ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Continui cu consideratiile mele personale dupa a patra zi de razboi. Cum spuneam mai devreme, ucrainenii au castigat si aceasta runda, in sensul ca inca rezista, si i-au pus pe rusi intr-o mare incurcatura, prin faptul ca niciunul dintre obiectivele lor imediate nu a putut fi atins.
 
 
 Kievul a rezistat si dupa noaptea trecuta, Harkovul, dupa lupte grele duse in oras, i-a alungat pe rusi recanstigand controlul ucrainean deplin asupra orasului. La sud rusii au mai progresat, ocupand Melitopol si amenintand Mariupol, al treilea punct cheie, si dinspre sud. Aici rusii ar putea avea cel mai mare succes de pana acum, daca reusesc sa faca jonctiunea dintre trupele venite din Crimeea si cele din Donbass, Mariupolul ar putea fi izolat si inconjurat din toate partile, si atunci nu ar avea cum sa mai reziste (eventual cateva zile, avand in vedere rezistenta incapatanata de pana acum). Dar asta a venit cu un cost, rusii au trebuit sa devanseze faza a doua, divizand trupele din Crimeea, o parte trimitandu-le spre vest, care Odessa. dar contingentul a fost prea redus, si a avut pierderi grele ieri la Khersones, si apoi fiind batut si aruncat inapoi la Mikolaiv, pe cursul inferior al Bugului, noaptea trecuta. Iar acest aspect va avea repercusiuni asupra tariei fortelor de la sud de la Mariupol, dand o sansa de respiro aparatorilor. 

Avand in vedere comportarea trupelor ruse pe campul de lupta,  multi incep sa ia in calcul ideea ca trupele din primul val nu au fost cele mai bune, ci doar trupe de sacrificiu, pe modelul basibuzucilor din armata otomana, care inmuiau rezistenta si gaseau puntele tari si cele slabe ale apararii, fiind decimate in acest proces. Este un rationament fals, daca ar fi asa, cum ramane cu blitzkriegul? Nu trimiti in blitzkrieg trupele cele mai slabe, ca atunci nu mai e blitzkrieg! O dovada in acest sens este apelarea la ceceni, adica elita ce a putut fi adusa pe campul de lupta. S-a apelat la ei fiindca ofensiva s-a impotmolit, si nu existau trupe mai bune. Dar si cecenii lui Kadirov au avut ghinion, un regiment a fost distrus cu drone turcesti Bayraktar si chiar unul din adjunctii lui Kadirov, Mahomed Tushaev, a fost ucis. Nu stim daca nu vor incerca din nou, cei ce au mai ramas. 

Faptul ca lucrurile merg prost pentru rusi pe plan militar (nu mai vorbesc pe plan economic sau al sanctiunilor) este faptul ca Putin a pus in alerta fortele nucleare. De ce a facut asta, din moment ce nimeni nu ameninta Rusia, nuclear sau nenuclear? E simplu, pentru a transmite un mesaj, ca este la butoane, la conducere, el e seful. Iar daca are nevoie de un astfel de mesaj, lucrurile merg prost pentru el. Au inceput primele fisuri in cercul sau interior, stim doar ca doi dintre oligarhii lui credinciosi (Fridman si Deripaska) i-au cerut lui Putin sa faca pace, semn ca sanctiunile functioneaza, totusi, si o vor face si mai bine in zilele urmatoare. Iar asta inseamna ca tot mai multi dintre apropiatii lui Putin incep sa considere ca se afla in tabara gresita. 

Kievul este in fata unei noi nopti de lupte grele. Pe de o parte, situatia este mai dificila, orasul fiind atins de trupele ruse in nord-vest si nord, dar inca nu au trecut mai departe, iar orasul nu a fost inconjurat. Pe de alta parte, succesele din noptile precedente le-au intarit aparatorilor ucraineni speranta in victorie, iar moralul lor este mult mai bun decat al rusilor, care nu prea mai au ambitie sa se arunce la noi si noi atacuri, cand credinta in victorie incepe sa li se clatine. In astfel de cazuri atacurile stagneaza, oamenii nu prea se indeamna s aatace, iar rezultatul este o degradare tot mai mare a moralului si a dorintei d elupta, care oricum nu era prea mare.  

Rezistenta incapatanata si eroica a ucrainenilor a produs si alte consecinte care ii vor afecta militar pe rusi. Tarile NATO au inceput sa trimita ajutoare militare sub forma de armament si munitie, nu numai casti si echipamente sanitare. Iar acest lucru ar fi fost imposibil daca Kievul ar fi cazut in zilele precedente. Deci rezistenta nu a fost fara rost, putem spune asta cu siguranta.

Iar Putin incepe sa isi piarda rabdarea, se vede clar, nu se astepta la asa ceva. Nu va ceda, dimpotriva, dar se vede ca lucrurile nu merg deloc in favoarea lui. Va cere noi si noi atacuri, nu poate renunta. Iar daca atacurile esueaza repetat cu pierderi, se va produce o defectiune in cadrul armatei din zona de opratiuni. Nu ma refer la simpli soldati, ci in lantul de comanda, la nivel mediu. Comandantii de unitati, stiind starea de demotivare a trupei acre nu mai vrea s alupte  si ca sunt pe cale sa le pierda din mana, vor incepe sa eludeze ordinele de atac, adica vor incepe sa se fofileze. Vor incepe sa se faca ca nu au inteles unele ordine, ca nu mai au combustibil, ca nu au fost sprijiniti etc. Si vor miniti in rapoarte asupra situatiei din teren. Deja se vad primele semne, tancuri ramase in drum fara combustibil, unitati ratacite etc. Inseamna ca e o problema de logistica, de noncombat, sau amandoua.  

Chiar si faptul ca a cerut negocieri spune asta, cand inainte cerea armatei ucrainene ba sa depuna armele, ba sa-si rastoarne conducatorii.

Mare atentie la aceste negocieri. De fiecare data cand Rusia a cerut negocieri si a semnat acorduri de incetare a foscului, niciodata nu le-a respectat. Dimoptriva, s-a folosit de ele sa-si concentreze fortele si sa atace prijn surprindere. Asa a procedat in 1992 in Osetia de Sud, in 1993 in Abhazia si cu alte ocazii. Banuiesc ca Zelenski, in noua lui postura de erou, nu va face prostia sa mearga in persoana la negocieri, ar fi prostie enorma. Si trebuie sa se astepte ca oricea acord de incetare a focului sa fie incalcat printr-un atac surpriza. 
Hartile sunt de pe NY Times.