ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Misterul Nord Stream rămâne invaluit, dar implicarea SUA și Marii Britanii e tot mai evidenta

Conductele Nord Stream continua să fie invaluite de cel mai mare mister internațional al momentului.

La 10 ianuarie 2023 va începe procedura de faliment pentru operatorul de gazoduct Nord Stream 2, Nord Stream 2 AG, a fost suspendată încă patru luni, până în ianuarie 2023, a anunțat compania. Dar cine a produs atentatul de compromitere al acestui proiect încă nu se stie.

La 22 februarie, cancelarul german Olaf Scholz anunța că guvernul de la Berlin suspendă certificarea proiectului Nord Stream 2. La 23 februarie, președintele american Joe Biden ordonat Administrației  să impună sancțiuni companiei - operatorului proiectului Nord Stream 2 AG și reprezentanților conducerii acesteia.

Construcția Nord Stream 2 s-a finalizat integral la 10 septembrie 2021. Urma să fie finalizată înainte de sfârșitul lui 2019, dar din cauza sancțiunilor Washingtonului, construcția a fost amânată. Conductele gazoductului au o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care merg din Rusia prin Marea Baltică până în Germania.

La 26 septembrie, exploziile subacvatice au distrus trei din patru linii ale conductelor Nord Stream 1 și 2 în largul coastei Danemarcei. Ciudat este ca nimeni din Occident nu pare interesat să investigheze cel mai mare dezastru ecologic de pe continent și un atac fara precedent în istorie asupra infrastructurii energetice europene.

Nu există încă o investigație la scară largă a exploziilor Nord Stream, a remarcat președintele Vladimir Putin la sfârșitul lui 2022: „Nimeni nu investighează. Am avut ocazia odată să ne uităm la aceste locuri ale exploziilor; nu trebuie să repetam ce era în presă. În mod surprinzător, adevărul este că nu există o investigație la scară largă, nimeni nu o efectuează”, a spus Putin.

Seismologii suedezi au spus că de-a lungul conductelor Nord Stream au fost înregistrate la 26 septembrie două explozii. La 5 octombrie, revista „Der Spiegel” a relatat că Poliția federală germană a recunoscut că atacul Nord Stream a fost un act de „sabotaj direcționat” care probabil nu putea fi efectuat fără implicarea „jucătorilor de stat”. Anchetatorii germani au mai spus că nu știau „cine se află în spatele sabotajului conductelor”.

La 18 noiembrie, Parchetul Suedez a recunoscut și el că exploziile au fost un act de sabotaj. Dar nimeni din Occident nu pare interesat să afle cine se află în spatele lui.

La 22 decembrie, „Washington Post”  relata că „nu există nicio dovadă concludentă că Rusia se află în spatele atacului Nord Stream”. „După luni de investigație, numeroși oficiali spun în privat că Rusia ar putea să nu fie de vină până la urmă pentru atacul asupra conductelor Nord Stream”, au scris Shane Harris, John Hudson, Missy Ryan și Michael Birnbaum. „Nu există nicio dovadă în acest moment că Rusia a fost în spatele sabotajului”, a spus un oficial european.

La 10 iunie 2022, Marina SUA a efectuat exerciții în largul insulei Bornholm, Danemarca, testând drone subacvatice și explozibili, a anuntat „Sea Power Magazine”. Bornholm este aproape de locul unde a fost aruncat în aer gazoductul Nord Stream.

Exercițiul a implicat 14 țări membre NATO și doua țări partenere (Suedia și Finlanda), 45 de nave, peste 75 de avioane și 7.000 de personal, potrivit NATO: „ In timpul exercițiului au fost, de asemenea, testate în largul coastei insulei Bornholm, experimentări pe noi tipuri de vehicule subacvatice fără pilot.”

În noaptea de 26 septembrie, potrivit Reuters, aeronave de recunoaștere ale Marinei SUA au zburat în apropierea locului exploziei Nord Stream 2: „Datele de zbor au arătat că un avion de patrulă maritimă P-8A Poseidon și de recunoaștere se afla deasupra Mării Nordului la ora 00:03 GMT când seismologii suedezi au înregistrat o explozie submarină la sud-est de insula Bornholm din Marea Baltică.”

Avionul s-a apropiat de locul incidentului la 24 de kilometri, a făcut cerc și a zburat către exclava baltică rusă Kaliningrad. Reuters a declarat că nu are informații despre locul în care se afla avionul între orele 03:39 și 06:20 GMT, dar în jurul orei 07:00 se afla la aproximativ 4 km nord de locul incidentului.

La 6 noiembrie 2015, în apropierea conductei a fost descoperit un distrugător de mine subacvatic Sea Fox, folosit de NATO, a relatat „Pipeline Technology Journal”.

La 30 septembrie, reporterul  american Darren Beattie a numit sabotajul Nord Stream „unul dintre cele mai semnificative atacuri asupra infrastructurii europene din mai multe decenii”, care probabil a fost comis de unul dintre aliații occidentali și nu de Rusia. „Toți europenii înțeleg în liniște că acest lucru este probabil din mâna aliaților NATO înșiși.”

„Dacă a fost un fel de înțelegere nespusă, tacită, acum este clar pentru toată lumea să vadă că nu există țări cu adevărat suverane în Europa. Europa este un stat vasal. Europa este un stat sclav al Statelor Unite. Putin a încercat practic să-i facă de rușine pentru că au făcut asta. Singura problemă este că germanii nu au nicio rușine, nu au mândrie, nu au nici un sentiment că merită să fie o națiune suverană. și de aceea își vor băga coada între picioare și se vor preface că nu s-a întâmplat nimic”, a spus Beattie.

La 29 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că Rusia nu va lăsa Occidentul „să măture sub covor exploziile de la conductele Nord Stream”, relatează TASS.

„Este clar de ce țările occidentale interesate continuă să ignore apelurile de a desfășura o anchetă transparentă, obiectivă, profesională și depolitizată menită să stabilească și să-i pedepsească pe cei vinovați. Rusia nu va permite ca astfel de manevre numite „Hai să măturăm totul sub covor” să se repete din nou. Da, acest adevăr va fi incomod pentru Occident pentru că ceea ce s-a întâmplat cu Nord Stream 1 și 2 este o crimă, un atac terorist care se complotează ideologic și politic și în acel moment când, se pare, Occidentul epuizase toate oportunitățile de a folosi pârghiile politice de presiune și pentru a implementa obiectivul stabilit de a reduce acest proiect, au trecut la planul B și au distrus fizic această infrastructură civilă”, a spus Zaharova.

Zaharova a mai spus ca exploziile de la Nord Stream nu au fost doar „un atac fără precedent asupra unei infrastructuri internaționale de transport”, ci și „un precedent extrem de periculos care necesită un răspuns dur din partea întregii comunități globale. Acesta este motivul pentru care ne vom strădui pentru dreptate și vom scoate la lumină motivele ascunse ale acestei crime grave”, a spus ea.

Vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă pe 7 februarie 2022, Joe Biden a spus că dacă Rusia va invada Ucraina, „nu va mai exista Nord Stream 2”. Presat să explice cum, Biden s-a incurcat: „Vom, vă promit că vom putea face asta”.

La o zi după explozii, europarlamentarul polonez Radek Sikorski a postat „Mulțumesc, SUA” cu o fotografie a zonei Nord Stream, dar ulterior a șters tweet-ul. Sikorski este căsătorit cu redactorul „The Atlantic” Anne Applebaum, care este membră a think tank-urilor filiale ucrainene  ale Council on Foreign Relations și Consiliul European pentru Relații Externe.

La 27 ianuarie 2022, subsecretarul de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat că „Dacă Rusia invadează Ucraina, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”.

La 30 septembrie, secretarul de stat Antony Blinken a numit atacul asupra Nord Stream „o oportunitate extraordinară de a elimina odată pentru totdeauna dependența de energia rusă.”

Într-un articol din „Australian Spectator”, la 30 octombrie, Ramesh Thakur a întrebat: „Ar ataca cu adevărat SUA o piesă de infrastructură comună Germania-Rusia, care este esențială pentru ca Europa să facă față unei ierni aspre anticipate în care oamenii se tem că trebuie să aleagă între încălzire și mâncare? Este mai probabil ca SUA să fi aprobat atacul și să fi ajutat cu sprijin și planificare fără participare directă”.

Polonia are motive atât comerciale, cât și istorice (colaborarea ruso-germană trebuie să fie deosebit de dureroasă). Conductele Nord Stream ar reduce taxele de tranzit profitabile pentru transporturile de gaze din Norvegia către Europa prin Polonia. Cu toate acestea, ideea că Polonia ar risca o ruptură gravă a relațiilor cu Germania pare improbabilă.

Ucraina a avut cel mai puțin de pierdut și cel mai mult de câștigat din explozii.  Aflată în război și hotărâtă să recucerească teritoriile pierdute pe câmpul de luptă sau să le recâștige prin presiune economică, Kievul este cel mai puțin preocupat de escaladarea care ar încurca direct NATO și SUA.

La 29 octombrie, Ministerul rus al Apărării a acuzat Marina Regală Britanică peentru că „a luat parte la planificarea, sprijinirea și implementarea” unui „atac terorist” pentru a arunca în aer gazoductele. Ministerul rus a acuzat că „specialiștii britanici” au direcționat atacurile cu drone ucrainene asupra navelor flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea în octombrie.

„Conform informațiilor disponibile, reprezentanți ai acestei unități a marinei britanice au participat la planificarea, furnizarea și implementarea unui atac terorist în Marea Baltică pe 26 septembrie, aruncând în aer gazoductele Nord Stream”, se arata într-o declarație a ministerului. Ministerul britanic al Apărării a acuzat Rusia că „comercializează afirmații false de o amploare epică”.

În august 2022, Marina Regală Britanică și Marina SUA antrenau „zeci de militari ai Marinei Ucrainene” pentru a folosi vehicule subacvatice fără pilot și le-au furnizat șase drone subacvatice. „Diving & Threat Exploitation Group oferă cursuri de pregătire de trei săptămâni, alături de Flota a șasea marinei americane”, a făcut cunoscut Royal Navy.