ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sancțiunile impuse Moscovei întăresc alianța Rusia-China și cel mai mare bloc economic mondial – Organizația pentru Cooperare de la Shanghai – cu o piață cuprinzând 40% din populația lumii.

Războiul din Ucraina și evenimentele adiacente acestuia marchează trecerea de la o economie mondială bazată pe dolar la devize bazate pe materii prime.

Garanțiile, care până acum erau pur financiare, devin acum garanții bazate pe materii prime. Or, garanțiile sunt cele care redefinesc întregul sistem financiar.

Sfârșitul sistemului bazat pe garanții financiare este accelerat de evenimentele geopolitice. Occidentul încearcă cu disperare să sancționeze Rusia prin supunere economică, dar nu reușește decât să arunce în aer prețurile la energie, materii prime și hrană, făcându-și mai mult rău sie însuși.

Rusia și-a legat rubla de prețurile la materii prime prin intermediul aurului, iar China a demonstrat deja că înțelege jocul inflaționist al Occidentului, stocând în ultimii doi ani materii prime și cereale esențiale și permițând monedei sale naționale să se aprecieze față de dolar.

China și Rusia nu urmează calea inflaționistă a monedelor occidentale. În schimb, se orientează spre o strategie monetară mai sănătoasă, cu perspectiva unor rate ale dobânzilor și a unor prețuri mai stabile, în vreme ce Occidentul se îndreaptă exact spre direcția inversă.

Analistul de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar, numește aceste evenimente Bretton Woods III.

Articolul de mai jos analizează evoluția probabilă a evenimentelor viitoare și conchide că dolarul și devizele occidentale, iar nu rubla, vor avea mari dificultăți să facă față sfârșitului epocii de cincizeci de ani de financiarizare economică.

Acesta este preambulul unei analize excepționale pe care expertul britanic Alastair Macleod, cu o experiență de patru decenii la Bursa din Londra, o face modului în care se sinucide Occidentul.

Textul integral îl puteți găsi AICI.