ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A șaptea zi de război. După cum spuneam de ieri, se părea că rușii ar putea să obțină prima victorie tactică importantă în acest război, respectiv Mariupol. Dar se pare că încă nu au reușit, Mariupolul, izolat, încă mai luptă. Datele se actualizează de la o oră la alta, știrile sunt confuze, nu știm ce va fi peste o oră sau două, eu ofer analiza în funcție de ce avem până în acest moment.
 
Spuneam ieri că Mariupol și Harkov trebuie să reziste, chiar și izolate, cât mai mult, pentru a da o șansă ucrainenilor să se degajeze și să iasă dintre dinții cleștelui care e pe cale să se închidă. Am mai spus alaltăieri, depinde de ce rezerve au și cum sunt dispuse, dar și de numărul și tăria inamicului ce-l au în față pe fiecare sector de front.

Dar apare știrea (încă neconfirmată) ca trupele ucrainene au trecut pentru prima dată la ofensivă (cum spuneam ieri că ar trebui), ocupând periferiile localității Horlivka, 50 km nord de Donetsk, în teritoriul ocupat de separatiștii pro-rusi încă din 2014! Au atacat nu spre dinții cleștelui, ci chiar înspre centru. Dacă știrea este confirmată, este o lovitură genială!

Atacă baza de operații a inamicului în adâncime, slab apărată, considerată sigură, ajutând astfel la degajarea Mariupolului și Harkovului, rușii fiind nevoiți să trimită întăriri de urgență, în același timp ușurând și presiunea asupra Kievului.

Dacă atacul este unul susținut, lovitura amenință Donetskul, dar și forțele ce izolează Mariupolul, aflat la 110 km sud de Donetsk. În sensul că, dacă o altă coloană ucraineană atacă Donetskul, forțele ruse vor fi nevoite să ridice asediul Mariupolului pentru a face front spre nord, sau chiar să îl despresureze, pentru a nu fi prinse între două focuri. Asta doar dacă acest atac va fi susținut, iar aici depinde de rezervele ucrainene.

În cazul în care atacul nu va fi susținut, tot și-a atins scopul, parțial. Lovitură de moral, arată ca ucrainenii sunt departe doar de a se apăra, dimpotrivă, chiar atacă, semn că sunt departe de a fi bătuți. O lovitură diversionistă care ușurează presiunea spre cele două orașe, dar și spre Kiev, iar rușii trebuie să reacționeze, indiferent despre ce este vorba, ei nu știu dacă este un atac susținut sau unul diversionist.

Referitor la Kiev, vedem că acea celebră coloană încă nu a ajuns, se mișcă greu, mai mult stă pe loc. Probleme logistice, dificultăți tehnice, noncombat? Toate împreună? Posibil, nu știm încă nimic sigur. Se pare că sunt probleme mari în armata rusă, parte din ea, cel puțin la nivelul soldatului individual, vizavi de dorința de lupta. Dacă asta se transmite și la nivel mediu spre superior, la ofițeri, atunci noncombatul va deveni tot mai des întâlnit, iar armata nu departe de colaps sau revoltă. Bine, veți întreba, cum se poate manifesta noncombatul la nivel mediu? Amânarea transmiterii ordinelor, eludarea lor, evitarea lor din cauze inventate (lipsă combustibil, lipsă muniții, neclarități în lanțul de comandă), rătăcirea aiurea a unităților etc. Să ne fie foarte clar, cu cât ești mai sus în lanțul de comandă, cu atât iți este mai ușor să eludezi un ordin, iar asta să aibă efect mai mare asupra ansamblului. Desigur, există riscuri, dar în război riscurile sunt la tot pasul. Se poate ajunge ca unii comandanți de unități la nivel mediu să considere că au o șansă mai mare dacă nu se mișcă din loc sau se rătăcesc, decât dacă se trezesc cu dronele deasupra capului în timp ce intră în zona de luptă. De aceea zic, în momentul în care acest noncombat se va răspândi, armata rusă din Ucraina va fi paralizată ori în pag de grevă sau revoltă. Nu este neapărat valabil la toate unitățile, dar e suficient să apară la unitățile cu militari adunați pe bază de conscripție, de genul celor care spun că au fost trimiși aici fără să li se spună că merg la război, ci doar la ceva exerciții.

Ne putem aștepta la asa ceva în Ucraina.