ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE după comentariul ActiveNews semnat de Corneliu Vlad și disponibil mai jos: Vicepreședintele SUA, Kamala Harris a preluat în mod temporar puterea în Statele Unite pe durata derulării unei operații de colonoscopie a președintelui Joseph Biden, care va include o anestezie, anunță Casa Albă, potrivit publicației The Hill, preluată de Mediafax și alte surse de știri.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA, a declarat că Joseph Biden va fi supus unei colonoscopii. Biden, cel mai bătrân președinte al SUA, ar împlini 79 de ani pe 20 noiembrie anul acesta.

Încă din august, cunoscutul jurnalist american Tucker Carlson, expunea într-un editorial tradus de ActiveNews: Ceva se întâmplă în America: Se pregătește debarcarea lui Joe Biden?

După alegerile prezidențiale fraudate, din noiembrie anul trecut, scriitorul și graficianul Eugen Mihăescu, cetățean american, comenta pentru ActiveNews: „Joseph Robinette Biden a fost ales pentru că este cel mai "moderat” dintre "progresiști”, dar este și marioneta perfectă, pentru că este șantajabil (cu dosarele fiului său Hunter Biden), este bolnav (a fost operat de două ori pe creier de anevrism) și este urmărit de ghinion, tragediile s-au ținut lanț în familia lui. Așadar Kamala-Cabala Harris este în poll-position pentru ca să devină președinta Statelor Unite ale Americii.”

"La fel cum a fost cazul când președintele George W. Bush a fost supus aceleiași proceduri în 2022 și în 2007, în conformitate cu procedura prevăzută de Constituție, președintele Biden îi va transfera puterea vicepreședintelui pentru o scurtă perioadă de timp cât va fi sub anestezie", a declarat Jen Psaki, conform ȘtiripeSurse. Vicepreședintele va lucra din biroul situat în Aripa de Vest a Casei Albe în acest timp", a precizat Jen Psaki.

Majoritatea alegătorilor americani doresc ca președintele Biden să-și predea mandatul anul viitor, potrivit unui sondaj recent comandat de USA Today. 66% dintre americani intervievați spun că țara se îndreaptă în direcția greșită, în timp ce doar 20% cred că se îndreaptă în direcția corectă, cele mai dezastroase procente pentru un președinte american de până acum.

Gradul de aprobare al vicepreședintei Kamala Harris este chiar mai rău decât cel al lui Biden, de doar 28%. Sondajul arată că 51% dezaprobă munca pe care o face. Sondajul a mai constatat că doar 1 din 4 alegători înregistrați au încredere în planul lui Biden „Build Back Better”.

Comentariul ActiveNews semnat de Corneliu Vlad:

Democrația americană trăiește cel mai straniu experiment din existența ei de două secole și jumătate.


Hiperputerea mondială are la vârful Puterii sale, liber aleasă, un președinte și un vicepreședinte a căror prestație publică generează tot mai multe și mai preocupante întrebări.

Întrebări pe care, de aproape un an, mass media le ignoră sau la care răspunde cu o prudență extremă. Dar întrebările devin tot mai insistente. Mai întâi, timid, în presa alternativă, acum, mai apăsat, și în Big Media: CNN, "Washington Post”, "New York Times”.

Președintele Joe Biden, 78 de ani, este cel mai vârstnic titular al Casei Albe din istoria Statelor Unite, a supraviețuit la doua atacuri cerebrale, o embolie pulmonară și o tromboză vasculară. Buletine medicale mai noi nu a emis Casa Alba (nici nu e obligată, e doar o cutumă), dar presa vorbește de senilitate și demență, ceea ce nu se dezminte oficial.

Vicepreședintele Kamala Harris, de profesie jurist, nu a făcut niciodată politică federală iar la Casa Albă pare să aibă dificultăți de acomodare. Este adevărat că nici responsabilitățile vicepreședintelui SUA nu sunt riguros reglementate și predecesori ai săi în această funcție s-au confruntat și ei cu această situație ambiguă.

Congressmanul Ronny Jackson, fostul șef al cabinetului medical al Casei Albe sub președinții Trump și Obama, i-a solicitat în luna iunie, printr-o scrisoare, președintelui Biden să facă un test cognitiv pentru a înlătura prezumptia de demență și a declarat că președintele "nu este apt, din punct de vedere fizic și cognitiv, să fie în acest moment președintele nostru”. Scrisoarea a rămas fară răspuns.

Kamala Harris a declarat multor confidenți că "se simte limitată în ceea ce este capabilă să facă în plan politic” (CNN). Fostul președinte al Camerei Reprezentanților Newt Gingrich a declarat că el crede că Harris este probabil "cel mai prost președinte din istoria americana”. Oricum, cota de încredere exprimată în sondaje, în ce o privește, este de 28 la sută, adică la cel mai scăzut nivel istoric.

Un impediment acut este oricum disfunctionalitatea conlucrării intre staffurile președintelui și vicepreședintelui. Primul reproșează celuilalt ineficiența, iar acesta replică echipei prezidențiale o receptivitate insuficientă la solicitările sale de asistență. Un articol difuzat de CNN vorbește de " exasperarea și frustrarea” echipelor lui Biden și Harris în ce privește modul în care sunt gestionate relațiile dintre ele.

Mari incertitudini există și în ce privește configurația viitorului tichet prezidențial al democraților. Joe Biden a declarat că va candida din nou, (deși afirmase că se va limita la un singur mandat), dar "sunt zvonuri persistente că ar putea să se retragă”. Iar Kamala Harris, "deși "pare să fie alegerea logică, o serie de rapoarte indică faptul că această opțiune este departe de a fi sigură”. ("Vanity Fair”).

În sfârșit, cea mai delicată problemă sunt relațiile dintre nr.1 si nr. 2 ai actualei Administrații. Harris "ar fi putut să spere că va fi pregătită mai activ pentru Biroul Oval decât vicepreședinții precedenți, dar acest lucru n-a fost deloc clar în primul an al Administrației Biden”, scrie Jay Barmann, ziarist la "San Francisco Weekly”. Iar CNN susține că "președintele a lăsat-o deoparte în frig, dând prioritate agendei personale”.

Presa americana relevă opțiunea dificilă a Kamalei Harris între o exercitare activă a funcției de vicepreședinte și o activitate mai discretă și mai estompată, pentru a menaja eventualele susceptibilități ale președinției. "Oamenii se așteaptă ca vicepreședintele lor istoric să facă istorie în fiecare zi, când, de fapt, ea încearcă să îndeplinească îndatoririle unui rol secundar. Harris este judecată nu doar după cum se descurcă în îndatoririle tradiționale ale unui vicepreședinte”, spune Minyon Moore, un militant democrat care a devenit un important consilier al lui Harris.

Oricum, vicepreședintele "istoric” (prima femeie și primul cetătean de culoare în această funcție) nu este într-o poziție comodă, căci relațiile sale cu stafful din Aripa de Vest (a președintelui) nu sunt cele sperate, iar "republicanii și mass-media de dreapta au transformat-o pe Harris într-o țintă politică încă din momentul în care a fost aleasă pentru bilet. Și rasismul și sexismul implicit au fost constant”, comentează CNN.

Din relatările presei americane, atmosfera de la Casa Albă pare acum asemănătoare celei de la Curtea Bizantină, cu intrigi și viclenii care ignoră marile sfidări cu care se confruntă Imperiul și nimeni nu pare conștient de pericol. Necruțători, ziariștii numără scrupulos conferințele de presă ale președintelui, e drept, rare prin comparație cu ale predecesorilor sau faptul că Harris nu mai participă, ca la început, la briefingurile sale matinale pe teme de intelligence și nu mai este chiar atât de prezentă la activitățile publice ale președintelui. Dar nici din partea echipei lui Biden, nici din cea a lui Harris nu vin dezmințiri oficiale convingătoare la noianul de supoziții și zvonuri care încarcă atmosfera.

Vicepreședintele Harris este deosebit de precaută și de rezervată în ce privește conlucrarea sa cu președintele iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că Harris "nu este numai un partener vital (pentru președinte – n.n.), ci și un lider îndrăzneț care a dezvăluit sfidări cheie și importante cu care se confruntă țara”. O declarație care, însă, nu a spulberat convingător speculațiile în materie.

Cu un președinte în vârstă, cu probleme de sănătate și cu o răspundere uriașa într-un moment dificil pentru America și pentru lume, cu un vicepreședinte neconcludent în exercitarea funcției și cu o audiență precară, ambii problematici candidați la reînnoirea mandatelor lor, Statele Unite experimentează o formulă de conducere supremă a statului fără precedent în istoria Americii. Iar de aici, cele mai excentrice speculații. Și o incertitudine crescândă. Un român (și american de câteva decenii), m-a sunat într-o seară din New York să-i spun ce se întâmplă în America. Ce puteam să-i spun?