ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Embrioni umani fară cap crescuți în pântece mecanice”. Nu e titlul unei cărți de beletristică de genul „Călărețul fară cap”, nici al unei proze științifico-fantastice.

E titlul unui articol apărut într-o publicație americana, una de toată crezarea, căci este editată de Massachusets Institute for Technology (MIT).

Cele mai nebunești idei devin proiecte comerciale, constată stupefiat publicistul american Igor Chudov. Care ține totuși să adauge, liniștitor: „Organele sugarilor vor fi recoltate. Nu au fost observate probleme etice.”

Cercetătorii au creat primii „embrioni sintetici” din lume într-un experiment științific fără a recurge la spermă, ovule și fertilizare.

Oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel au descoperit că celulele stem de la șoareci ar putea fi făcute să se autoasambleze în structuri timpurii asemănătoare embrionilor, cu un tract intestinal, începuturile unui creier și o inimă care bate.

Și se pare că o echipă de antreprenori israelieni plănuiește să crească embrioni umani în pântece artificiale. De la „astfel de sugari”, după ce cresc, organele ar putea fi recoltate fără probleme. Pentru a evita dilemele etice, embrionii umani vor fi cultivați fără capete. Articolul nu explică însă de ce creșterea embrionilor umani fără capete ar „evita dilemele etice”.

Dar cercetătorii cred că ar putea trece de la experimentele pe animale pentru a găsi noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman. „Suntem cu adevărat încântați de această muncă și de implicațiile ei”, spune profesorul Jacob Hanna, șeful echipei de specialiști.

Anul trecut, echipa sa a creat un uter mecanic care a permis embrionilor naturali de șoarece să crească în afara uterului timp de câteva zile. Recent, același dispozitiv a fost folosit pentru a hrăni celulele stem de șoarece mai mult de o săptămână, adică aproape jumătate din timpul de gestație pentru un șoarece.

Hanna spune că embrionii sintetici nu sunt embrioni „adevărați” și nu se pot dezvolta în animale vii, cel puțin deocamdată.

„În Israel și în multe alte țări, SUA, Marea Britanie etc., este legal și avem aprobare etică să facem acest lucru cu celule stem pluripotente induse de om. Există așadar o alternativă etică și tehnică la utilizarea embrionilor”, spune Hanna.

Dr. James Briscoe, de la Institutul Francis Crick din Londra, care nu a este implicat în cercetare, spune că este important să discutăm despre reglementarea riguroasă a modului de producere a embrionilor umani sintetici.

Profesorul Paul Tesar, genetician la Case Western Reserve University, atrage atenția că, pe măsură ce oamenii de știință progresează pe calea dezvoltării embrionilor derivați din celule stem, cu atât embrionii sintetici și naturali tind tot mai mult să fuzioneze.

„Va exista întotdeauna o zonă gri, spune el. Dar, ca oameni de știință și ca societate, trebuie să ne unim pentru a decide unde este linia și pentru a defini ce este acceptabil din punct de vedere etic.”

Cu planurile de a crea embrioni sintetici, crescuți în borcane, "Reînnoirea Bio” deschide calea către un nou orizontul științei și eticii, scrie Antonio Regalado, la 4 august 2022 în "Techology Review”, editată de celebrul Massachusets Institute for Technology (MIT).

Ideea acestui proiect este să ia celule stem de la orice individ; să modifice codul genetic al acelor celule stem pentru a preveni formarea unui cap (sau creier) uman înainte de a se dezvolta ca embrion; să însămânțeze aceste celule modificate genetic într-un borcan care servește că uter artificial pentru dezvoltarea unui embrion uman artificial, dar fără cap. Și se susține că acest lucru „evită cumva dilemele etice”. Acest plan are unele posibilități interesante, arată articolul; de pildă, bătrânii ar beneficia de celulele imunitare tinere.

Simplu explicat, planul ar fi cam așa: cu trecerea anilor, dacă am nevoie de înlocuirea unui organ cu unul care nu e afectat de îmbătrânire, aș putea plăti pentru a crește un "copil artificial”, fără cap, dar în rest, o copie a mea când eram copil. Apoi s-ar recolta organe de la acel "copil” fără cap pentru a le transplanta în corpul meu îmbătrânit.

Numai că, atenție!, transplanturile nu sunt EXACT o copie a organelor mele, deoarece poartă cod genetic care a fost modificat pentru a preveni formarea unui cap în uter. Acest "mic detaliu” este pierdut din vedere de către promotorii experimentului. Nu cumva ne-am pierde capul, la propriu?

„Aceasta NU este o teorie a conspirației, deoarece toate informațiile sunt în articol, chiar dacă sună nebunesc”,asigură autorul articolului din revista MIT. „Ai plăti pentru a crește o copie a ta fără cap. Crezi că nu există probleme etice?”, întreabă Ian Sample, science editor.

Căpetenia de la Davos Klaus Schwab și „ideologul” său Yuval Noah Harari ar plăti fără șovăire pentru un asemenea experiment halucinant. Dar cu condiția formulată cândva de Sartre: « L'enfer, c'est les autres », „Iadul sunt alți oameni”.

Prietenul meu de demult, Vintilă Ivănceanu, avea o poezie care începea așa: „S-a-ntors tata din război / Fără cap, fără cap"...