ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dupa 1989, pe multi romani ne incearca spaima de a fi romani. Sa mai explic de ce? 

Despre spaima de a fi roman n-as fi putut vorbi cu oricine, dar cu profesorul Florin Constantiniu, da. Cu profesorul Florin Constantiniu as fi putut vorbi aproape oricand, oricat si despre orice. Eram chiar vecini de bloc, doar cativa zeci de metri desparteau apartamentele noastre. Dar n-am facut-o niciodata. N-am stat niciodata la taclale lungi, ne-am vorbit doar strictul necesar (care o fi fiind el).

Fata de nimeni nu am avut senzatia acuta ca vorbindu-i, ii fur din timp.

Profesorul era, cum vedeam cu totii, mereu preocupat si ocupat. Avea de implinit multe intr-un timp pe care-l simtea tot mai la capat, dupa o viata in care timpul i-a fost, aproape de regula, irosit, impiedicat, otravit, intors de la cele ce i s-ar fi cuvenit. Dar marea sa implinire a reusit sa ne-o daruiasca: este cartea „O istorie sincera a poporului roman”. Si prin ea, dar mai ales dincolo de ea,  ne-a inzestrat cu o privire si o intelegere proaspata, curajoasa, tandra si lucida catre trecutul national. Un trecut doar al nostru,  pe care il reinsufleteste si ni-l restituie altfel decat au facut-o altii pana acum.

Profesorul Florin Constantiniu ne invata sa cunoastem, sa pricepem, sa retraim si sa traim Istoria intr-un alt fel, adica mai aproape de adevaratul sau chip, adica sincer.

Pentru profesorul Florin Constantiniu istoria unui popor este o fiinta care creste si se implineste coerent, organic, cu darurile si slabiciunile sale. De aceea, discursul istoric al profesorului nu este unul rece, uscat, impersonal, ci vibrant, patriotic, uman. Prin istorie, intelegandu-se si „psihologie nationala”, disciplina stiintifica pe care profesorul a si practicat-o, pe urmele invocatului de dansul Dimitrie Cantemir.

Aceasta lectie de istorie a profesorului Florin Constantiniu este bunul cel mai de pret pe care ni l-a lasat. El sta la indemana generatilor de romani ce ne vor urma, in spatiul nostru de totdeauna.

Cu lectia de istorie a profesorului Florin Constantiniu, nu mai trec prin spaima de a fi roman, spaima care ne incearca, pe atatia, de la o vreme.

Cu un trecut care, ne aduce aminte profesorul, s-a scos din atatea incercari, viitorul nu ar trebui sa ne poata fi furat.