ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Binecunoscutul analist, de către specialiști, Cristian Negrea, scriitor și redactor-șef la Tactica și Strategia - Revistă de istorie militară și geopolitică, autor al unor volume fulminante, care au răscolit presa ucraineană și transnistreană la data apariției lor, ne face onoare să accepte publicarea analizelor sale despre situația din Ucraina și la ActiveNews. Volumele la care facem referire sunt: „Când Armele Vorbesc”, „Sânge pe Nistru” și „Cnutul Maicii Rusia”, publicate de Editura Marist. Atenție, filmarea de mai sus este doar prezentarea volumul „Când Armele Vorbesc”, un scenariu despre un război cu Ucraina, din... 2012! În scenariul său prevedea, la fel ca Donald Trump acum, și atacarea Taiwanului de către China, care tocmai și-a învârtit niște elice de elicoptere prin zonă. În continuare, considerațiile autorului asupra momentelor din aceste zile de la granițele României:

Am mai spus-o si o repet: In cazul in care Putin ocupa Odessa si dezvolta ofensiva spre vest, alaturi de trupele din Transnistria ce ar avansa dinspre nord, Romania va trebui, obligatoriu, cu sau fara acceptul Ucrainei (ar fi bine sa fie cu acceptul acesteia), cu acceptul neoficial al NATO (trebuie negociat la sange aici), sa ocupe militar Bugeacul si să puna trupe romanesti (trupe NATO) pe limanul Nistrului, pentru a interzice patrunderea trupelor rusesti in Bugeac! Daca Bugeacul ar cadea in mana Rusiei, ar fi o catastrofa strategica pentru Romania, dar si pentru NATO! Inchipuiti-va ce ar insemna sa fim vecini cu Rusia peste bratul Chilia! 

Multi se intreaba de ce Putin face ce face la ora actuala. Raspunsul este simplu, pentru ca poate! De ce? Fiindca este singurul lider al unei puteri importante care are putere absoluta, discretionara, comparabila cu a unui dictator dintr-o tara din lumea a treia, sau din Coreea de Nord. Dar de ce China, liderul ei Xi Jimping nu ar putea face la fel? Raspunsul e simplu, liderul chinez nu are puterea discretionara in stat la fel cum o are Vladimir Putin. In cazul Chinei, o dictatura comunista, Xi nu are puterile discretionare de care beneficiaza Putin in Rusia. Deoarece acolo este un comitet de conducere (Comitetul Politic Executiv al PCC format din 9 membri) in care sunt reprezentantii mai multor fractiuni din Partidul Comunist, unii cu o anumita viziune, altii cu o alta. Xi este rezultatul unui consens, iar puterea sa este limitata de membrii acestui comitet de partid, care se pot opune unei cai sau alteia. Xi este lider din 2012. In cazul Rusiei lui Putin, aceasta opozitie interna, chiar din sanul propriului partid, nu mai exista, dupa 22 de ani la putere. Deci, Putin poate face in Rusia ce vrea, Xi inca nu, fiindca este limitat de optiunile celorlalti 8 membri ai CPE al PCC, care nu toti sunt neaparat in consens cu el. Dar Putin nu are nicio opozitie in structurile de putere de la Moscova, toti sunt slujitorii sai, iar opozitia din afara puterii nu exista, este in pamant, in exil, sau in Gulag. De aceea nu este nimeni in Rusia care sa-l traga pe Putin de maneca. iar dupa 22 de ani de putere absoluta, e normal sa se imbolnaveasca de betia puterii. Vorba lordului britanic Acton: Puterea corupe, puterea absoluta corupe in mod absolut.

Continui cu considerentele mele dupa a treia zi de razboi. Ucrainenii inca rezista, fapt care ridica mari probleme rusilor si lui Putin.

Ei bine, la ora actuala Putin este victima propriei betii a puterii, nimeni din cercul sau nu indrazneste sa il contrazica sau sa se puna contra planurilor sale, este inconjurat de lachei obedienti, asa ca atunci cand a decis ca forta militara a Rusiei, marea forta militara, trebuie folosita impotriva Ucrainei, nu a fost nimeni care sa ii zica ca pate nu va fi asa usor. Ati vazut reactia lui Nariskin care aproape facea pe el ca sa ii spuna lui Putin ce dorea el sa auda. va inchipuiti vreun general care sa ii spun alui Putin: Vladimir Vladimirovici, in cazul in care intampinam rezistenta pe axa... Imediat Putin ar fi sarit in sus, cum, generale, armata Rusiei este mult mai bine pregatita, iar ucrainenii ne vor intampina ca eliberatori etc! Deci invazia s-a facut dupa cum credea Putin ca se va intampla, nu dupa o analiza atenta a tuturor factorilor din teren. Dupa impresia lui Putin, care a facut exact ca si Hitler in ww2, cand desconsidera sfaturile generalilor valorosi, acceptand doar sfaturile lacheilor incompetenti ca Jodl sau Keitel.

Dar sa revenim. Conform planificarilor initiale, Kiev, Harkov si Mariupol ar fi trebuit sa cada in prima, maxim a doau zi de razboi, pentru a intra in vigoare faza a doua a ofensivei terestre. Iata ca nu s-a intamplat nici in a treia zi (inca nu stim situatia exacta din Mariupol), iar luptele continua, Kievul si Harkovul inca rezista. Kievul are mari sanse sa reziste si peste noaptea asta. Dar ne dam seama de nervozitatea si de faptul ca rusii sunt pusi intr-o situatie dificila, in sesnul ca au incercat sa devanseze faza a doua o ofensivei terestre, spre Odessa si gurile Dunarii, atacand astazi in Khersones, la iesirea din istmul Perekop spre vest, catre Odessa. Scopul este mutarea atentiei ucrainenilor catre acest front, poate sa mute rezervele acolo, manevra pe linii interioare, pentru a slabi apararea din celelalte puncte cheie ce trebuiau sa cada din prima zi dar nu au facut-o. O sabie cu doua taisuri, si rusii vor trebui sa mute din fortele de atac spre Mariupol (est de istmul Perekop) pentru a intari atacul spre Khersones. Dar Khersonesul a rezistat, podul a fost aruncat in aer si o coloana blindata rusa distruse cu dronele turcesti Bayraktar. Atacul demonstrativ respins, asa ca se revine asupra celorlalte trei puncte de interes maxim.

Sa fim bine intelesi, Putin va forta si mai mult, este ultima lui sansa. De aceea i-a bagat pe cecenii lui Rahmad Kadirov, si nu le va fi usor ucrainenilor in noaptea asta, va fi cea mai grea noapte pentru Kiev. Orasul a fost atins la nord-vest, dar ucrainenii au o sansa mai mare ca si ieri, care era mai mare ca si alaltaieri.

Ramzan Kadirov, macelarul lui Putin, este si el acolo de cecenii sai, ar fi o sansa ca lumea sa scape de el, la fel cum au scapat de tatal lui, Ahmad, ucis de o bomba plasata sub tribuna oficiala in care primea defilarea oficiala de ziua victoriei la 9 mai 2004.

Aici este si o chestiune de moral. Soldatii rusi sunt demoralizati, multi nu stiu ce cauta acolo, au fost aruncati in lupta de generalii lui Putin care nu au avut curaj s aii spuna direct in fata ca nu au 140000 de luptatori profesionisti de prima mana, antrenati si pregatiti, asa ca au improvizat cu recruti. Nu este prima oara, si in primul razboi cecen din 1996 au aruncat recruti in prima linie care au fost macelariti de ceceni. Moralul ucrainenilor este pe o panta ascendenta, mii de civili si voluntari pun mana pe arme. Al rusilor, dimpotriva. Sa ne amintim de vorba aia militara: Nu ma tem de o armata de lei condusa de o oaie, ci de una de oi condusa de un leu. Iar Zelenski asta s-a dovedit, un leu. In schimb, Putin iese nervos si cere armatei ucrainene sa isi rastoarne conducerea de drogati si nazisti.

Inca o scurta chestiune, unde sunt filmele video care ar justifica naratiunea lui Putin, ca rusii sunt eliberatorii ucrainenilor? Nu exista niciunul in care trupele ruse sa fie primite cu flori de populatia ucraineana, cum au fost cele din Donbass si Crimeea in 2014. Propaganda rusa ar trebui rapid sa produca astfel de filmulete, pentru a justifica in continuare actiunea militara.

Ca si concluzie, dupa a treia zi de razboi. Putin este in corzi, trebuie sa incheie rapid razboiul cu o victorie decisiva, altfel zilele ii sunt numarate. Iar perspectiva unui razboi scurt si victorios s-au departat rapid in aceste trei zile, si in cele ce vor urma. Chiar daca Kievul va cadea sub loviturile cecenilor si Zelenski va fi ucis, exemplul sau va fi preluat si ucrainenii vor continua lupta. Guvernul se va muta la Liov, in vestul Ucrainei, si razboiul va continua, cu pierderi imprtante pentru rusi. Intre timp ajutoarele internationale in armament si munitie vor creste potentialul de rezistenta al ucrainenilor. Se pare ca Putin a gresit enorm, si nu are cum sa iasa bine din aceasta situatie, indiferent de deznodamant. In cel mai fericit caz, va obtine o victorie a la Pyrrus, care i-ar putea prelungi domnia cativa ani, izolat de toata lumea, dar va fi debarcat si poate judecat, cand lipsurile populatiei vor face traiul rusilor de rand de nesuportat. O infrangere ar insemna ca va fi debarcat chiar din interiorul cercului sau, sau eliminat fizic. Exista o sansa, destul de mica, ca dupa ce va fi debarcat sa ajunga in fata TPI.

O sansa foarte mica, e drept, rusii isi rezolva problemele in interior, eliminand martorii, fiindca si cei care vor prelua puterea dupa Putin ii sunt complici, cel putin intr-o masura.