ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aseară în jurul orei 19.30 am ajuns la UPU, pacientă. Am fost preluată de asistentul de la recepție, un domn plinuț, îmbrăcat într-o uniformă roșie. I-am spus că mă simt foarte rău, am o afecțiune cronică, că vomit de peste 15 ore (tolerez doar apa) sunt foarte slăbită, am o durere puternică de cap, nu pot să iau pastilele aferente tratamentului cronic (deoarece le vomit) și am nevoie de o perfuzie (cu hidrocortizon, metroclopramid, tador și NACL).
 
Starea mea fizică era vizibil slăbită, după 15 ore de vomă eram albastră la față, îmi era foarte greu să stau în picioare. M-a așezat pe un scaun lângă recepție, mi-a luat temperatura (deși i-am spus că nu am febră), mi-a verificat saturația de oxigen cu un pulsoximetru, după care mi-a spus să aștept în sală. 

Menționez faptul că: nu am vrut să chem salvarea la domiciuliu, deși a fost un efort uriaș să ajung până la mașina personală și de la mașină până la UPU, fără să mă prăbusesc, deoarece am considerat că trebuie să las salvarea liberă pentru cei cu accidente rutiere, cu infarct, cu alte situații mult mai grave decât a mea. Ulterior am constat că nu a fost alegerea corectă. 

În sala de așteptare de la UPU, eram eu (pacientă) și maxim 10-12 aparținători. De unde știu că restul erau aparținători? Veneau diferiți asistenți și le dădeau informații despre pacienți.

‼️ Am așteptat două ore, fără să fiu chemată la tratament. În cele două ore de așteptare (la 21.30 am plecat din UPU, fără tratament, fără perfuzia pe care am solicitat-o), au ajuns acolo maxim 5-6 salvări (flux extrem de mic). Cei din salvări erau preluați cu prioritate. 

Nu am vrut să dau telefoane pentru a avea și eu prioritate (tipic românesc), să îmi chem prietena (medic) într-un cabinet privat (așa cum am mai făcut), am considerat că pentru o perfuzie pot să merg (fără pile, relații, șpăgi sau obligații ulterioare) la un spital de stat, cu atât mai mult cu cât eu plătesc "sănătatea” în România, de peste 20 de ani. 

Nu aveam nevoie de investigații, le-am spus despre ce este vorba, aveam nevoie doar de o perfuzie care să îmi oprească voma și să pot să imi iau tratamentul meu cronic.  Nu s-a putut. În cele două ore de așteptare m-am ridicat de două ori de pe scaun și le-am spus că mă simt foarte rău și o să vomit acolo. Reacția lor a fost: "Mai aveți de așteptat”. 

‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

1. În sala de așteptare de la UPU nu era apă potabilă. Bidonul cu apă era gol. Pahare nu erau. 

2. La baie nu era hârtie igienică. Purtăm mască în spital, dar la baie nu avem hârtie igienică. 

3. Scaunele din sala de așteptare de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara sunt cele mai incomode scaune pe care am stat vreodată, au șezutul extrem de înclinat, efectiv pici în cap de pe ele și dacă ești sănătos, cu atât mai mult cu cât acolo ajung oameni care nu se simt bine. 

4. Să nu mergeți "pe picioarele voastre” la UPU. Să chemați salvarea. Cei din salvări au prioritate, dacă mergeți cu mașini personale nu sunteți considerați urgențe și asteptați ore întregi până ajungeți la un tratament. 

5. Triajul în UPU se face de către un asistent, la sosire. Practic după aspectul tău fizic, după temperatură sau dacă curge sau nu curge sânge din tine, ești încadrat la un anumit nivel de urgență, în funcție de care ești preluat. În cazul meu, domnul asistent nu a știut că un pacient cronic duce mult pe picioare durerea fizică până se prăbușește. Nu a știu că un pacient cronic pică din picioare atunci când nu mai ai ce să faci, eventual doar să îi constați decesul. Să nu vă mirați când mai auziți de pacienți care au murit în sala de așteptare din UPU, de femei care au născut în fața spitalului, pentru că au fost lăsați să aștepte câteva ore. 

‼️ Câte milioane de euro se sifonează prin spitalele de stat din Romănia, anual? Cum se renovează aceste spitale? Prin facturi de achiziții la preț minim dublu față de prețul real. Diferența dintre prețul de pe factură și prețul real se scoate cash (după ce spitalul face plata la firma privată) și se oferă cadou managerului de spital. Așa se procedează de 30 de ani în România. Sau acesti bani se sifonează prin diferite ONG uri care se introduc în această schemă. 

⁉️Ce cheltuieli lunare are (pe hârtie) Spitalul Clinic Județean din Timișoara, atâta timp cât la UPU nu găsești un pahar cu apă, iar la baie nu este hârtie igienică? 

⁉️ Pentru ce să plătesc asigurare de sănătate la statul român, atâta timp cât nu pot să intru într-un spital de stat: fără pile, șpagă, sau alte obligații ulterioare? 

‼️Dacă la Spitalul Clinic Județean din Timișoara am așteptat două ore (și nu am fost preluată) și în acest interval de timp au ajuns cu salvarea maxim 5-6 pacienți, ce o să facem în cazul unei nenorociri în Timișoara, în care ar fi aduși la poarta acestui spital minim 100 de răniți grav? O să moară, 90% dintre ei, pentru că nu sunt preluați în timp util? Probabil că "DA”!