ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ARTICOL publicat de ActiveNews pe 13 februarie 2022. Războiul din Ucraina avea să înceapă pe 24 februarie 2022 
 
1. După dialogul la vârf ruso-american, nimic „fundamental” nu s-a schimbat
2. Serviciile de Informații, CIA și Pentagonul susțin că au „planurile extreme de detaliate ale intervenției militare ruse”
3. Discuții ruso-americane intre șefii diplomațiilor și armatelor
4. Kremlin: „Isteria a atins punctul culminat”
5. Diplomații rusi, americani și din alte țări părăsesc Kievul
6. „Tunurile atomice sovietice” ațintite asupra Ucrainei
7. MAE rus: „Anglo-saxonii au nevoie de un război. Cu orice preț”
8. Rusia repeta că „nu va ataca pe nimeni”
9. SUA nu știu dacă președintele Putin a luat decizia finala
10. Vladimir Putin: Dacă Ucraina se alătură NATO, riscul de război nuclear va crește
 
Confruntarea planetară dintre Statele Unite și Rusia amenință să dobândească proporții și implicații de epopee a erei cibernetice,  Isteria războinică atinge proporții paroxistice. Diplomația se arată, cel puțin până acum, neputincioasă să blocheze drumul spre catastrofă, în ciuda uriașelor eforturi de normalizare a vieții internaționale. Mult mai incisive și mai eficiente sunt pregătirile de război. Iar dezinformările și zvonurile alarmiste potențează paranoia măcelului.

Rob Crilly, reporter politic din SUA și Keith Griffith și Laurence Dollimore, prezintă într-un amplu articol pentru Daily Mail din 12 februarie 2022 tabloul la zi al preliminariilor unui război pe care nimeni nu-l doreste, dar nimeni nu poate încă să-i stăvilească traiectoria vertiginoasă spre dezastru. (C.V.)

  • Biden a convorbit o oră și un minut la telefon cu Putin pentru a avertiza despre costurile economice și politice „rapide și severe” ale invadării Ucrainei
 
  • Pentagonul  acuză Rusia pentru afirmația că a alungat un submarin american: „Nu există niciun adevăr în pretențiile rusești cu privire la operațiunile noastre în apele lor teritoriale”, a spus purtătorul de cuvânt american. Incidentul ar fi avut loc în largul insulelor Kurile din Pacific
 
  • Kremlinul susține că a ordonat submarinului american să iasă la suprafață, apoi l-a forțat să iasă după ce a avertismentul  a fost ignorat
 
  • Președintele SUA a apreciat că nu este prea târziu pentru o soluție diplomatică la o criză care a dus Europa în pragul războiului
 
  • Anterior, un raport de informații american a avertizat că Rusia proiectează să invadeze Ucraina miercuri
 
  • Ambasada SUA la Kiev își va suspenda toate serviciile consulare pe măsură ce personalul său diplomatic de la Moscova vă fi evacuate.
 
  • Într-o convorbire telefonică cu Blinken, Lavrov  a acuzat SUA de o „campanie de propagandă” 

  • Rusia a început exerciții militare în Belarus, care se adaugă unui exercițiu maritim major în Marea Neagră

  • Pentagonul  neagă afirmațiile Moscovei conform cărora un submarin al Marinei SUA a încălcat apele rusești  în Pacific

  • Germania, Țările de Jos, Spania și Belgia își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina 

Tensiunile dintre SUA și Rusia s-au intensificat, după ce Pentagonul a acuzat Kremlinul că a anunțat alungarea unui submarin american din apele sale. În declarația americană se spune: „Nu există niciun adevăr în pretențiile Rusiei cu privire la operațiunile noastre în apele lor teritoriale”.

Dar SUA  nu au precizat unde a avut loc incidentul, invocând motive de securitate națională. Mareșalul  Saposnikov a afirmat că un distrugător antisubmarin rus a detectat pe teritoriul său un submarin din clasa Virginia al Marinei SUA. Potrivit Kremlinului, submarinul american a ignorat cererile Rusiei de a ieși la suprafață, iar Saposnikov a recurs la „mijloace adecvate” pentru a scoate submarinul din apele sale "cu viteză maximă".

„Președintele Biden a declarat clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, SUA împreună cu aliații și partenerii noștri vor răspunde decisiv și vor impune Rusiei costuri rapide și severe”, a spus Casa Albă.
Un oficial al Administrației a caracterizat conversația la vârf drept „profesională”, dar a spus că ea nu a schimbat fundamental „dinamica”.

Convorbirea Biden-Putin a avut loc la 24 de ore după ce Washingtonul le-a spus americanilor să parasească din Ucraina și a lansat cel mai sumbru avertisment de până acum că urmează o invazie.

Pentagonul a anunțat că 3.000 de soldați americani din Divizia 82 Aeropurtată se vor alătura celor aproximativ 1.700 deja dislocați în Polonia, unde vor fi pregătite punctele de frontieră pentru a primi potențialii evacuați. Pentagonul a declarat că vă retrage 160 de consilieri militari americani din Ucraina.

Mesajul a îngrijorat guvernul de la Kiev, care a cerut să vadă informațiile potrivit cărora Rusia ar intenționa să invadeze Ucraina.

Surse diplomatice au declarat pentru DailyMail.com că este vorba de o strategie menită să descurajeze încercarile Moscovei de a lansa o operațiune de dezinformare că justificare pentru atacarea Ucrainei.

Un oficial al Administrației a spus că Rusia mai are posibilitatea de a se da înapoi de la „o acțiune despre care credem că ar fi catastrofală”.

Kremlinul a spus că președintele Putin i-a spus președintelui Biden că nu ține seama  de preocupările de securitate ale Rusiei. Oficialul de la Kremlin, Iuri Usakov, a spus că Occidentul a răspândit „isterie” în legătură cu o invazie.

Președintele Ucrainei a cerut SUA să-i ofere informații care sugerează că Rusia intenționează să-i invadeze țara miercuri, după ce America a susținut că un atac este iminent. Zelenski a spus Washingtonului: „Dacă aveți informații 100% sigure despre o invazie rusă a Ucrainei, vă rugăm să ni le împărtășiți”.

Biden i-a spus lui Putin că se vă confrunta cu costuri economice și politice „rapide și severe” dacă vă continua cu planul de invadare a Ucrainei.

Kremlinul a spus că Putin i-a declarat lui Biden că nu a ținut cont de preocupările Rusiei cu privire la apropierea NATO de teritoriul său.

Toți cetățenii americani care se află încă în Ucraina sunt sfătuiți să plece imediat, iar Pentagonul a ordonat evacuarea a 160 de gardieni naționali din Florida, care au antrenat forțele ucrainene și reprezintă prezența actuală a trupelor americane în această țară.

Departamentul de Stat a anunțat  că Ambasada SUA la Kiev  va suspenda toate serviciile consulare și își va evacua personalul diplomatic. „Prudența ne cere să presupunem, să planificăm și să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”, a spus un oficial american. „Și cel mai rău scenariu ar implica, evident, atacuri substanțiale ale Rusiei asupra capitalei ucrainene”.

Se spune că oficialii americani și polonezi caută locații pentru a stabili puncte fortificate de control la frontieră de-a lungul frontierei  Polonia-Ucraina pentru a asista americanii care părăsesc  Rusia, în cazul în care un atac ar opri zborurile comerciale aeriene.

Pentagonul a desfășurat încă 3.000 de soldați din Divizia 82 Aeropurtată în Polonia, întărind forța de 1.700 aflată deja acolo, iar forțele americane vor asista la controlul frontierelor și la procesarea evacuaților.

Departamentul de Stat avertizează că guvernul SUA nu va trimite trupe în Ucraina pentru a extrage americani în cazul unei  incursiuni militare ruse și spune că orice cetățean care se află încă în țară trebuie să plece acum. „Acțiunea militară poate începe în orice moment și fără avertisment”, a spus Departamentul de Stat. „Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Ucraina, iar cei din Ucraina ar trebui să plece imediat”.

Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina și a trimis trupe la exerciții în Belarus, dar neagă că intenționează să lanseze o ofensivă împotriva Ucrainei.

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat guvernele și instituțiile de presă occidentale că au lansat o „campanie de dezinformare la scară largă împotriva Rusiei”. „Considerăm acest lucru ca fiind o coliziune între guvernele occidentale și mass-media, menită să stimuleze tensiunile asupra Ucrainei prin intermediul unei campanii masive și coordonate de știri false, menită să servească interesele lor geopolitice și în special, pentru a distrage atenția de la propriile lor acțiuni agresive”, a declarat într-un document ministerul.

Rusia a anunțat că un submarin al Marinei SUA a încălcat apele rusești din Pacific, iar forțele ruse au alungat submarinul din clasa Virginia „la viteză maximă”, după ce a ignorat cererile de ieșire la suprafață.

Dar căpitanul marinei americane Kyle Raines, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Indo-Pacific al SUA a spus: „Nu există niciun adevăr în pretențiile Rusiei cu privire la operațiunile noastre în apele lor teritoriale. Nu voi comenta locația exactă a submarinelor noastre, dar zburăm, navigăm și operăm în siguranță în apele internaționale”.

Rusia își reduce, și ea, personalul ambasadei de la Kiev, un alt semn îngrijorător că războiul este iminent.
Purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova a spus că personalul la ambasada de la Kiev a fost „optimizat”, iar mișcarea a fost un răspuns la preocupările legate de posibile acțiuni militare din partea ucraineană.

„Concluzionăm că colegii noștri americani și britanici știu aparent despre unele acțiuni militare pregătite în Ucraina care ar putea complica semnificativ situația în sfera securității”, a spus ea. 

Sâmbătă, miniștrii Blinken și Lavrov au convorbit despre criză, după ce SUA au susținut că planurile de invazie rusă „extrem de detaliate”, cunoscute de Serviciul Secret, CIA și Pentagon, arătau că un război este iminent în Europa de Est.

Ministrul Lavrov a acuzat Washingtonul că duce o „campanie de propagandă” cu privire la o posibilă agresiune rusă și a spus că SUA ignoră cererile cheie de securitate ale Rusiei. Blinken a răspuns că „o agresiune a Rusiei vă fi întâmpinată cu un răspuns transatlantic hotărât, masiv și unit”.

Și secretarul Apărării Lloyd J. Austin III a avut o convorbire cu omologul său rus sâmbătă, în care au discutat despre „consolidarea forțelor Rusiei în Crimeea și în jurul Ucrainei”, potrivit Pentagonului.

Marea Britanie a cerut cetățenilor săi să părăsească Ucraina. Vor pleca și trupele britanice care au antrenat armata ucraineană. Germania și Țările de Jos le-au cerut cetățenilor lor să plece cât mai curând posibil. 

Pentagonul a decis să trimită încă 3.000 de militari americani în Polonia pentru a-i asigura pe aliați.

Președintele Biden a spus că armata americană nu va intra într-un război în Ucraina, dar a promis sancțiuni economice severe împotriva Moscovei.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat sâmbătă că „este extrem de important să rămânem calmi, să ne consolidăm în interiorul țării și să evităm acțiunile care subminează stabilitatea și produc panică”.

Consilierul prezidențial  pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că americanii nu ar trebui să se aștepte că US Army să-i salveze dacă transportul aerian și feroviar va fi  întrerupt de o invazie rusă.

Marea Britanie, Canada, Norvegia, Danemarca și Noua Zeelandă le cer cetățenilor lor să părăsească Ucraina.
Sullivan a spus că acțiunea militară rusă ar putea începe cu rachete și atacuri aeriene, urmate de o ofensivă terestră. „Da, este un mesaj urgent pentru că suntem într-o situație urgentă”, a spus el.

„Rusia are toate forțele necesare pentru a lansa o acțiune militară majoră”, a spus Sullivan, adăugând: „Rusia ar putea alege, în foarte scurt timp, să înceapă o acțiune militară majoră împotriva Ucrainei”. El a spus că amploarea unei astfel de invazii ar putea varia de la o incursiune limitată la o lovitură asupra Kievului.

Rusia a ridiculizat avertismentul, invocând „isteria” americană și „nevoia anglo-saxonă de război”. Maria Zaharova a comentat: „Isteria Casei Albe este mai revelatoare ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de un război. Cu orice preț.„Provocările, dezinformarea și amenințările sunt metoda lor preferată de a-și rezolva propriile probleme”.

Ea a spus că Rusia reduce personalul diplomatic din Ucraina pentru că se teme de „provocări” din partea autorităților de la Kiev sau din „țări terțe” – într-un alt semn alarmant că o invazie se apropie. Zaharova a adăugat: „Vrem să subliniem că ambasada și consulatele noastre își vor îndeplini în continuare funcțiile de bază.”

Ambasada Marii Britanii de la Kiev va rămâne deschisă. Ambasada SUA va funcționa cu un echipaj schelet, după ce a ordonat personalului ambasadei de la Kiev care nu este de urgență să plece.

Și ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a declarat pentru "Newsweek” că avertismentele privind o invazie sunt „alarmiste” și a repetat că țara să „nu vă ataca pe nimeni”.

Dar, potrivit lui "Der Spiegel”, planurile de „invazie din 16 februarie” au fost considerate suficient de credibile pentru a fi transmise Administrației  Biden, care le vă discuta în briefing-uri secrete cu aliații NATO. Se spune că ele conțin rute specifice pentru unitățile ruse și detaliază ce rol ar putea juca în conflict. "Der Speigel”  sugerează că SUA se gândește dacă să facă publice planurile în încercarea de a le submina.

Americanii au fost avertizați să plece din Ucraina cât mai pot, căci tensiunile au ajuns la punctul de fierbere pe fondul temerilor că Rusia ar putea lansa un „bombardament aerian” asupra Kievului, riscând un număr mare de morți civili.

Regatul Unit, Spania, Țările de Jos, Kuweit, Germania, Belgia și alte țări au spus, de asemenea, cetățenilor lor să plece. Și UE a spus personalului neesențial din misiunea sa diplomatică din Ucraina să părăsească țara.

Exista videoclipuri care arată că "tunuri” atomice sunt deplasate spre Ucraina, ceea ce a stârnit temeri  că Rusia ar putea trimite echipamente militare înarmate nuclear. „Tunul atomic sovietic” este unul dintre cele mai puternice tunuri de artilerie construite vreodată. Poate transporta până la patru obuze nucleare de 203 mm, care au potențialul de a anihila suprafețe mari.

Într-o conferință de presă înfricoșătoare săptămâna aceasta, Putin a avertizat că dacă Ucraina s-ar alătura NATO, riscul unui război nuclear va crește.

Oficialii americani și europeni finalizează un pachet extins de sancțiuni în cazul în care Rusia invadează Ucraina, care vizează marile bănci rusești, dar nu include interzicerea Rusiei din sistemul financiar SWIFT, potrivit oficialilor americani și europeni. Sancțiunile includ, de asemenea, controale la exportul componentelor produse de Rusia pentru sectoarele tehnologie și armament și sancțiuni împotriva anumitor oligarhi ruși, potrivit unor  surse familiare cu discuțiile. Un oficial american a declarat că băncile rusești  vizate de sancțiuni ar putea include VTB și Sberbank, cele mai mari instituții financiare din Rusia, susținute de stat.

Ambele instituții sunt deja supuse sancțiunilor sectoriale impuse de Departamentul de Trezorerie care le limitează capacitatea de a strânge capital în Statele Unite, dar sancțiunile de blocare completă avute în vedere acum ar avea consecințe mult mai semnificative, a spus un expert. Aceste sancțiuni ar fi probabil însoțite de anumite derogări și perioade de încetare pentru a limita prejudiciul adus companiilor din SUA și ale aliaților.

Sursele spun că interzicerea în totalitate a Rusiei din sistemul de tranzacții financiare SWIFT nu a fost luată în considerare în mod activ, după ce au avut obiecții majore din partea țărilor europene. Creditorii europeni și-au exprimat îngrijorarea că interzicerea Rusiei de la SWIFT ar însemna că împrumuturile restante de miliarde de dolari pe care le au în Rusia nu vor fi rambursate.

Sancțiunile împotriva marilor bănci rusești ar avea în continuare un impact semnificativ asupra sectorului financiar și economiei rusești. Prețurile acțiunilor VTB și Sberbank au fost volatile în ultimele săptămâni, deoarece investitorii se tem că Washingtonul ar putea interzice americanilor să dețină datorii sau capitaluri proprii în instituții.

„Obiectivul este de a concepe sancțiuni care să-i lovească cu adevărat pe ruși, urmărind în același timp daunele colaterale aduse celor care le impun, recunoscând că sancțiunile ar lovi în mod clar Europa mai puternic”, a spus una dintre surse.

Aliații americani și europeni s-au concentrat asupra sancțiunilor care ar fi impuse în cazul unei invazii a Ucrainei. Un oficial American a spus: „Nu aș spune că există un acord 100%, dar au fost abordate majoritatea preocupărilor ridicate”, în special de Germania. Cancelarul Olaf Scholz a spus că este aliniat cu Statele Unite în ce privește acțiunile asupra Rusiei, dar nu a menționat gazoductul Nord Stream 2 pe care SUA a promis că îl vă închide în cazul invadării Ucrainei.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite nu au informații definitive că președintele Putin a ordonat o invazie. Dar el a spus că toate piesele sunt la locul lor pentru o operațiune militară majoră care ar putea începe „rapid”. „Riscul este suficient de mare și amenințarea este acum suficient de imediată încât prudența cere că este momentul să fim pregătiti”. 
„Nu spunem că președintele Putin a luat o decizie”, a adăugat Sullivan.„Ceea ce spunem este că avem un nivel suficient de îngrijorare pe baza a ceea ce vedem pe teren și a ceea ce analiștii noștri de informații au constatat, pentru a trimite un mesaj clar.” El a adăugat că posibilitatea că o invazie să aibă loc înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă din 20 februarie este o „perspectivă credibilă” și o „posibilitate foarte, foarte distinctă”.

Sullivan a spus că Rusia ar putea alege „în foarte scurt timp să înceapă o acțiune militară majoră împotriva Ucrainei”, dar a subliniat că SUA nu știu dacă Putin a luat o decizie finală. Sullivan a vorbit la scurt timp după ce Biden și șase lideri europeni, șefii  NATO și UE au purtat discuții.

Moscova neagă intenția de a invada Ucraina, dar spune că ar putea lua măsuri „militare-tehnice” nespecificate dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv promisiunile NATO de a nu admite niciodată Ucraina și de a retrage forțele din Europa de Est. UE și NATO au dat răspunsuri în această săptămână în numele statelor lor member, dar Rusia a spus că dorește răspunsuri individuale din partea fiecărei țări și a numit răspunsul colectiv „un semn de impolitețe diplomatică și lipsă de respect”.

Blinken a subliniat că sunt „semne foarte îngrijorătoare ale escaladării Rusiei. „Suntem într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment – și pentru a fi clar, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”.