ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Măi, oameni buni! Două chestiuni importante despre cum ocolim cenzura pe Facebook.
 
A) Dacă nu primiți notificări cu postările cuiva pe care îl citeați pe FB, intrați pe contul lui ca să vedeți ce a mai postat!

NU așteptați ca să vă anunțe FB că X sau Y au postat ceva nou!!!

Poate că X sau Y sunt în următoarele situații:
 
1. Au conturile blocate și nu mai au cum să anunțe nici măcar interdicția. FB nu notifică pe cei din listă când blochează un cont, că nu e prost. În acest caz intrați pe contul suspendat și dacă vedeți că nu e nimic postat de câteva zile, întrebați în privat ce s-a întâmplat și cu ce puteți ajuta.
 
2. Au postările retrogradate și cu mai puțină vizibilitate. Deci NU vă mai anunță FB când ei postează ceva! Așa că intrați voi pe contul persoanei pe care vreți să o citiți. 

Nu mai fiți atât de puturoși! În condițiile în care FB cenzurează tot ce contravine politicii sale neomarxiste trebuie să facem un efort de câteva clickuri în plus. 
 
Cum făceați mai demult, când nu exista FB și doreați să vă informați din presă? Când nu exista net vă cumpărați ziarul tipărit de la chioșc. Când a apărut presa online, intrați voi pe site-ul EVZ sau România Liberă sau Libertatea. Nu vă anunțau ei că au publicat ceva nou. 
 
V-ați lăsat dresați de FB, ca să vină informația la voi, nu să căutați voi informația! D-aia ne-am prostit și ne manipulează, fiindcă ne-am obișnuit să acceptăm oferta lor, în loc să cercetăm noi piața!
 
Faceți un efort și căutați-i voi pe cei pe care vreți să-i citiți pe FB. Nu așteptați mură-n gură. Căutați, citiți și redistribuiți altfel decât cu Share, fiindcă și această funcție este cenzurată.
 
B) Cum redistribuiți așa încât să ajungă informația necenzurată mai departe? 
 
Dacă vreți să dați Share simplu există riscurile următoare de evitat:
 
1. FB să blocheze butonul fiindcă autorul postării e pe lista neagră. Atunci luați textul copy-paste și redistribuiți cu citarea autorului (cu tag)
 
2. FB să șteargă cândva postarea nedorită. Ca să evitația asta, când dați Share, adăugați totuși textul cu copy-paste în căsuța de comentarii aferentă funcției de Share (cu citarea autorului). Astfel veți avea postarea distribuită dublu: o dată prin funcția Share și a 2-a oară prin copierea/redarea textului. Astfel evitați ca textul distribuit să dispară, dacă FB șterge postarea originală a autorului. O să dispară originalul dar rămâne ce ați luat cu copy-paste. În acest fel îl ajutați și pe autorul postării să și-o recupereze de la voi. 
 
3. Când postările au linkuri în interior, aveți grijă să le copiați complet fiindcă altfel nu pot fi accesate de cei la care ați redistribuit. Unele linkuri au adrese lungi și atunci apar cu ... puncte-puncte, iar dacă le copiați așa, nu vor putea fi accesate.
 
4. Veți observa că linkurile dintr-o postare pe care vreți s-o distribuiți afișează un preview (o imagine), de regulă poza cu titlul articolului din link. Dați click pe X și ștergeți acest preview, altfel la redistribuire o să apară doar linkul, fără text. 
 
5. La unele telefoane, când dați Share, apare căsuța ”insert original text”. E musai s-o bifați ca să apară postarea originală, altfel o să apară doar linkul sau poza atașată postării (dacă există).
 
6. Când distribuiți cu copy-paste iar postarea are atașată o poză, tre să descărcați poza în telefon și apoi o reatașați la distribuire. E posibil ca poza să fie relevantă și textul să nu aibă sens fără ea. E un efort în plus pe care tre să îl faceți, știu. Dar dacă vrem să evităm cenzura pe FB, e necesar să facem toate astea. 
 
7. Dacă cineva e blocat și reușește totuși să scrie chestii importante de pe alt cont, redistribuiți linkul/textul postării sale nu doar pe contul vostru de FB, ci și și prin mesaje private pe whatsapp sau pe mesageria FB, măcar la 4-5 prieteni. Astfel reușim să fentăm retrogradarea pe care o aplică FB postărilor neconvenabile.
 
8. Faceți grupuri pe mesageria FB de 20-30 de prieteni care au audiență mare. Când vă blochează FB puneți pe grup pur și simplu ce ați fi dorit să postați și prietenii preiau și vă citează, Sau dacă scrieți de pe un cont de împrumut, puneți linkul postării și textul integral. 
 
Rețineți în final! Ca să micșorăm cenzura FB:
 
1. Căutați voi informația, nu așteptați să vă caute ea pe voi
 
2. Distribuiți informația dublu și prin metode alternative (copy-paste), nu doar prin Share.