ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Nu se aplică nici proletariatului digital, că la pizza e simplu. Cu mâna. De fapt, nimeni nu mai ține cont de astfel de reguli. Chiar, v-ar fi dor de astfel de cine sau sunt prea rigide? 

Cuțitele și furculițele

La masă vei vedea o serie de furculițe în partea stânga a farfuriei și altă serie de cuțite și linguri în partea dreapta (masă este aranjată întotdeauna pentru dreptaci). Regula cea mai simplă pentru a alege tacâmul potrivit la fiecare fel de mâncare este să începi cu cele plasate cel mai departe de farfurie (pentru fiecare fel câte o furculiță și un cuțit de la margini sau o lingură, dacă e cazul).

Ai grijă să lași din mâini tacâmurile după fiecare înghițitură, iar când faci acest lucru pune-le pe farfurie, nu pe masă, și nu jumătate pe farfurie și jumătate în afară. Încrucișează vârfurile celor două piese (furculiță și cuțit), pentru a "spune" chelnerului că nu ai terminat, iar dacă este o singură piesă înclin-o puțin.

În cazul în care ai terminat, pune piesele pe mijlocul farfuriei, vertical. Vârfurile furculiței ar trebui să fie orientate în sus și tăișul cuțitului spre furculiță.

Folosește cuțitul și furculița pentru fiecare bucată înghițită (nu le tăia de la început pe toate și apoi să folosești doar furculița). Dacă primești mâncăruri mai dificil de consumat, cum ar fi mazăre, folosește-te de cuțit pentru a fixă boabele pe vârful furculiței.

Șervețelele

Șervețelul trebuie folosit pentru a curăța eventualele urme de mâncare de la gură, dar trebuie să îl apeși ușor în jurul gurii, nu să te ștergi la propriu cu el. În restul timpului trebuie să stea despăturit, pe genunchi (nu este acceptat să îl îndesi în bluza, la gât).

Dacă trebuie să pleci urgent de la masă, pune șervețelul pe scaun. Când te întorci, pune șervețelul la loc pe genunchi și continuă-ți masa.

Nu pune nimic în șervețel, mai ales mâncare, iar după ce ai terminat de mâncat așază-l în stânga farfuriei, dar neîmpăturit.

Paharele

La o masă festivă sunt puse de obicei două sau mai multe pahare, în partea de sus a farfuriei, spre dreapta, de regulă într-o formă pătrată. Primul pahar din stânga, din partea de sus, ar trebui să fie pentru vin roșu - are o cupa mare; sub el va fi cel pentru vin alb, mai mic. În dreapta, în partea de sus, va fi unul pentru șampanie sau unul mai mic pentru vinuri de deșert, iar jos, tot în dreapta va fi cel pentru apă.

Când cineva vrea să ciocnească un pahar cu ține, poți rămâne așezat/ă pe scaun, chiar dacă persoană respectivă este în picioare. Nu este nevoie ca paharele să fie atinse, ci doar să fie ridicate în direcția celuilalt. Privește în ochi persoana respectivă când faci acest lucru.

Este nepoliticos să te îmbeți în față celorlalți invitați. Dacă un chelner vrea să îți umple paharul, nu întinde mâna spre acest obiect pentru a-l informa că nu vrei să facă acest lucru. Este suficient doar să îi spui să nu facă asta. Niciodată nu ține paharul pentru că ospătarul să îl umple.

Postura și așezarea la masă

Când stai la masă, picioarele trebuie să fie pe podea, în față ta. Nu le încrucișa, nu le scutura și nu te lăsa pe spătarul scaunului. Când mănânci, stai drept și nu te apleca asupra farfuriei.

Nu folosi niciodată o scobitoare la masă și nici nu îți sufla nasul la masă. Pentru aceste lucruri mergi la baie.
 
Pâinea

Pentru pâine se va pune de regulă o mică farfurie în stânga ta. Dacă nu există, este acceptat să pui pâinea direct pe masă, în stânga ta (nu o așeza însă pe farfurie și nu o tăia cu cuțitul). Rupe câte o bucată din ea cu degetele, dar doar cât poți mestecă o dată.

Conversațiile

Dacă nu cunoști foarte bine toate persoanele de la masă nu aduce în discuție subiecte politice, religioase sau sexuale și evita orice subiect controversat din afară acestor trei domenii. În ceea ce privește persoanele din stânga și din dreapta ta, este indicat să acorzi aproximativ aceeași atenție fiecăreia. Chiar dacă sunt străine, străduiește-te să conversezi.

(după Listverse)