ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La câteva ore după ce un balon de spionaj al Chinei a fost descoperit pe cerul SUA, un alt balon a fost reperat zburând deasupra Americii Latine.

ACTUALIZARE: Primul a fost doborât, deasupra apelor Atlanticului. Video în baza materialului.

 

Pentagonul a anunțat vineri seara că a depistat încă un balon chinezesc de observație care zboară deasupra Americii Latine, la numai câteva ore după ce anunțase descoperirea unui balon similar care traversează spațiul aerian al Statelor Unite.

Secretatul de presă al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, nu a precizat locul exact unde a fost reperat al doilea balon, dar noua descoperire nu face decât să complice enorm lucrurile.

Primul balon de spionaj a provocat deja o adevărată isterie în presă și pe scena politică americană.

Deși a declarat că obiectul zburător„violează spațiul aerian al SUA și legislația internațională”, Pentagonul s-a bâlbâit lamentabil atunci când a fost întrebat care va fi reacția sa.

Generalul Ryder a încercat să explice că balonul nu poate fi doborât, deoarece „aria pe care vor cădea resturile ar fi semnificativă” și ar putea cauza „rănirea sau moartea unor civili sau pagube materiale importante”.

Pentagonul răspundea astfel reacției iritate a lui Donald Trump, care a scris pe Twitter: „DOBORÂȚI BALONUL”.

Prin urmare, balonul continuă să traverseze netulburat spațiul aerian al SUA, de la vest către est, survolând instalații militare și nucleare și sfidând Pentagonul.

Scandalul este și mai mare, în condițiile în care Pentagonul a recunoscut că știa de mai multe zile de balon, dar a ascuns acest lucru opiniei publice. A fost nevoie ca un ziar din Montana să publice o fotografie cu obiectul zburător, pentru ca Pentagonul să iasă la rampă. 

În cazul primului balon, China a recunoscut că îi aparține, însă a dezmințit că ar fi destinat spionajului, afirmând că e doar un balon meteorologic scăpat din greșeală de sub control.

În cazul celui de-al doilea balon, nu s-a înregistrat încă o reacție a Beijingului.

Dacă ar fi fost vorba de baloane meteo scăpate din greșeală, China ar fi anunțat de la bun început că e vorba de două (sau mai multe?) astfel de obiecte zburătoare.

Fâstâceala nu s-a observat doar la Pentagon, ci și la nivel politic. Joe Biden s-a făcut că nu aude când a fost întrebat de ziariști ce are de gând să facă cu balonul și a părăsit intempestiv un briefing de presă.

Casa Albă a ales să reacționeze, nu printr-o declarație oficială, ci printr-o postare pe Twitter a secretarului de presă, în care se afirmă:

„Disprețul sfruntat al Chinei față de suveranitatea americană reprezintă o acțiune destabilizatoare căreia trebuie să i se răspundă, iar președintele Biden nu poate să tacă.”

Or, Biden tocmai asta face: tace.

Abia săptămâna viitoare, președintele are în program să îi informeze pe liderii Camerei Reprezentanților și Senatul despre situație.

Într-o tentativă de reacție mai bărbătească, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că, din cauza balonului, își amână o vizită în China, programată săptămâna viitoare.

Anunțul a provocat însă o reacție mușcătoare din partea Beijingului. Ministerul de Externe a arătat într-un comunicat:

„În realitate, nici una dintre părți nu a anunțat până acum că va avea loc o astfel de vizită.”

În plin război împotriva Rusiei, în Ucraina, Statele Unite se trezesc pe cap cu o problemă uriașă: Criza Baloanelor chinezești.

O tensionare și mai mare a relațiilor dintre Washington și Beijing ar fi un cadou cu fundiță făcut Moscovei: ar restrânge jocul la două capete făcut de chinezi în Ucraina și ar întări alianța Rusia-China.

Pe de altă parte, presiunea opoziției republicane și a opiniei publice asupra administrației Biden este uriașă: balonul care traversează cu nonșalanță spațiul aerian al SUA este văzut ca o sfidare ce trebuie să primească un răspuns pe măsură.

Orice zi de întârziere, în care presa, ca într-un film de desene animate, relatează aventurile balonului în America, reprezintă o palmă pe obrazul Washingtonului. Un  afront la adresa orgoliului american.

Întrebarea pe care americanul de rând și-o pune este:

Ce ar face China dacă un balon de spionaj al SUA ar fi reperat în spațiul său aerian? Dar Rusia?

VIDEO cu doborârea balonului chinezesc: