ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ai bani la ciorap, statul vrea să știe. Nu îți poate verifica ciorapul dar îți poate verifica contul. Dacă ai prea multe economii, atunci reprezinți un pericol. Trebuie să se știe câți bani ai, de unde îi ai și așa mai departe. În plus de asta, după o simplă verificare în conturi, se pot actualiza prețuri, facturi, impozite etc. Adică nu te mai poți plânge că nu ai de unde plăti, chiar dacă nu este o ilegalitate să ai bani puși deoparte. 

Avocata Veronica Dobozi face următoarele precizări:

"În defavoarea utilizării banilor electronici: 

• În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați; 

• Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor; 

• Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar; 

• Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici; 

• Tentația de a cheltui excesiv poate crește. 

Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot fi șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc. "

Se tot afirmă că "specialiștii spun". Cele mai multe fraude financiare sunt cele online. Se pot fura datele bancare, se pot copia carduri. Deci nu este chiar atât de sigur. Așa că "specialiștii spun" este o găselniță de marketing. 

Asta este dictatură bancară 


*


Lăsând la o parte acele texte "666", "card citit de la final este drac" , "apocalipsa" , etc etc,. haideți să vorbim serios, cu argumente lumești și reale despre eliminarea banilor fizici (cash). Această obsesie nu este de ieri sau de azi. Pe perioada planminciunii au încercat să aducă argumente pro din cauza "virusului". Acum dacă nu mai este nici o pandemie, planul se dorește a fi dus până la capăt. 
 
Ar putea fi o imagine cu text care spune „STIRILE PRO.TV VOYO LIVE Știrile Pro TV Stirileprotv Stiri Economice Probleme pentru posesorii de carduri ING. Timp de 10 ore, nu au putut scoate bani sau plati cu cardul STIRI ECONOMICE 13-09-2016 I 07:13 ING Clientii ING au reclamat pe pagina oficiala de Facebook a bancii ca nu mai pot retrage bani si nici nu mai pot plati cu cardul. Abia aproape de miezul noptii, banca a anuntat ca lucrurile au revenit la normal.”

Proiectul de lege spune că dacă vei avea bani fizici "cash", îi vei pierde dacă nu îi vei pune în cont. Normal că statul vrea să știe ce bani ai la saltea pentru că statul nu îți poate verifica salteaua sau banii de la ciorap. Dar îți poate verifica contul. Pentru cei care încă mai cred că poveștile cu GDPR, protecția datelor și etc, nu uitați că autoritățile statului sunt autorizate să îți verifice contul fără să te înștiințeze.

Credeți că spun povești? 

În anul 2020, banca ING își suna clienții ca să îi întrebe de unde au bani în cont. Presa titra următoarele afirmații "ING le cere clienților să justifice de unde au bani, iar cei care refuză se pot trezi cu conturile închise, fără notificare. Banca: Aplicăm o directivă europeană". 

Neinteresant nu? 

Știați că de anul trecut, ANAF are autorizație să verifice toate conturile? 

"Începând de astăzi (n.r 11.01.2021), ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor. Anunțul că registrul central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN este operațional de astăzi, a fost făcut printr-o postare pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, potrivit Agerpres."

Veți spune "nu am nimic de ascuns" însă ceea ce ar trebui să vă dea de gândit este faptul că dacă nu veți justifica de unde aveți economiile, o să vă treziți cu conturile închise sau fără bani în cont, doar dintr-o apăsare de buton. Când veți rămâne fără bani, unde se vor duce banii dvs? Am atașat o captură cu știrea din 2016, în care s-a menționat faptul că utilizării băncii ING nu au putut face nici un fel de tranzacție cu cardul, timp de 10 ore. Îmi aduc aminte că în vremea aceea eram casier. Vai ce haos a fost. În primul rând că centrul comercial avea POS ING deci nu s-a putut face nici un fel de tranzacție cu cardul, chiar dacă era clientul cu carduri de la alte bănci. Mulți clienți au renunțat la cumpărături pentru că nu aveau bani cash și au lăsat pur și simplu produsele la casele de marcat. Deci precedentul a fost creat, chiar dacă și atunci dar și în ziua de astăzi, "specialiștii" spun că sunt slabe șanse să se întâmple un astfel de episod.

Să mai vorbim de fraudele online? 

Din păcate stăm foarte prost la "educație" în ceea ce privește securitatea cibernetică. Accesăm orice link pe care îl primim pe email, pe WhatsApp, pe Messenger, fără să citim link-ul respectiv sau măcar să îl verificăm. Cum putem face o verificare? Simplu. Dacă primești un link pe WhatsApp și nu îți prezintă încredere, suni persoana de la care ai primit link-ul sau ceri o confirmare pe altă cale față de cea pe care ai primit link-ul, cum ar fi SMS, apel telefonic etc. 

O investigație jurnalistică scoate la iveală faptul că "Poliția Română e copleșită de criminalitatea informatică: peste 21.000 de dosare zac nerezolvate"

Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot fi șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc. Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”