ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A unsprezecea zi de razboi. Si a zecea. In ultimele doua zile nu s-au inregistrat ofensive majore, ci doar consolidari, tatonari, lupte de uzura. Cu destula darzenie si ferocitate.
 
La sud, spre vest, la Mikolaev, a fost atacat aeroportul de la Voznesensk, 100 km nord-est de oras, tot pe malul Bugului. Atacul a fost respins dupa lupte intense. Se vede ca rusii au incercat sa treaca de Mikolaev printr-o manevra de invaluire pe la nord, tenetaiva respinsa. Orasul se pregateste intens de aparare, calea rusilor spre Odessa trece pe aici. De la sud spre nord, progresul este timid, inca nu se pot identifica obiectivele rusilor. Zaporoje? O idee de jonctiune larga cu trupele ruse ce incearca invaluirea KIevului este improbabila, avand in vedere dificultatile de pana acum ale campaniei. Vedeti cat de greu au reusit jonctiunea intre Luhansk si trupele ruse din est. Inca acolo situatia nu este clara, se dau lupte prin localitatile limitrofe care trec dintr-o mana in alta.
Cernihov, Harkov, Sumy, chiar si Mariupol, inca rezista, in cazul Mariupolului, cu utilitatile taiate si lupte in oras, putem spune ca vorbim aproape de un miracol.
 
Harkovul nu a fost incercuit, dioar bombardat si atacat de la est, ion schimb Sumy si Cernihov sunt izolate si supuse bombardamentelor de artilerie. S-a incehiat un acord pentru edificarea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor de sub asediu la Mariupol, acord incalcat imediat de catre rusi. Am avertizat in postarile anterioare ca rusii nu vor respecta niciun acord, asa cum nu au respectat nici in confruntarile precedente.
Ar trebui sa fac o paranteza aici. Multi se intreaba care este ratiunea bombardarii zonelor locuite de catre civili? Multi spun ca ar avea rolul de a demoraliza populatia si fortele militare ucrainene. Dar stim din istorie ca de cele mai multe ori efectul a fost invers, o si mai mare determinare si vointa de a lupta. Atunci, de ce?
 
Odata cu declansarea invaziei, marjele de manevra ale lui Putin s-au redus considerabil. Iar dupa ce perspectiva unei victorii facile in Ucraina se indeparteaza tot mai mult, chiar si perspectiva unei victorii de orice fel nu este sigura, iar cum ideea infrangerii iese din calculele lui Putin, ramane o posibilitate de iesire cat de cat onorabila. Cat de cat, mai mult pentru consumul intern, decat pentru comunitatea internationala, pierduta definitiv si iremediabil de catre Putin. Exista perspectiva incetarii focului pe motive umanitare. In sensul ca opinia publica mondiala, comunitatea internationala, oripilata de atrocitatile din Ucraina, sa ii ceara in cor lui Putin sa inceteze focul, iar el, in imensa sa generozitate, din grija pentru populatia civila, sa accepte. Dupa care ar urma negocieri de durata, dar fata lui Putin va fi salvata in fata poporului rus credul. Dar pentru ca opinia publica mondiala sa ii ceara lui Putin asta, atunci trebuie sa existe motive, trebuie sa existe civili bombardati, victime civile, criza umanitara, toate ororile posibile. Iar armata rusa este gata sa le serveasca, in numar cat mai mare, nefiind la prima experienta. E suficient sa ne amintim de bombardarea Groznaiului in 1999-2001 sau a orasului Alep din Siria. Deci, tintirea civililor nu este intamplatoare, ci un obiectiv clar, reiese si din unele inregistrari ale convorbirilor armatei ruse.
 
In nord, rusii incearca sa incercuiasca Kievul, au facut progrese modeste in est, dar nu se grabesc, in timp ce ucrainenii fac eforturi sa isi edifice limita perimetrului defensiv largit in zona oraselor satelit din jurul capitalei. Si aici armata rusa bombardeaza zonele civile, ucrainenii fac eforturi sa evacueze o parte din civili pentru a evita o catastrofa umanitara in cazul in care orasul este incercuit sau aprovizionarea ingreunata.
 
Cum am spus in articolul precedent, consider ca armata rusa are dificultati logistice serioase, si nu este capabila de o ofensiva majora in urmatoarele 2 sau 3 zile, nu cred ca au reusit refacerea stocurilor in ultimele 2-3 zile de acalmie relativa. Poate incerca niste atacuri limitate, in speranta gasirii unui punct slab in apararea ucraineana, care sa il exploateze rapid, cu rezultat limitat. Pe de alta parte, altii asteapta un contraatac ucrainean, sau mai multe contraatacuri care sa rectifice apararea si sa castige timp, asa cum a fost cel de acum doua zile la Hustomel. Ucrainenii au nevoie de timp pentru a se regrupa si integra pe fronturi armamentul modern primit sau in curs de sosire. Deci, timpul decurge in favoarea ucrainenilor.
 
Inca un aspect cu care militarii rusi nu s-au mai intalnit si nu stiu cum sa il gestioneze. A avut loc in Kherson si Melitopol, orase ocupate de rusi de acum cateva zile. In ciuda faptului ca rusii le-au cucerit prin lupta, populatia ii sfideaza, adunandu-se mii de civili in centrul orasului cu steaguri ucrainene si strigand sloganuri pro-Ucraina si impotriva Rusiei. Speriati, militarii rusi trag focuri de avertisment si se retrag. Nu stiu cum sa gestioneze situatia, se tem ca executarea de foc in plin va degenera intr-o revolta directa, cum a fost cazul Maidanului din 2014. Pe de alta parte, realizeaza ca miscarea de protest spontan se poate transforma in miscare de rezistenta activa, care sa le faca foarte dificil controlul oraselor, necesitand trupe suplimentare care vor lipsi de pe front, creand probleme si mai mari pentru rusi.
 
Alta chestiune, entitatea Transnistreana tocmai si-a declarat disponibilitatea de actiune, de partea Rusiei, desigur, pretextul fiind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Raspunsul ucrainenilor a venit prompt, aruncarea in aer a unui pod de legatura intre Odessa si Transnistria, semn ca nu ii vor prin preajma daca rusii ajung la Odessa.
Cred ca ati mai observat ca s-a schimbat oarecum retorica Moscovei fata de conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca Ucraina pentru incetarea razboiului. La inceput s-a spus dezarmarea Ucrainei, care insemna orice, de la aviatie la pistoalele politistilor, acum s-a spus dezermarea nucleara a Ucrainei, de parca Ucraina ar avea arme nucleare! Chiar ea a renuntat la armele nucleare ramase pe teritoriul ei din epoca sovietica, prin Protocolul de la Budapesta (1994), prin care inclusiv Rusia ii garanta inviolabilitatea granitelor. Si in 2014 tocmai Rusia incalca acest Protocol. Iar prin faptul ca acum pun o conditie care oricum este indeplinita, inseamna ca razboiul nu merge dupa cum vrea Rusia, iar sanctiunile isi fac efectele. Au inceput sa apara vesti despre greve in Rusia, nu impotriva razboiului sau a lui Putin, desigur, ci fiindca nu isi mai primesc banii sai inflatia a luat-o razna.