ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru Republica Moldova, un citat care ar trebui să fie cunoscut de toți: „Pentru ca un stat să sară militar în ajutorul unui alt stat atacat, trebuiesc îndeplinite două condiții: prima, să aibă un interes să o facă, iar a doua, ca statul atacat să facă tot posibilul ca să respingă atacul.” Citatul aproximativ îi aparține lui Michel Debre, fost ministru al apărării și premier al Franței. 

Vedem de ce Occidentul pompează ajutor militar și de altă natură în Ucraina, nu? Se îndeplinesc ambele condiții, a doua, din plin. Pentru Republica Moldova, din partea României, Ucrainei și a Occidentului, prima condiție este îndeplinită. Ce facem cu a doua?

În sensul că Republica Moldova trebuie să îndeplinească și a doua condiție. Face ceva pentru asta? Se pregătește pentru asta? Sau se complace în atitudinea aceluia care hrănește crocodilul în speranța că va fi mâncat ultimul? 

Ucraina și-a arătat disponibilitatea, România își va face partea, contează ca și Republica Moldova să și-o facă pe a ei, adică să îndeplinească cea de a doua condiție.

Înainte ca toți să sară în sus ce va face România, vă amintesc de omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea și Ucraina. Și vă reamintesc că am scris și niște cărți despre asta, apărute înainte ca Putin să își bage omuleții lui verzi în Crimeea. Mă refer la Sânge pe Nistru și Cnutul Maicii Rusia, apărute după Când armele vorbesc. Cu toată modestia, omuleții verzi eu i-am cam inventat în Sânge pe Nistru.