ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicholas Wade, unul dintre cei mai importanți și respectați ziariști de știință din SUA (40 de ani de colaborări cu New York Times, Science, Nature), a publicat recent un studiu de vreo 30 de pagini (11 000 de cuvinte) despre originea lui SARS-CoV-2 : „Pandemia de Covid-19 a dat peste cap vieți din toată lumea mai bine de un an. Mortalitatea lui va atinge curând 3 milioane de oameni. Cu toate acestea, originea pandemiei rămâne incertă : agendele politice ale guvernelor și ale savanților au generat nori groși de bruiaj pe care presa mainstream pare incapabilă să-i risipească. În cele ce urmează voi pune în ordine faptele științifice disponibile, care conțin multe indicii despre ce s-a petrecut și voi livra cititorilor dovezi pe baza cărora să poată judeca singuri. Pe urmă voi încerca să cântăresc chestiunea complexă a vinovăției, care începe cu guvernul chinez dar se extinde dincolo de el. Când veți fi citit articolul, veți fi învățat multe despre biologia moleculară a virușilor. Mă voi strădui să fac în așa fel încât să doară cât mai puțin. Dar știința nu poate fi evitată pentru că, deocamdată și pentru multă vreme de-aici încolo, ea ne oferă singurul fir care ne poate scoate din labirint. Virusul care a provocat pandemia e cunoscut oficial sub numele de SARS-CoV-2, dar poate fi prescurtat SARS2. Așa cum știe multă lume, există două teorii principale despre originea lui. Una susține că virusul a sărit în mod natural de la un animal sălbatic la om. Cealaltă susține că virusul a fost prelucrat într-un laborator, din care a scăpat. E foarte important să știm cum stau lucrurile dacă sperăm să prevenim un al doilea eveniment de același tip” („The Origin of COVID : did people or nature open Pandora’s box at Wuhan ?”, thebulletin.org, 5.05.2021).

Nicholas Wade demonstrează inteligibil și convingător că SARS2 nu prea are șanse să aibă o origine naturală. Totul pledează pentru traficarea în laborator a unui virus de proveniență animală care a fost „ajutat” să treacă la om. Din păcate, toată demonstrația lui Wade se învârtește în jurul laboratorului din Wuhan și cel mult în jurul finanțărilor americane ale cercetărilor de acolo (cele în care Antony Fauci e implicat de media din ce în ce mai mult). O a treia ipoteză, aceea că virusul ar fi fost plasat intenționat în natură la Wuhan (și poate că și în alte locuri) nu e luată deloc în considerare. Curajul politic și moral al excelentului om de știință Nicholas Wade nu e la înălțimea competențelor sale profesionale. Totuși, demonstrația lui Wade, în sensul prelucrării în laborator a coronavirusului SARS2, e într-adevăr remarcabilă. În dauna teoriei despre proveniența naturală a virusului, care a fost singura acceptată public până de curând. Propaganda pusă în mișcare în jurul laboratorului din Wuhan, în sensul scurgerii iresponsabile, din neglijență a virusului în natură, a fost colosală și e foarte greu de contracarat. Chiar și autoritățile chineze par să fie depășite. Dacă nu cumva e vorba de comunicare și strategie politică și militară din partea chinezilor.

Dar alți jurnaliști, mult mai curajoși, mai temerari s-au dus deja mult mai departe. În primul rând, foarte cunoscutul și inclasabilul Ron Unz (The Unz Review – unz.com) a acuzat deep state-ul american de război biologic împotriva Chinei. Trebuie spus însă de la bun început că probele sale sunt, aproape toate, circumstanțiale, indirecte. Cu o singură excepție, în ceea ce privește un comunicat al DIA (Defense Intelligence Agency), care-și prevenea „anticipat” (înainte ca autoritățile și medicii din China să înțeleagă ce li se întâmplă) partenerii strategici, în primul rând Israelul, în legătură cu o pandemie gravă declanșată la Wuhan. Ron Unz nu-i implică în textele lui pe fostul președinte, Donald Trump, și pe secretarul său de stat, fost director CIA, Mike Pompeo, deși îi citează. Demonstrația sa a apărut în 15.03 2021 („American Pravda : Covid-19, its impact and origins after one year”, unz.com) și a fost larg răspândită, citită și citată.

Lungul articol al lui Ron Unz, în care recapitulează mai întâi ipotezele cele mai articulate din cursul anului 2020 (Philippe Lemoine – „The China syndrome” I-IV, pe site-ul Quillette, Nicholson Baker – „The lab-leak hypothesis” etc.), este analizat de Lew Rockwell (libertarian celebru, fondatorul și președintele Institutului Ludwig von Mises), care-i scoate în evidență punctele tari și îi pune în valoare câteva citate pregnante : „Unz observă că „la scurt timp înainte de declanșarea coronavirusului la Wuhan, acel oraș a găzduit 300 de ofițeri ai armatei americane, veniți să participe la Jocurile Militare Mondiale din 2019, o remarcabilă coincidență în timp. Așa cum am subliniat atunci, cum ar fi reacționat americanii dacă 300 de ofițeri ai armatei chineze s-ar fi aflat într-o lungă vizită la Chicago, iar la scurt timp după aceea ar fi izbucnit brusc o epidemie misterioasă și letală în oraș ?” (Lew Rockwell - „The biological war against China”, lewrockwell.com, 19.05.2021).

Sau : „Unz adaugă un număr de elemente care dau greutate analizei sale. Mai întâi, nu e în nici un caz vorba despre primul atac biologic suspect la adresa Chinei. „În anteriorii doi ani, economia chineză încasase deja lovituri grave de la alte noi boli misterioase, deși acestea avuseseră ca țintă mai degrabă animale de fermă decât oameni. În cursul anului 2018, un nou virus de gripă aviară a măturat țara, eliminând mare parte din industria aviară a Chinei, iar în 2019 epidemia de gripă porcină a devastat fermele de porci ale țării, distrugând 40 %  din sursa internă primară de carne, când s-a și vehiculat intens ideea că virusul porcin ar fi fost răspândit de niște misterioase minidrone. Ziarele mele de dimineață nu au ignorat aceste importante subiecte de business, remarcând că brusca prăbușire a unei mari părți din producția internă de hrană a Chinei s-ar putea dovedi o mană pentru exporturile fermierilor americani tocmai când eram în plin conflict comercial... Așa că, trei ani la rând, China a fost sever impactată de noi boli virale ciudate, deși numai cea mai recentă a fost mortală pentru oameni. Această probă era pur circumstanțială, dar „modelul” părea foarte suspect” (idem). 

Dar și : „În aceste circumstanțe dificile, un atac biologic american asupra Chinei ar fi putut părea ultima carte care mai putea fi jucată în speranța de a menține supremația americană. O negare plauzibilă ar minimaliza riscul unei răzbunări chineze directe și, dacă ar reuși, grozava lovitură dată economiei chineze ar întoarce-o cu mulți ani în urmă, poate chiar ar destabiliza sistemul ei social și politic. Folosind media alternativă pentru a promova imediat teorii privind izbucnirea coronavirusului ca urmare a unei scurgeri dintr-un laborator chinez de arme biologice a fost un mijloc natural de a preveni orice acuzații chineze ulterioare de același gen, îngăduindu-i, prin urmare, Americii să câștige războiul internațional de propagandă chiar înainte să intre și China în joc” (idem).

Cei interesați de subiect îi pot citi pe Internet pe cei trei autori, respectiv articolul lui Nicholas Wade, mai multe articole ale lui Ron Unz și articolul de comentariu la Ron Unz semnat de Lew Rockwell. Toate fac trimiteri la alte surse și contribuții, care și ele merită citite. Ne găsim doar în domeniul ipotezelor, subliniem din nou. Dar, timp de un an și mai bine, savanții nu au adus nici o probă convingătoare că proveniența SARS2 e naturală. E evident că evită să cerceteze până la capăt cazul. De ce ? Concluziile lui Ron Unz sunt ponderate, prudente, deși pot părea enorme : 
„Dar America e acum pe punctul de a înregistra o „supramortalitate” de ordinul unui milion de persoane datorată epidemiei, așa că poate a venit momentul să explorăm cinstit adevăratele motive ale giganticei noastre calamități naționale.

Un scenariu ipotetic al epidemiei de Covid-19 [...]

1. Elemente răuvoitoare din sânul uriașului nostru aparat de securitate națională, probabil afiliate neoconservatorilor din statul profund, au decis să aducă grave prejudicii imensei economii chineze, folosind războiul biologic. Planul consta în a infecta principalul centru de transporturi de la Wuhan cu virusul Covid-19 pentru ca boala să se propage în chip invizibil în toată țara în cursul călătoriilor anuale cu ocazia Noului An lunar și au folosit ca acoperire Jocurile Militare Internaționale de la Wuhan pentru a strecura în oraș câțiva agenți care să răspândească virusul. Cred că doar un număr restrâns de indivizi a fost implicat în acest complot.

2. Agentul biologic pe care l-au eliberat a fost conceput în principal ca o armă îndreptată împotriva economiei mai degrabă decât ca o armă împotriva oamenilor. Deși Covid-19 are un grad mai degrabă slab de letalitate, el e extrem de contagios, are o lungă perioadă infecțioasă presimptomatică și se poate propaga chiar prin purtători asimptomatici, ceea ce îl face perfect adaptat scopului urmărit. Astfel, odată ce boala s-ar întinde într-o mare parte din China, ar fi extrem de greu de eradicat, iar eforturile necesare pentru a o controla ar provoca imense pierderi economiei și societății chineze.

3. Ca operațiune secundară, au decis să țintească elitele politice iraniene, desfășurând eventual o variantă ceva mai mortală a virusului. Cum elitele politice au, în general, tendința de a fi vârstnice, ele ar cunoaște în orice caz o rată a mortalității mai înaltă.

4. Cum epidemiile mortale de SARS și MERS din Asia de Est și din Orientul Apropiat nu s-au răspândit niciodată în chip semnificativ în America (sau în Europa), complotiștii au presupus, în mod eronat, că la fel se va întâmpla și în cazul lui Covid-19. În orice caz, cum organizațiile internaționale au estimat întotdeauna că Statele Unite și Europa au cele mai bune și mai eficace sisteme de sănătate publică, apte să combată orice epidemie, complotiștii s-au gândit că orice eventuală pagubă care s-ar răsfrânge din exterior ar fi absolut minoră.

5. Numai un număr mic de indivizi au fost implicați direct în complot și, la scurt timp după ce boala a fost răspândită cu succes la Wuhan, aceștia au hotărât să salvgardeze mai mult interesele Americii și au alertat unitățile specializate ale DIA (Defense Intelligence Agency), probabil fabricând un soi de pretinsă „scurgere de informații”. În linii mari, s-au aranjat pentru ca DIA să afle că la Wuhan se declanșase aparent o epidemie „cataclismică”, ceea ce a făcut DIA să pregătească și să distribuie un raport secret care avertiza propriile noastre trupe și pe aliații noștri să-și ia precauțiile necesare.

6. Din păcate pentru aceste planuri, guvernul chinez a reacționat cu o hotărâre și o eficacitate uluitoare, eradicând rapid boala. Între timp, guvernul american, lipsit de entuziasm și incompetent, a ignorat mai degrabă problema, reacționând doar după ce epidemia masivă din nordul Italiei a atras atenția mediei. Cum Centrul de Control al Bolilor (CDC) nu se descurcase cu producerea unui kit de depistare, noi n-am avut nici un mijloc de a recunoaște că boala se răspândea deja în țara noastră, ceea ce a condus la pierderi importante pentru economie și pentru societatea americană. De fapt, America a avut parte chiar de soarta care-i fusese inițial rezervată rivalei sale, China” (Ron Unz - „American Pravda : Covid-19, its impact and origins after one year”, unz.com, 15.03.2021).

Nu am prezentat aici decât autori americani. O dezvoltare mai cuprinzătoare a subiectului ne-ar obliga să vedem ce spun și alți autori occidentali (francezi, germani, italieni...), precum și autori ruși și chinezi. În orice caz, în următoarele luni e de așteptat să se constituie un adevărat corp de investigatori profesioniști.