ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele 1,6milioane de euro în teancuri de bancnote de 50 de euro confiscate de poliția belgiană din locuința unui vicepreședinte al Parlamentului European amintesc de filmele polițiste ale anilor 1980. Unde sunt conturile offshore, unde sunt conturile cripto? Dar chiar și asa, cu demodatele teancuri de bani îndesate în genți Louis Vuitton, scandalul de corupție a readus în atenția presei sistemul de patronaj pe care este construită una dintre instituțiile UE.

Jurnaliștii de la Remixnews scriu că este foarte tentant să crezi că o parte din revolta politicienilor și jurnaliștilor de la Bruxelles după izbucnirea scandalului mituirii mai multor europarlamentari și ONG-iști se datorează nu corectitudinii lor, ci furiei că șeicii din Qatar au ”stricat” piața mitei. Indiferent de modalitatea de corupere, suma oferita vicepreședintei PE Eva Kaili este uriașă raportat la ”prețul pieței” de la Bruxelles și raportat la miză – eliminarea vizelor UE pentru qatarioți.

Până la a ajunge la scandaluri de gravitatea celui de mai sus, trebuie spus că europarlamentarii au dreptul de a lucra pentru alte organizații, ceea ce înseamnă că UE nu consideră că reprezentarea cetățenilor europeni trebuie să implice o slujbă full-time. Cine îi mai plătește pe europarlamentari?

Nu este vorba doar despre constelația de ONG-uri și think-tankuri finanțate de George Soros și alți ”filantropi”. Euobserver scria, în 2021, că unii europarlamentari câștigă milioane de euro dincolo de salariul plătit de UE, lucrând nu de puține ori într-un evident conflict de interese. Euobserver scria că cel mai bogat europarlamentar în 2021 era Radoslaw Sikorski, fost ministru de Externe și al Apărării în Polonia, soțul jurnalistei americane Anne Applebaum, cel care, mai recent, după sabotarea conductelor Nord Stream, a găsit cu cale să scrie pe Twitter: ”Thank you USA”. Sikorksi câștiga între 600.000 și 800.000 de euro anual. Salariul de eurodeputat este de circa 9.000 de euro, iar polonezul mai încasa 40.000 de euro lunar de la firma Sikorski Global. Firește, Sikorski a arătat că cifrele nu sunt corecte și că va opera modificări în declarația de interese.

Guy Verhofstadt, unul dintre liderii partidei federaliste de la Bruxelles, se numără printre cei mai bogați eurodeputați. În 2018 a câștigat între 980.000 si 1,4 milioane de euro, pe lângă salariul de europarlamentar, de circa 13.000 de euro lunar. Un raport din 2021 îl plasează pe Verhofstadt, fost premier al Belgiei, între primii cinci europarlamentari la capitolul venituri.

Sumele acestea pot sugera că europarlamentarii pot fi cumpărați. Contează însă cum și cu cât pot fi cumpărați. În SUA există think-tankuri și politicieni din eșaloanele inferioare care pot fi mituiți cu mult mai puțin, cu câteva mii de dolari, de către marile companii Big Tech. Principiul este că banii oferiți de lobby-iști trebuie să-i țină în frâu pe cei incomozi, nu să le permită să-și cumpere iahturi.

Continuarea la COTIDIANUL