ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri mi-a adresat cineva această întrebare și mi-a adus aminte de această temă. Și în anii anteriori am dezbătut verbal acest subiect cu persoanele care au avut această întrebare "De ce nu se dă dezlegare de la post de 1 Decembrie?".
 
În primul rând toată lumea știe că postul nu este obligatoriu, de nici un fel. Postul este alegerea fiecăruia dintre noi. Posturile de peste an și din cadrul fiecărei săptămâni, a fost rânduit de către părinții bisericii și cine dorește să țină aceste posturi, le ține dar mai ales le și trăiește. În al doilea rând, ar trebui să înțelegem mai bine faptul că postul nu înseamnă doar înfrânarea de la mâncărurile de "dulce". Postul presupune mai multă rugăciune (decât de obicei), mai multă înfrânare (decât de obicei), mai multe fapte de milostenie (decât de obicei) dar mai ales mai puțină judecată față de aproapele.
 
Postul nu este un tipar pe care să îl aplici zi de zi: Astăzi mănânc pâine, mâine mănânc friptură. Astăzi judec aproapele, mâine nu îl mai judec. Era o scenetă în care se spunea "Azi în sfânta zi de sărbătoare, nu mă enervez. Că în altă zi ....poate ți-aș fi spus..de ce nu faci cum trebuie, de ce nu pui cum trebuie...dar azi.......azi nu mă enervez"

Postul este un mod de a trăi. Postul este un mod de viață al creștinului care alege să postească din propria inițiativă. Fiecare om postește după putință. Vrei să începi să ții post? Foarte bine. Bun gândul. Ține cât poți. Nu te lua după gura lumii. Ascultă de duhovnic. Nici un sportiv nu ajunge la performanța de a alerga de prima dată pe o distanță lungă într-un timp scurt. Ajunge la performanță prin antrenament. Săptămâna aceasta ții post două zile, în săptămâna viitoare ții trei zile. Ai postit o săptămână? Foarte bine nu-i nimic. Data viitoare ții două săptămâni. Nu ai reușit să ajungi la trei săptămâni? Lasă frate, o iei de la început. Așa se ajunge la performanță. Am auzit de N cazuri : "Am vrut să țin post dar au sărit alții pe mine că dacă nu îl țin pe tot, mai bine să nu îl țin" Doamne ferește. Pentru cei vizați de gura lumii, nu vă luați după lume. Ascultați de duhovnic. Mergeți la spovedit fraților. Ați postit, nu ați postit, mergeți la duhovnic și spuneți tot ce aveți pe suflet. Iar pentru gura lumii, ar fi bine să nu îi mai judecați pe cei ce sunt la început, cum de altfel toți am fost. Lăsați duhovnicii să mustre acolo unde cazul. Duhovnicul nostru nu este gura lumii. Nu trebuie să știe lumea când postim și cât postim. Toate acestea le spunem duhovnicului, cel ce este slujitorul lui Dumnezeu.

Revenind la întrebarea "De ce nu se dă dezlegare de la post de 1 Decembrie?"

Cum spuneam, postul este un mod de a trăi. Dacă cineva are gândul că nu are el dezlegare de 1 Decembrie, înseamnă că postul îl încurcă cu ceva. Deci nu prea este un mod de a trăi. Haideți să răspundem la întrebare din sens opus. Să zicem că s-ar da dezlegare de la post pentru data de 1 Decembrie. Și ce s-ar întâmpla? Ar fi creștini care ar posti și în data de 1 Decembrie. Pentru aceștia postul ar merge în continuare. Sunt creștini care ar ține post în continuare pentru sângele vărsat pe acest pământ strămoșesc. În general ținem post pentru sângele vărsat. Ținem post miercurea pentru că Iuda L-a trădat pe Mântuitorul iar vinerea a fost răstignit El pe Cruce. Ținem post la Tăierea Capului Sfântului Prooroc, Înaintemergătorul Domnului, Ioan Botezătorul. Știu, poate vor zice unii "Păi da, s-a vărsat sângele dar acum este motiv de bucurie pentru că este ziua României". Mai avem o sărbătoare pe care o prăznuim prin post, deși prin ea a venit și bucuria. La Înălțarea Sfintei Cruci se ține post în orice zi ar cădea. Prin Cruce s-a răstignit Domnul Iisus Hristos și s-a deschis Raiul , deci motiv de bucurie dar tot prin cruce a venit și suferința Fiului lui Dumnezeu. Prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci ne aduce aminte de Pătimirile și moartea Fiului lui Dumnezeu. Bucuria pe care o avem noi de 1 Decembrie s-a adus cu jertfă. Degeaba spunem "mândru că sunt român" dacă nu cunoaștem jertfa strămoșilor noștri, dacă nu ne apărăm credința, dacă nu ne cunoaștem istoria, dacă nu suntem mândri de faptele celor care au murit pentru țară, credință și popor. Așadar, pentru jertfă strămoșilor noștri, pentru sângele vărsat și pentru suferința acestui popor vândut de către cei din ziua de azi, tot ar mai fi creștini care ar ține post și poate post negru în data de 1 Decembrie, chiar dacă s-ar da dezlegare de la post. La fel de bine este și cu dezlegarea la pește. În posturile de peste an sunt menționate în calendar dezlegările la pește dar fiecare creștin în parte alege pentru el. Dacă vrea să mănânce pește, bine, dacă nu, nu este nici o tragedie. Nu este obligatoriu să mănânci pește doar pentru că scrie în calendar "Dezlegare la pește". La fel de bine poți să nu mănânci.

Dumnezeu a lăsat liberul arbitru. Dacă cineva simte o apăsare că nu a mâncat mici de 1 Decembrie, acela nu mai este post. Suficient gândul "dar de ce nu se dă dezlegare de 1 Decembrie?" de parcă hai să aruncăm vina în cârca celor care au rânduit aceste zile post sau aruncăm în grădina bisericii că nu face pogorământ. De 1 Decembrie fiecare face ce simte. Apoi și unii și alții să meargă la duhovnic și să asculte de sfatul duhovnicului.

"Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea. Unul deosebește o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu. Căci nimeni dintre noi nu trăiește pentru sine și nimeni nu moare pentru sine.Că dacă trăim, pentru Domnul trăim, și dacă murim, pentru Domnul murim. Deci și dacă trăim, și dacă murim, ai Domnului suntem." - Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 14, 2-8

Cine mănâncă sau nu mici, sarmale și altele de 1 Decembrie, chiar nu ar trebui să intereseze pe nimeni. Postul este o alegere și fiecare se uită în ograda lui. Nu îi judecăm pe cei ce mănâncă dar nici pe cei ce nu mănâncă. Așa și cu modul de a petrece ziua de 1 Decembrie.

Dacă vrem să fim mândri de 1 Decembrie, să nu îi uităm pe erorii noștri. Cinste tuturor eroilor care au luptat pentru țară, credință și popor.