ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dracu m-a pus să mă duc! Adică să insist că vreau și eu la ”hub-ul de grain” de la JW Marriott. Adevărul este că n-am mai trecut de mult prin parfumurile bune care adie pe holurile Hotelului JW Marriott, prin fața vitrinelor cu ultima modă pentru închipuiții planetei, cu tot ce poartă duduile și nevestele de bani mulți. La JW Marriott, pantoful este altfel, geanta arată ca nicăieri prin București și prin Focșani, ca să nu vorbesc de Găești, ceasul este mare și la vedere și are valoare de carte de vizită și de semnal ademenitor. Regalul de bijuterii, de iluzii și de speranțe, de parfumuri și creme, de tocuri și de rochii, de mărci și nume de designeri are legătură cu agricultura cum am eu cu marea catedrală din Maroc. Și, totuși, ucraineni zic că are, femeile care îi însoțesc, la fel, tancurile de lux pe post de limuzine te provoacă și ele. Așa că m-am încăpățînat. Cum arată lumea întoarsă pe dos de ucrainenii cu grînele lor ieftine, cu uleiul lor apos?

”Afacerile agricole din țările Europei Centrale și de Est le confirmă poziția de lider în comerțul mondial cu cereale și semințe oleaginoase,  ca regiune cu origine foarte importantă. Țările Mării Negre au fost provocate ca furnizori de încredere în condiții de incertitudini și întreruperi ale lanțului de aprovizionare.
Războiul din Ucraina a inițiat mari schimbări în fluxurile regionale de cereale care afectează comerțul global cu mărfuri. Exporturile de cereale din țările din Europa Centrală și de Est – România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Țările Baltice, Moldova, Croația etc. – sunt în centrul atenției pentru a umple golul după ce producția și comerțul ucrainean vor avea de suferit în anii următori.
EuroGrainHub Exchange & Forum abordează cele mai importante evoluții și oferă cele mai bune discuții ca o platformă pentru schimb de experiență pentru toți cei implicați în sectorul agricol – de la fermieri, comercianți, furnizori de inputuri, industria animalelor și a hranei pentru animale și toți cei implicați în logistică, depozitare, inovații etc”.

Evenimentul de la Hotelul JW Marriott la care voiam și eu se numea „Euro Grain Hub Excenge &Forum” și era organizat de ucraineni. Cică era un eveniment anual desfășurat la Kiev. Dar cu războiul… Au organizat unul la Varșovia și acum altul la București. Din păcate nu știu cum s-a desfășurat cel de la Varșovia. L-or fi ținut înainte ca polonezii să interzică accesul liber al cerealelor poloneze? La noi merge! Nu-i împiedică nimeni, nu-i întreabă nimeni de sănătate și nici de război. Camioanele cu grîu ucrainean au ajuns în vestul țării deși trecuseră granița ca să meargă la Constanța. Doriți un stand la forumul nostru? 2.800 euro plus TVA. Taxa include doi participanți, o suprafață de 2×3 metri, ecran cu plasmă, o masă și două scaune!
-Vreau doar să asist.
-Taxa de intrare este 1.100 de euro. Este preț de ultimă oră!
– Văleu! Un salariu și ceva, iar grîu de vînzare n-am.
– Dacă vă înscriați din luna martie, scăpați cu numai 620 EURO, zice o duduie!
Păcatele mele, am aflat abia ieri că ucrainenii organizează la Bucureștri un forum cerealier. Dacă se certau cu Tolontan sau cu Ciutacu, aflam mai repede! Eu știam de grâul ucrainean că ne-a întors pe dos toate rutele, toate contractele și calendarele de export. Nici lor nu le-a trecut prin cap înainte de război să vină pe la București! Nici nu ne-au băgat în seamă. Ce se dezbate acum?
-Și ce se discută acum?
Să ne uităm în program! Daaa! Este ora 17…..E Piața africană ca ieșire pentru exporturile de grîu din Marea Neagră și din Balcani.
-Nu mulțumesc. Eu voiam să aflu cum se rezolvă situația cerealelor din România.
-Păi nu știți ce-a zis domnul Ciolacu?
-Nu!
Vă citez:
”România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare”.

Și Daea ce a zis?
-Zice mîine. Și el, și Grindeanu!
Cînd îmi aude numele un domn îmi șoptește: domnu’ Nistorescu, zilele astea a trecut deja un vapor cu 30.000 de tone pe Chilia și pe Bîstroe! Știți cît este un vapor cu treij de mii de tone de cereale?
-Nu!
-Cît un bloc de 6 etaje.

Rătăcesc prin holul de la etaj, prin bar, prin zonele de meeting, beau o cafea, mai schimb două vorbe, încerc și o bere fără alcool și încerc să înțeleg suferința unei lumi care nu arată nici un semn de durere. Grăsani, cu burta scoasă mult la înaintare, cu badge pe piept și însoțiți de asistente cu picioare lungi, purtătoare de genți cu cine știe ce, schimburi de cărți de vizită, o engleză rusească și multe mașini scumpe, semn că războiul grîului nu-i tot una cu cel din Ucraina. S-a mutat în România și noi pierdem și din cauză că nu avem nici un bărbat care să strige în gura mare că de buni și proști ce sîntem ne lovește o nenorocire.

COTIDIANUL

VIDEO: Ion Cristoiu TV - Contraofensiva ucraineană și Cornel Nistorescu despre ghiroșanii ucraineni care nu diferă prin nimic de ghiorțanii noștrii: