ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din cînd în cînd deschid site-ul dispărutei reviste „Foaia transilvană”, chiar și pentru faptul că eu i-am dat numele în amintirea ”Foii interesante” de la Orăștie și în semn de respect pentru gestul aproape dispărut al țăranilor ardeleni de a citi ziarul pe prispă, cu exclamația „Ia să vedem ce mai scrie la Foaie!".

Ei bine, de data aceasta, Foaia transilvană de luni anunța că:

”Marșul diversității Cluj Pride a avut loc duminică, 22 august, de la ora 12:00, pe esplanada dintre Cluj Arena și BT Arena, iar interesul a fost unul foarte mare și mobilizarea pe masură.

Peste 1000 de persoane au mărșăluit prin oraș pentru drepturile persoanelor LGBT. Înarmați cu steaguri, umbrele și stegulețe în culorile curcubeului, simbolul comunității LGBT, participanții au venit in număr foarte mare la marș, marea lor majoritate fiind tineri. Organizatorii au montat și o scenă și au pus muzică, creând o atmosferă plăcută în care voia bună și fericirea au fost la ordinea zilei”.

Sar peste gîndul că țăranii ardeleni de pe vremea foilor tipărite s-ar fi crucit la o asemenea știre. Vremurile se schimbă cu viteza vîntului, inclusiv ziaristica practicată de unii confrați mai tineri. Pe mine m-a mirat doar faptul că „voia bună și fericirea au fost la ordinea zilei”. Cum Dumnezeu o fi măsurat un ziarist „fericirea” participanților? N-a trecut mult și un prieten îmi dă un semn.

-Ai văzut demonstrația LGBT de la Cluj? Ai remarcat ceva?
-Numai de asta n-am avut vreme. Și apoi, la ce să pun lupa pe ea?
-Să-ți spun eu! Cîțiva colegi de serviciu mi-au povestit că au văzut cum mișunau niște „agenți” ai organizatorilor LGBT care dădeau 250 de lei și un steguleț LGBT pentru cine voia să intre în coloana manifestanților. Iar hotelurile din Cluj erau pline. Au venit de peste tot să arate cît de mulți sunt!

Continuarea la Cotidianul