ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un premiat Pulitzer se poticnește la Copăceni

Ceaușescu, biserica ortodoxă și "mâna rusească” sunt de vină pentru hecatomba de victime ale covidului în România. Cam asta află o lume întreagă dintr-o corespondență pentru cotidianul ”The New York Times”, datată la Copăceni, "un județ rural de la sud de București”, cum se precizează riguros.

Textul este semnat dezinvolt de însuși șeful biroului de presă pentru Europa Centrală și de Est din Varșovia al prestigiosului cotidian american. Autorul articolului, Andrew Higgins, a pus cap la cap câteva declarații pescuite de la interlocutori din România (între care și fiica lui Streinu-Cercel) și gata articolul.

Nimic despre lipsa de medicamente, de locuri la terapia intensivă, de oxigen, de personal medico-sanitar, nimic despre reglementările confuze și contradictorii ale structurilor împuternicite cu "zăgăzuirea pandemiei”, nimic despre directivele restrictive și confuze care se prăvălesc în avalanșă, multe din ele neconstitutionale, care se contrazic unele cu altele și violează flagrant drepturi fundamentale ale omului.

În schimb, bine informatul articlier, altfel co-premiat de doua ori cu Pulitzer, (adică în echipă cu alții), are grija "să politizeze” subiectul. Și are cu cine să o facă. Colonelul Valeriu Gheorghiță, performantul dezastruoasei campanii de vaccinare dă vina pe "istoria noastră politică a comunismului”, când "nimeni nu avea încredere în nimeni”. După 30 de ani de la împușcarea sa, tot Ceaușescu e de vină. Ce contează că de atunci a trecut o generație, tot "greaua moștenire” rămâne eterna motivație.

L-a mai lămurit pe perspicacele co-laureat Pulitzer și doamna profesoară specialistă în știința comunicării Alice Bărgăuanu, "care suspectează o mână rusească în răspândirea alarmei privind vaccinurile”. Este specializată în dezinformare, dar nu ni se precizează dacă în studierea sau în propagarea fake news-ului.

Bineînțeles că reporterul șef pentru România de la Varșovia n-a aflat nimic despre marile acțiuni populare de protest împotriva gestionării defectuoase a flagelului și nu a luat legătura cu niciunul dintre militanții ei. O cerință elementară a presei este să asculți și cealaltă parte.

Dar ziaristul de la "The New York Times”, care nu e chiar o foaie "a vitelor de pripas”, se mulțumește să ia de bune spusele doamnei B., cum că "pe măsură ce pandemia s-a prelungit, acest fenomen virtual în mare parte fals s-a transformat într-o mișcare politică condusă de oameni reali, precum senatorul Diana Șoșoacă”.

Ce e "fals” și ce e "real” în toată această relatare, nici dl Higgins nu cred că se poate descurca. Despre cititorii săi, nu mai vorbim…

Nota Redacției: 

Despre autorul „lucrării”: Andrew Higgins is the bureau chief for East and Central Europe based in Warsaw. Before taking up this position in February 2021, he served as Moscow bureau chief and as a correspondent in Moscow from February 2016. He was on the team awarded the 2017 Pulitzer Prize in International Reporting, and led a team that won the same prize in 1999 while he was Moscow bureau chief for The Wall Street Journal.

La material au contribuit Boryana Dzhambazova din Sofia, Bulgaria, și Anton Troianovski din Moscova.

Ce poate fi mai simpatic?