ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 17 decembrie, postul de televiziune Antena 3 CNN a difuzat un reportaj video editat din mai multe videoclipuri printre care două aparținând Lumina Cuvântului.
 
Videoclipurile noastre au fost descărcate ilegal și editate ulterior. Logo-ul Lumina Cuvântului a fost blurat și acoperit grafic, astfel încât nu se mai poate identifica sursa imaginilor și de asemenea nu a fost menționată sursa lor.
 
Unul dintre videoclipurile noastre care a fost difuzat fără acordul nostru, a fost transmis în direct pe pagina noastră de Facebook. Reportajul difuzat a fost postat ulterior pe contul de YouTube al televiziunii Antena 3, acesta fiind condiționat de reclame comerciale. 

Este regretabil faptul că o televiziune care se pretinde a fi prestigioasă și demnă de un parteneriat cu CNN, descarcă videoclipuri ilegal și difuzează imagini încălcând drepturile de autor și de proprietate intelectuală. Lumina Cuvântului este un proiect jurnalistic independent și este protejat prin lege în ceea ce privește drepturile de autor și proprietate intelectuală. Amintim faptul că pirateria informatică este interzisă conform legislației în vigoare. (Legea nr. 8/1996) Pirateria informatică reprezintă descarcarea de conținut digital protejat de drepturi de autor fără permisiune. În ciuda ilegalitatii acesteia pirateria online este practicată din anumite motive și prin urmare se pare că este chiar încurajată de către anumite instituții de presă.

Echipa Lumina Cuvântului este deschisă pentru colaborări în ceea ce privește elaborarea de materiale jurnalistice, datele noastre de contact fiind vizibile atât pe contul nostru de Facebook cât și pe contul nostru de YouTube. În ceea ce privește difuzarea celor două videoclipuri, nu am primit nici o solicitare scrisă sau verbală din partea Antena 3.

Considerăm că prin acest gest regretabil al televiziunii Antena 3, încrederea în instituțiile de presă ar putea să scadă, astfel că publicul televiziunii mai sus menționate a fost dus în eroare prin faptul că televiziunea a prezentat imagini de la fața locului, fără ca reprezentații instituției să fie prezenți, ci doar s-au difuzat imaginile publicate de către terțe persoane în mediul online sau alte entități jurnalistice independente fără ca sursa lor să fie menționată.
A fost trimisă o solicitare pentru a se oferi un punct de vedere în ceea ce privește această situație însă postul de televiziune nu a răspuns până în acest moment.

 
Foto: