ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daca ar fi să fac un articol pentru The New York Times, cred că n-aș avea un trac mai mare decât atunci când mă hotărăsc să scriu pentru Active News. Și cu asta am spus totul. Dar să mă explic, totuși.

Nu știu dacă e vorba de o sită deasă care cerne colaborările publicației sau dacă autorii lor se simt datori să nu coboare nivelul general prin textul oferit spre publicare și se gândesc de două ori înainte de a-și trimite contribuția spre difuzare. Poate mai degrabă și una și alta. 

Dar prin Active News pătrundem în sfârșit în complexitatea, vraiștea, profunzimile, speranțele și permanențele României reale. Ceea ce nu vor sau nu pot să o facă majoritatea copleșitoare a titlurilor din media românească a zilei. 

Ce altă sursă de informații publice ne scoate, atunci când are cu ce, din deznădejdea că în România nu mai e nimic de făcut, că totul se murdărește și se prăbușește, că în România nu "mai sunt oameni buni”, (cum suna titlul unei cărți din interbelic)? 

Și că aici mai sunt și caractere, și fapte, și realități care ne încurajează să credem că acestui popor nu i s-au pierdut resursele și inteligențele în stare să-l scoată din marasm? 

Dar, în același timp, cine în presa română mai are curajul să să prezinte "neted” (Eminescu) temeinic și răspicat, fară nicio reținere, grozăviile, ipocriziile, abjecțiile și celelalte rele ale acestei clipe istorice, una dintre cele mai deplorabile și mai rușinoase din istoria nației? 

Da, există asemenea incursiuni temerare, dar majoritatea lor sunt singulare, conjuncturale, interesate, nu mesaj programatic permanent.

Cine, de pilda, ne prezintă situația la zi a hecatombelor covidului și post-covidului (vaccinările), marea corupție, pertractările găștilor de afaceriști, înstrăinarea bunurilor naționale, abjecția, incompetența și impostura din politică și din viața publică? 

Însă în același timp cine ne face să ne încredințam că am rămas un popor care-și iubește țara și e credincios în religia lui strămoșească?

Spuma fetidă a acelora dintre noi, alienați, dezorientați sau ticăloșiți cotropește și spurcă zilnic computerele, posturile tv și ajungi să crezi că suntem o nație de neterminați și de iresponsabili, căci ei sunt capetele de afiș ale mass media. 

Dar Romania tăcută și cinstita e covârșitor mai mare și mai temeinică decât efemeridele zgomotoase și excentrice ale zilei.

Or, Active News tocmai pe cei mulți și buni dintre noi îi face cunoscuți, prin faptele lor, marelui public. 

În aproape 60 de ani de gazetărie, parcurși în vremuri ingrate pentru condiția presei, împrejurările m-au făcut să cunosc și să mă confrunt cu multe situații din lumea fascinantă a informației pentru public și a subteranelor sale, dar în afară de revista "Lumea”, unde am trăit sau am scris de o viață, n-am mai întâlnit, ca la Active News, un loc mai prielnic îndeletnicirii de ziarist. 

Active News este deschis tuturor celor care simt și vor să se exprime public dar n-au putință din varii motive, deloc onorabile. Așa se face că întâlnim aici nume noi de autori, abordări proaspete, neviciate, nerutiniere și astfel beneficiem de o viziune adevărată și cinstita asupra realităților de azi ale României profunde. 

Scriu toate aceste pe un ton exaltat, triumfalist? Posibil. Dar cred că se justifică, merită. 

Le urez lui Adrian Pătrușcă și lui Victor Roncea, celorlalți militanți din cohorta Active News, aceeași performanță cu care ne-au obișnuit. La mulți ani, Active News! 

Și să ne dorim să nu rămâi doar o excepție salutară într-o pletoră de publicații mai mult sau mai puțin dependente. 

Singulară în demersul ei, Active News a reușit într-un răstimp scurt să se consacre ca o voce a adevărului clar exprimat și nu ca o a patra putere în stat, ci ca o primă putere intelectuală alternativă într-o țară care e obligată să reintre în matca ei firească.

„Altfel e greu de trăit”, vorba lui Bacovia.

Nota Redacției: Ne plecăm în fața urărilor maestrului Corneliu Vlad la 9 ani de ActiveNews. Nu știm cum să-i mulțumim mai mult. Adevărul e simplu: am încercat să învățăm cât mai multe chiar de la dânsul, care ne-a trimis la Modelul Dintâi al Ziaristului Român: Eminescu. Mergem așadar, cu ajutorul lui Dumnezeu și al cititorilor noștri, la rândul lor membri ai Echipei ActiveNews, „pe urmele acestui "prim redactor” al românilor că să nu ne rătăcim de calea cea dreaptă a presei”.