ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă nu sunt luate măsuri adecvate în perioada imediat următoare, anul viitor ne-ar putea găsi cu suveranitatea statului pierdută și cu o parte a populației evacuată din propriile locuințe, din cauza prețurilor insuportabile la energie și a unor prevederi aberante strecurate în legislația românească. Avertismentele au fost lansate de analistul economic Nicolae Țăran și avocatul Gheorghe Piperea miercuri, în cadrul emisiunii Drept la Țîntă de la Tele 9TV, alături de alte câteva dezvăluiri care dau fiori.

„Asta trebuia luată în discuție încă de anul trecut, din octombrie. Le-am spus așa: plafonați prețurile la orice fel de facturi casnice. Plafonați-le!” a amintit în emisiune Gheorghe Piperea, în contextul în care acest termen începe să fie auzit chiar de la vârful UE. O altă chestiune este, însă, de-a dreptul periculoasă: „o dispoziție legală absolutamente aberantă, introdusă în 2018, în plin Guvern Grindeanu, care spune cam așa- o factură la utilități, indiferent cât este de mare, de umflată, indiferent cât este de retroactivă, o factură la utilități este titlu executoriu. N-ai plătit-o, te poate furnizorul debranșa, dar în același timp te poate executa și la un moment dat, nu acum, ci pe la finalul lunii martie 2023, te poate evacua din casă. Poți rămâne fără casă, pentru că nu ți-ai plătit factura la energie. Această dispoziție legală nu-și găsește echivalent, cel puțin din cunoștința mea, nicăieri în Uniunea Europeană. Ar fi trebuit abrogată încă de acum un an, când am atras atenția asupra acestei nenorociri.(…) Acum, când plătim în raport cu anul trecut facturi deja de 3, 4, 5 ori mai mari, iar ele se vor dubla la iarnă, pericolul acesta este extraordinar de mare, sunt oameni, sunt familii întregi care ar putea fi aruncate în stradă”, a avertizat avocatul Gheorghe Piperea în emisiune.

De parcă nu ar fi de ajuns, un alt pericol uriaș planează și asupra suveranității statului. „Pe primele șase luni, România a avut un deficit de cont curent de 16,3 miliarde de euro, BNR-ul ne spune că acest deficit a fost de 14,9 miliarde pe șapte luni, pe șapte luni deficitul va depăși 20 de miliarde. Menținându-se această tendință, România va avea la sfârșitul anului un deficit de cont curent de 40 de miliarde de euro. Este un salt incredibil, un salt în prăpastie, pentru că în 2008 (în timpul crizei, n.r.) am avut cel mai mare deficit de cont curent, 17 miliarde și ceva. Practic, datoria externă brută este la ora actuală de 140 de miliarde, dacă mai apare și acest șoc, anul viitor putem discuta de incapacitate de plată. Eu spuneam că ar fi trebuit să fie o sesiune specială a Parlamentului, trebuia să fie chemat domnul Mugur Isărescu, Ministrul de Finanțe și Premierul” pentru căutarea de soluții, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Țăran la Tele 9TV, menționând că a mai lansat recent acest avertisment într-un interviu pentru presa mainstream, dar pasajul respectiv a fost înlăturat din varianta publicată. „Noi importăm pâine din Germania și exportăm grâu… Lucrurile astea ne vor costa suveranitatea!” a punctat analistul economic. Ce alte dezvăluri au fost făcute miercuri seara în cadrul emisiunii, puteți afla urmărind integral dezbaterea: