ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A treisprezecea zi de razboi. Ieri am facut o paranteza si am discutat despre tactica si strategie, planuri, conditii, Sun Tzu, cum se aplica conditiile Ucrainei si rusilor etc, sper ca au fost de folos unora.

In ultimele zile am vazut ca rusii progreseaza lent pe toate fronturile, infruntand dificultati tehnice si climatice, plus probleme de moral cu personalul, iar ucrainenii rezista eroic si dau contraatacuri scurte, lovesc in coloanele de aprovizionare ingreunand si mai mult logistica trupelor ce se deplaseaza rutier pe cai aglomerate de transport (nu trebuie sa uitam, armata rusa este dependenta pentru deplasare rapida de caile ferate). Ucrainenii ataca si provoaca pierderi mari, tintind coloane de aprovizionare si bazele de plecare in ofensiva (elicopterele de la Kherson, de ex.), plus interzicand pe mai departe dobandirea suprematiei aeriene de catre rusi (au intrat in Ucraina peste 2000 de rachete a.a. portabile Stinger). Rusii au nevoie de victorie, au nevoie de succes, dar pe fiecare zi ce trece sunt intr-o dificultate tot mai mare. Au inceput sa piarda si generali, semn ca acestia se expun in primele linii pentru a impinge trupa inainte. Nu numai generali, a fost ucis si Voha, comandantul batalionului separatist Sparta din Luhansk. Deci, rusii imping inainte pentru a declansa o ofensiva hotaratoare in maxim 72 de ore, dupa acest inteval nu vor mai fi in stare, pur si simplu, fara un aport de trupe si tehnica militara suplimentare.

Pot incerca sa izoleze Kievul, sau sa taie armata ucraineana din estul tarii printr-o ofensiva spre nord si spre sud care sa faca jonctiunea in zona Poltava, sau sa ajunga la Odessa impingandu-i pe transnistreni la actiune, ar fi succese majore, sau pot incerca si succese minore, cum ar fi caderea Harkovului sau a oricarui oras sub asediu. Dar le trebui urgent un succes, eu zic ca unul important, vedem ca cucerirea Khersonului, primul lor succes notabil, nu a schimbat sortii prea mult.

De partea cealalta, ucrainenii rezista eroic, orasele asediate inca rezista, inclusiv Mariupol, care a fost incercuit acum aproape o saptamana si se astepta caderea lui in orice moment, dar inca rezista. Si ucrainenii lovesc si provoaca pierderi cu fiecare ocazie, strategia lor da roade.

Dar sa nu ne facem iluzii. Si ucrainenii sunt la capatul puterilor, au rezistat deja de 12 zile impotriva tuturor sortilor, in data de 24 februarie cati dintre analistii militari sau specialisti cati ar fi putut spune ca peste aproape doua saptamani ucrainenii sunt inca departe de a fi ingenucheati? Dar asta vine cu un pret, au si ei pierderi enorme, inclusiv in randul civililor nevinovati. Si, cum spuneam, si ei sunt la capatul puterilor, si asteapta urmatoarea ofensiva majora ruseasca, in speranta ca va fi ultima.

Dar, vorba lui Napoleon: Invingatoare este armata care rezista mai mult cu cinci minute decat cea adversa.

Deci, ucrainenii au ca scop sa reziste cu cinci minute mai mult decat rusii. Rusii, pe de alta parte, au nevoie de un succes notabil sau major, sau, ca alternativa, o cale de iesire onorabila, lucru foarte dificil odata cu declansarea ostilitatilor si cu turnura neasteptata care au luat-o. O iesire care sa il lase pe Putin cu fata curata pe plan intern (pe plan extern nu i-o mai spala nici Volga in zece ani), care i-ar mentine puterea, prestigiul si functia in fruntea statului, cel putin pe moment. Rusul de rand, mujicul ce spera la gloria eterna a Rusiei, sa afle ca marele conducator a obtinut o victorie impotriva fascistilor si vestului ticalos si hraparet.

Si vedem ca Putin nu exclude nici aceasta varianta, confruntat cu rezistenta acerba a ucrainenilor, constient ca exista probabilitatea ca mergand inainte pe calea militara, sa piarda. O probabilitate total exclusa din calculele sale la inceputul invaziei.

E suficient sa vedem pretentiile rusesti la inceputul invaziei (denazificare, schimbare de regim, dezarmare toatala, armata sa depuna armele, ii vom nenoroci pe toti cei din vest care ii ajuta pe ucraineni etc) si care sunt ieri: Ucraina sa recunoasca luarea Crimeii si a Donbassului si s ateaca in constitutie ca este neutra. Nici depunerea armelor, nici schimbare de regim, nici denazificare etc. Pai, ce inseamna asta? De ce rusii renunta in 10 zile la majoritatea pretentiilor de la inceput? Un singur raspuns, rusii nu recunosc decat forta, iar forta ripostei ucrainenilor i-a dat peste cap si i-a pus intr-o situatie complexa, care poate degenera intr-una fara iesire pentru ei din punct de vedere militar. Asa ca rusii scad vertiginos pretentiile pentru o solutie diplomatica care sa il lase pe Putin cu fata curata pe plan intern, unde propaganda va avea grija sa repete la infinit ca Rusia si-a indeplinit obiectivele, astfel iesind victorioasa, operatiunea speciala s-a incheiat, trupele ruse revin acasa.

Mai repet o data, ucrainenii sunt si ei la capatul puterilor si au nevoie de timp, trebuie sa castige timp. Timpul este esential pentru a integra in teren noile arme primite, pentru regrupare, reinarmare, integrarea in teren a voluntarilor straini profesionisti (sunt deja cateva mii de combatanti experimentati ajunsi in Ucraina, dar acestia trebuie integrati pe langa trupele ucrainene, impartiti pe specialitati, sa se familiarizeze cu terenul si frontul, sa isi ia in primire misiunile si obiectivele etc). Iar asta consuma timp, asa ca ucrainenii au nevoie sa castige timp.

In aceasta situatie, cum poti castiga timp. Simplu, negociind, dar cu ochii in patru. Dar ca adversarul sa creada ca vrei sa negociezi cu adevarat, nu la cacealma, trebuie sa declari ca esti de acord sa lasi de la tine. Fiindca altfel cu are rost sa te asezi la masa ca sa negociezi, ar fi pierdere de vreme, fiindca in cazul in care nu esti de acord sa fii flexibil, adversarul stie ca negocierile nu au sens, sunt doar o formalitate.

Urmariti declaratia lui Zelenski, pentru care a curs mult scandal pe FB si peste tot. Este nemultumit de NATO ca nu si-a tinut promisiunile, nu il mai intereseaza NATO, este dispus sa discute statulul Crimeii si Donbassului. Practic, se pliaza exact pe ultimele cereri ale rusilor, asta inseamna ca e dispus sa negocieze. Ca sa castige timp, asta are el nevoie acum. Si spera ca rusii, ahtiati dupa o portita de iesire, vor inghiti galusca.

Vom vedea cum va iesi fiecare de la negocierile care vor consuma cateva zile, si cum se vor desfasura ostilitatile imediat dupa aceea. Sunt convins ca rusii vor fi primii care vor incalca eventualele acorduri (asa au facut de fiecare data), dar ucrainenii vor fi avut timpul sa se regrupeze si sa se pregateasca.