelor, cei care a fost alături de el în acești ultimi ani de viață, cu nădejdea întâlnirii cu Hristos.                                       

         Știu,

         într-o zi vasul acesta de lut

         se va sparge

         și voi scăpa ...

         Voi trece cu Hristos

         printr-o poartă îngustă,

         voi saluta moartea

         din mers,

         apoi,

         voi grăbi către Casă,

         unde Tatăl m-așteaptă

         de mult,

         iertător,     

         cu brațele deschise.

Zbor lin către casă, Cornel Udrea!

Sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor, cunoștințelor!

Dumnezeu să-l ierte! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ștefan Popa