ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În primăvara anului 1990, înflăcărat de orizontul deschis de schimbarea de regim, mergeam la Alexandria (Teleorman) să tipărim revista Expres. Făceam corectura pe mesele tipografilor, urmăream tiparul, încărcam sutele de mii de exemplare într-un camion și le aduceam la București de unde le împărțeam distribuitorilor de ocazie și tipografilor de la Informația dispuși să vîndă.

La primele numere, lîngă zidul magazinului Unirea, am și vîndut cîteva mii de exemplare la bucată, strigînd în gura mare titlurile mai tari, exact ca-n filmele despre ziariștii din perioada interbelică.

Băiatul unui fotograf de la revista Flacăra, si el fotograf cunoscut, în loc să-mi facă o fotografie se uita mirat la coada de cumpărători și la strigătele mele de difuzor surescitat de noua condiție. La un moment dat i-am și zis:

– Ce te uiți așa mirat? Mai bine dă fuga și schimbă niște bani că n-am să dau restul!

Au fost anii de aur ai presei românești post Ceaușescu, cu Piața Universității, cu prima descindere a minerilor, cu studenții veniți din stradă să devină ziariști, cu comuniștii feroce reșapați în democrați, cu vînătoarea de securiști, cu mineriada din iunie (cea mai cumplită!), cu marșul cămășilor albe, cu dezvăluirile foștilor deținuți politici, cu dezvăluirile progresive ale identităților revopsite ale noilor conducători ai țării, cu sistemul de oțel care începea să iasă din nămolul istoriei și să-și arate perenitatea.

Au fost anii de aur ai trăirilor intense și ai viselor democratice. Încă se mai murea pentru ele deși Ceaușescu era „departe” de cîteva luni.

De două-trei ori a bătut vîntul și a fulgerat cerul și, gata, au trecut mai bine de trei decenii și suntem bătrîni!

Mulți dintre cei care au trăit acea perioadă de răscruce nu mai sunt printre noi. De mulți nu-și mai amintește nimeni, de parcă ar fi fost o povară. Zilele lor trecute ca fumul stau totuși între cărămizile României de azi, chiar dacă puștimea rebelă nu-i scoate din „comuniști împuțiți”.

Domne, ce mare victorie a fost SOTI! Ce parfum amețitor avea libertatea de exprimare! Mergeam pînă departe pe malul Dîmboviței sau la Costinești să participăm la cîte o discuție care începea binișor după miezul nopții.

Ce-am visat și ce-a ieșit? Asociația Ziariștilor Români s-a dovedit a fi o amăgire, Clubul Român de Presă s-a chircit penibil, distribuția presei s-a făcut praf și pulbere, europenizarea mult așteptată s-a topit repede și a fost înecată de balcanizarea ei. Pe nesimțite, presa a devenit un tărîm al libertății fără responsabilitate, dominat de o proletarizare digitală și de o manelizare rușinoasă.

Ce mare a fost visul și ce mic a ieșit rezultatul!? Cine a început și cine continuă!? Cine erau editorii și cine au ajuns patronii?

Mă încumet să reproduc ce văd acum pe burtierele micului ecran de la o televiziune care vrea să miște țara din tunurile trecutului recent pentru a face loc altora mai sofisticate.

Senatoarea care le-a văzut pe toate face dezvăluiri bombă, Emisiune fenomen: Demascăm interesele care ne duc la faliment, Totul despre politică, afaceri necurate și servicii secrete. Trădătorii care ne manevrează. Dezvăluiri explozive, Interviu incendiar despre situația jocurilor politice actuale, Șoșoacă detonează totul. Demascăm interesele băieților deștepți, Bîstroe, corupția pe care n-o spală toată apa din Dunăre, Combinațiile oculte pe bani mulți, Caracatița care ne sabotează, Băieții deștepți, Legături cu vechiul sistem. Dăm Cărțile pe față. Scandal uriaș între negustorii de iluzii.Românii rabdă tăcuți. Tensiuni ca pe front între partenerii de guvernare, haos total în Coaliție. Circ fără pîine pentru români, Softul care stie exact adîncimea canalului, Ce ni se ascunde, Generalul Talpeș revine în forță cu dezvăluiri și documente bombă, Totul despre politică, afaceri, servicii secrete și bani murdari, Udrea: Momentul fatal pentru mine a fost că am candidat, Cei care au vrut arestările au decis și cum e cu pandemia,Jutiția folosită ca să ne plece resursele și oamenii, Binomul SRI-DNA creat ca să ne transforme în colonie, Planul pentru arestări nu a fost făcut la București, Judecători puși special pentru condamnări răsunătoare, Binomul care conduce România. Cine sunt capii Mafiei? Judecătorii care m-au condamnat s-au penisonat imediat, Procurorii care mi-au făcut dosarul sunt la Parchetul UE, Perioada neagră a României nu s-a terminat. E chiar acum! Udrea, interviul care răstoarnă sistemul mafiot, Semnul codat cu degetul la nas, deslușit după aproape zece ani, Informațiile sunt în redacție. S-ar putea lăsa cu arestări, Cred că Putin se tăvălește de rîs cum e condusă Europa, Cozmin Gușă: Ion Tiriac este cetățean maghiar.

Și la ceilalți lucrurile sună la fel:

Liderul Clanului Duduianu reținut pentru că și-ar fi abuzat copilul, George Simion: Pe Virgil Popescu l-am făcut hoț,el m-a făcut prost, Jaf la CFR! Hoții au tăiat cablurile de la locomotivă. Fricile din relația de cuplu, De ce anchetatorii nu au văzut urme ciudate de singe? Cutremur pe piața asigurărilor. Milioane de români afectați!…………..

Din reflex, baliez toate canalele pentru a afla dacă a a apărut ceva nou. Poate-poate! Și uneori mă opresc la cîte un dialog siropos sau prețios desre psihicul omului în cuplu sau în depresie, despre insucces, dragoste, încredere,divorț etc.

Sunt ore la care programele de televiziune gem de consultații psihologice liricoase. Două fotolii, două microfoane (se poate și cu unul singur”) și programele de televiziune sunt gata. Curg pînă la exasperare! Slujbe, predici, vindecări în direct, confesiuni,consultații,știri bombă,bîrfe,circ,scandal.

Totul este exoplozie, bombă, nucleară, fenomen, tun, țeapă,accident spectaculos, acuzație, dezvăluire, noi imagini, revoltă în stradă, accident înfiorător, bătrîn spulberat pe trecerea de pietoni, copil înjunghiat, trafic restricționat, românii în sus, românii în jos etc. De unde am plecat și unde am ajuns!

Editorialul Cotidianul