ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Articolul ActiveNews intitulat „Momentul Ceaușescu” al lui Orban la Tușnad când a văzut mesajul lui Tîrnoveanu cu „Transilvania - pământ românesc”. VIDEO a întrunit un număr destul de ridicat de accesări - câteva zeci de mii -, dintre care numeroase de la Budapesta. Se pare că stăpânului lui Kelemen Hunor și Laszlo Tokes nu i-a prea plăcut din moment ce și-a pus organul de presă să răspundă cu un titlu similar, pe invers. Jurnalistul și comentatorul politic Viorel Patrichi are cuvântul:

„Cine se opune autonomiei transilvane merge după Ceaușescu”, titrează oficiosul „Magyar Nemzet” de la Budapesta.

Eu, de exemplu, nu voi fi de accord niciodată cu autonomia Transilvaniei așa cum nu pot accepta autonomia satului Crăiești. Prin urmare, honvezii stau cu ochii pe mine și pot să mă consider mort. Cu toate că eu nu mă mai frăgezesc sub șea, chiar dacă ar merge pe cai de la Lisabona la prietenii de la Vladivostok…

Ce i-a determinat însă pe prietenii noștri maghiari să scrie așa, mai ales că avem un tratat bilateral de prietenie, de bună vecinătate și de parteneriat cu Ungaria?

Chiar ei ne explică motivul: „La Universitatea Liberă Bálványos de la Tusnádfürdő (adică Băile Tușnad), un român nebun, pe nume Mihai Târnoveanu, care este și liderul organizației românești extremiste, anti-maghiare, Calea Neamului, împreună cu câțiva prieteni, a încercat să perturbe discursul premierului Viktor Orbán.”

Eu nu aveam de gând să scriu despre proști, dar honvezii au sărit caii rău detot de data asta. Bun, că ne omoară pe toți am înțeles, deși eu le-am propus de fiecare dată când le sare țandăra până în stepele turanice să ne unim cu Ungaria, să mutăm capitala la Budapesta și să aplicăm legea minorităților din România de azi. S-o facem ca la carte. Și nu vor. O concesie mai mare nu se mai poate. Românii nebuni „s-au familiarizat poate cu „istoria transilvăneană”, inspirată din teoria neștiințifică daco-romană de prin cârciumile românești”. Iată ce-i roade mereu pe partenerii noștri unguri: originea noastră daco-romană. Dacă vom spune „originea noastră dacică” și punct, îi roade și mai mult, ca după opăreală. Mai ales că Traian nu a cucerit nici jumătate din Dacia. Dar mai bine să nu pomenim de Dacia că se iau de noi și alte iude care susțin că toți cei care se preocupă de istoria noastră veche suferă de boli mintale.

Și apoi ziarul se ia de Klaus Iohannis că nu ne spune adevărul despre Transilvania. Iar adevărul este unul singur: „Înainte de Primul Război Mondial, Transilvania nu a aparținut niciodată României, care nici măcar nu a existat ca stat independent de secole – dar a fost parte integrantă a Regatului Ungariei de la început.” Cu alte cuvinte, dacă România nu a existat înainte de 1918, apoi nici nu are dreptul la existență. Păi să nu mergem noi până la Budapesta a treia oară?!... Iancu de Hunedoara a condus Ungaria, dar niciun român nu susține că Ungaria le aparține românilor pentru că iar ajungem la propunerea mea rezonabilă: ne unim cu ungurii și scăpăm de-o grijă…

Și László Tőkés avea o indignare la Tușnad: Klaus Iohannis i-a ridicat Ordinul „Steaua României” pentru că a susținut autonomia Ținutului Secuiesc. Însă concluzia ziarului „Magyar Nemzet” este irefutabilă: „Când România va acorda autonomie maghiarilor noștri de acolo, va putea spune că a devenit un membru demn al comunității țărilor civilizate europene”. Iar noi credem că Ungaria va fi o țară civilizată atunci când românii noștri din Ungaria vor fi reprezentați automat în Parlamentul de la Budapesta, cum se întâmplă în România cu orice minoritate. Inclusiv cu țiganii și, mai ales, cu ungurii. Dacă aș fi președinte sau premier, m-aș duce prin satele românești de pe lângă Lejtavertes, sate distruse prin asimilare forțată. Aș găsi câțiva români pe-acolo să punem de-o asociație, de-un ONG deștept, ceva cu „dacii nemuritori”. Pe bani, cum fac ungurii. Și aș face acolo o conferință anuală despre drepturile românilor din Ungaria. Să vedem ce-ar mai zice honvezii, lor cum le-ar cădea? Dar alde Măciucă Împărat n-au asemenea gânduri și se comportă ca niște moldoveni care mai vor doar un singur lucru, ca pe vremea caimacamului Vogoride: „Mămăligă să te mânc și cu apă să te-mping!”.

Singurul conducător român, care nu s-a lăsat terfelit de unguri în țara lui, a fost Traian Băsescu. Le reamintesc celor care îl înjură toată ziua la televizor și acum momentul când s-a dus la Tușnad și i-a pus la punct, chiar dacă scheunau toți pe-acolo: „Eu vă mai spun o dată: vreau autonomie pentru orice român, la fel la Odorhei ca la Caracal sau la Tulcea. În România, orice maghiar se poate adresa în Justiție în limba maternă. Cât privește educația, știm cu toții că aceasta este asigurată în limba maghiară. Eu chiar v-am spus, de mai multe ori: Atenție la limba română! Este bine ca elevii maghiari să învețe și limba română, ca să se poată descurca oriunde în această țară și la orice nivel. Mi-aș dori ca și românii din Ungaria să aibă aceleași drepturi ca maghiarii din România, inclusiv să fie reprezentați în Parlament", a spus Traian Băsescu. Ferm și civilizat.

Dar dacă statul român nu mai este reprezentat, face și Orban Viktor ce vrea prin Transilvania…