ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre vremurile din urmă știm din cuvintele Mântuitorului și din Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul. Apocalipsa este un subiect care sperie pe foarte mulți dar în același timp este subiect care are pe margine multe comentarii și proorocii mincinoase din partea unor oameni care cred că ei pot interpreta cuvintele Sfintei Scripturi. De-a lungul timpului s-au împlinit multe semne dar asta nu înseamnă că acestea nu se pot repeta. "Iar când veți auzi de războaie, și de zvonuri de războaie, să nu vă tulburați, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârșitul." Marcu 13, 7. De atunci și până astăzi au fost multe războaie dar iată că nu a venit sfârșitul.

"Și se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție, vor fi cutremure pe alocuri și foamete și tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor." Marcu 13, 8 . Sunt multe dureri pe lumea aceasta iar multe dezastre naturale au avut loc și vor mai fi și altele. Însă toate acestea se vor înteți și asta nu pentru că așa vrea Dumnezeu, ci pentru că omul se va îndepărta foarte mult de Dumnezeu și va dori să se apropie de El. Va pune păcatul la loc de cinste și Îl va da pe Dumnezeu la o parte.

"Luați seama la voi înșivă. Că vă vor da în adunări și veți fi bătuți în sinagogi și veți sta înaintea conducătorilor și a regilor, pentru Mine, spre mărturie lor." Marcu 13, 9 . Dacă privim la viețile sfinților vom vedea cum aceștia au fost duși la împărații atei sau slujitori ai idolilor care au ucis creștinii pentru că nu se lepădau de Iisus Hristos. Acele timpuri nu au trecut iar în ziua de astăzi încă mai sunt creștini uciși pentru credința lor. Această vreme nici nu va trece vreodată. Dar știm ce ne poate aștepta. Noi însă să nu ne temem pentru că "Iar când vă vor duce ca să vă predea, nu vă îngrijiți dinainte ce veți vorbi, ci să vorbiți ceea ce se va da vouă în ceasul acela. Căci nu voi sunteți cei care veți vorbi, ci Duhul Sfânt." Marcu 13, 11.

Poate că aceste vremuri pe care le trăim par apocaliptice dar încă nu este sfârșitul. Viruși "scăpați" din laboratoare, presiuni pentru diferite acte medicale, războaie, marșuri ale homosexualilor, oameni mincinoși îmbrăcați fals în veșminte preoțești, prooroci mincinoși, părinți care își ucid copiii, copii care își ucid părinții, conducători care își vând țara, avorturi nenumărate, desfrânări în fel și chip, idoli ridicați la nivel de dumnezei, mesaje trunchiate despre biserică, morți martirice, minți bolnave care vor ridica obsesiile sexuale la nivel de educație, biserici atacate și multe altele vom mai auzi dar nici acum nu va fi sfârșitul. Semnele apocalipsei se pot împlini în câteva ore, în câteva zile, în câțiva ani sau de-a lungul unor secole. Acest lucru nu depinde de Dumnezeu, ci de om. Cu cât ne îndepărtăm de Dumnezeu și cu cât vom mai participa din ce în ce mai puțini la Sfânta Liturghie, cu atât mai mult vom grăbi a doua venire a Domnului. Cu cât vor fi din ce în ce mai multe mănăstiri goale și fără viețuitori, neavând cine să săvârșească Sfânta Liturghie, cu atât mai mult vom grăbi a doua venire a Domnului. Cu cât vor fi din ce în ce mai puțini preoți și nu va mai avea cine să dezlege păcate și să săvârșească Sfânta Liturghie, cu atât mai mult vom grăbi a doua venire a Domnului. Cu cât vom încerca să Îl dăm afară pe Dumnezeu din viața și comunitatea noastră, cu atât mai mult vom grăbi a doua venire a Domnului.

Știu că aceste cuvinte nu trezesc interes pentru că nu au tentă apocaliptică dar să fim cu luare aminte: să ne pregătim de judecata particulară înainte de toate. Înainte să vină Mântuitorul a doua oară pe pământ s-ar putea să vină moartea și să ne găsească nepregătiți. Haideți să lăsăm postările apocaliptice și să lăsăm asta în grija lui Dumnezeu. Știți de ce Mântuitorul le-a răspuns ucenicilor "Iar despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl."? Nu pentru că Fiul nu știe ce face Tatăl, ci ca să le arate oamenilor că acest aspect ține de Dumnezeu. Nu este treaba omului să interpreteze aceste semne după mintea lui, ci doar să le cunoască. Da, Dumnezeu ne-a arătat semnele apocalipsei, ne-a spus despre ele dar ne-a spus ca să le cunoaștem, nu ca să le interpretăm cu mintea noastră omenească și îngustă. Ne-a spus că "atunci dacă vă va zice cineva: Iată, aici este Hristos, sau iată acolo, să nu credeți." pentru că "se vor scula hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor face semne și minuni, ca să ducă în rătăcire, de se poate, pe cei aleși." De aceea Dumnezeu ne-a descoperit toate acestea, ca să nu fim ispitiți și să nu cădem în capcana mincinoșilor. Nu grăbiți venirea Domnului pentru că El nu vine când vrem noi. El vine când voiește. De asemenea, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche că plinirea vremii este departe, ci trebuie să fim mereu într-o stare de veghe. "Vegheați, dar, că nu știți când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșilor, sau dimineața." Ceea ce vrea Domnul de la noi este echilibru, înțelepciune și discernământ. Nu ne trimite să propovăduim semnele apocalipsei și să le interpretăm și nici să băgăm oamenii în sperieți dar nici nu ne lasă să cădem în lene și nepăsare, ci ne lasă în starea de veghe pentru a fi pregătiți pentru orice. De ce?

"Iar ceea ce zic vouă, zic tuturor: Privegheați!" Marcu 13, 37