ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoria se repetă - dacă o lăsăm să se repete: în 1994 au fost smulse și arse crucile eroilor români – în 2022 instanța decide demolarea crucilor: Statul Român, mâncat din interior iremediabil: o instanță din România a dispus demolarea Crucilor Eroilor Armatei Române de la Valea Uzului, în favoarea UDMR! INCALIFICABIL

Crucile de pe mormintele soldaților români din cimitirul din Valea Uzului au fost distruse în 1994 de reprezentanți ai UDMR în contextul împlinirii a 50 de ani de la luptele purtate în acea zonă. Este vorba de aproximativ 100 de cruci cu nume românești, o parte dintre acestea fiind arse iar altele îngropate. Presa vremii a relatat pe larg despre actul de profanare a mormintelor eroilor români din acest cimitir iar printre instituțiile media care a acordat atenție acelui gest de o gravitate deosebit de mare se numără și cotidianul nostru Făclia de Cluj, care pe atunci apărea sub numele de Adevărul de Cluj. Vă prezentăm articolul despre distrugerea crucilor de pe mormintele soldaților români din Valea Uzului apărut în ediția din 30 august 1994 a ziarului nostru sub semnătura fostului redactor șef adjunct Valer Chioreanu:

Ritual păgân într-un cimitir din România

O informație transmisă de Radio București și reluată, cu imagini, de Televiziunea Română, dezvăluia un fapt incredibil: 100 de cruci purtând nume românești, aflate într-un cimitir al eroilor din Valea Uzului, județul Harghita, au fost smulse și, probabil, arse sau îngropate în cadrul unui ritual organizat de UDMR, bisericile romano-catolică și protestantă și „veteranii luptători pentru apărarea pământului sfânt al patriei maghiare”. Ne putem imagina fervoarea acestor profanatori de morminte, care se furișează noaptea ori năvălesc ziua în cimitir, aleg crucile pe care sunt trecute nume românești, le aruncă într-o groapă, și, probabil, ținându-se de umeri, ca într-un dans ritualic, asistă la îngroparea ori la arderea lor, iar fumul se ridică dintre literele românești și se înalță spre un cer care privește nepăsător spre pământul ce adăpostește asemenea fărădelegi. Cu un simplu gest, numele românilor a dispărut pentru totdeauna, rămânând doar, cele ungurești. Iar cimitirul a devenit unul unguresc. Crima s-a petrecut cu ocazia unei manifestări comemorative organizată în Valea Uzului pentru a comemora împlinirea a 50 de ani de la luptele purtate în al doilea război mondial pe acele locuri. La ceremonial au participat populația maghiară locală, reprezentanți ai UDMR, ai preoțimii și câteva zeci de familii venite din Ungaria, special pentru acest eveniment. S-a cântat imnul ungar și s-a arborat drapelul Ungariei —lucruri obișnuite de acum în Transilvania. Cineva s-ar putea întreba cum este posibilă o asemenea crimă? Dar, acel cineva ar trebui să fie străin de realitățile din Transilvania. Ar trebui să uite crimele săvârșite de unguri secole de-a rândul împotriva românilor. Să uite că autoritățile ungare au dat ordin să fie rase cu tunul bisericile românești, din Transilvania; că după 1990 au ars mai multe biserici din zona Secuimii; că politica Ungariei a fost întotdeauna aceeași: să demonstreze că Transilvania nu este pământ românesc. Istoricii unguri scriu și acum că la venirea ungurilor în Transilvania nu a existat niciun picior de român. Iar pe românii care, totuși, existau au dorit să-i maghiarizeze. Iată că nici crucile nu au scăpat de furia aceasta nimicitoare.

Ar trebui să ne întrebăm dacă aliații UDMR din Parlamentul României s-au gândit vreodată la perspectiva de a li se șterge numele, după moarte, de pe crucile de pe mormintele transilvane. Ori speră ca mormintele lor să fie cruțate dacă pe cruci vor scrie, alături de nume, și mențiunea ”fost membru…” al PNȚCD, PL ’93 PAC, PDSR, drept amintire a unei colaborări care să-i ferească de un asemenea sacrilegiu. Oare se va găsi cineva să-i aducă la cunoștință d-lui Van der Stole un fapt de o gravitate atât de mare? Cât despre reacția autorităților române ce să mai vorbim”.

Valer CHIOREANU, ziarulfaclia.ro

În locul crucilor smulse și arse a fost instalat, cu finanțarea primăriei locale și a Ministerului Apărării al Republicii Ungare, fără aprobările și autorizațiile cerute în asemenea cazuri de către lege, un monument pe care s-a gravat inscripția ”Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”.

Lucrările realizate de primăria Sânmărtin, județul Harghita, nu au respectat planurile inițiale ale necropolei din 1927, fiind de asemenea amplasate panouri informative cu numele unor morți de război maghiari, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi specific ungare atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor de arhivă, sunt înmormântați morți de război unguri, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români, austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, să nu se mai regăsească în cimitir.

Astfel, Cimitirul a fost deinternaționalizat, inclusiv deromânizat, cu bani de la Budapesta, fără avizul necesar din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și cu flagranta încălcare a prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor ungare de război din România și al mormintelor române de război din Republica Ungară, semnat la București, la 6 martie 2008 și ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 300/2008.

Fapte de netolerat dar ignorate de instanțele din România

Mai rămâne o singură întrebare: reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit crurile din Cimitirul Internațional de la Valea Uzului. Oare cum va reacționa Biserica Ortodoxă Română când se vor dărâma crucile – simbolul creștinismului?

„Pentru că Sfânta Cruce este semnul credinței celui adormit, semnul lui Hristos și al biruinței Lui împotriva morții. Crucea, care străjuiește deci mormântul creștinului, arată că cel ce doarme sub scutul ei a adormit întru Hristos și cu nădejdea că se va scula împreună cu El la învierea cea de obște” (Catehism).

Fără victoria Armatei Române de la Valea Uzului nu ar fi fost posibilă Marea Unire din 1 Decembrie 1918

TOATE DOVEZILE, AICI!