ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"DEAD END”

Imaginile afganilor cocoțați ciorchine pe aeronava de transport americană aterizată la Kabul în ajutorul celor care au fost surprinși de retragerea intempestivă a aliaților și de intrarea talibanilor în capitala afgană au spulberat speranțele guvernanților de la Washington de a evita coșmarul retragerii ultimilor soldați americani din Saigon, în 1975, după 20 de ani de război inutil în Vietnam. Imaginea elicopterului decolând de pe acoperișul ambasadei americane, de care se agățau cu disperare aliații sud-vietnamezi abandonați, m-a obsedat acum o jumătate de secol, când priveam cum se duc pe apa Sâmbetei, la propriu, elicopterele aruncate de militari în mare, pentru ca să nu cadă în mâinile comuniștilor. Erau și impozitele plătite de mine acolo! Azi, talibanii au pătruns în Kabul călare pe Humvee-urile lăsate în urmă în mare grabă de americani pe 2 iulie, când, în miez de noapte, au părăsit baza din Bagram fără să-și avertizeze aliații afgani.

Au rămas pe loc și nenorociții care lucrau pentru ONG-urile venite la Kabul să-i învețe pe afgani democrația și, printre altele, ca bărbatul e și el o femeie ca oricare alta…

"Cea mai mare putere economică și militară a lumii” părăsește un front care a costat-o 1000 de miliarde de dolari, care nu a depășit niciodată cu mult suburbiile capitalei afgane și care începuse să semene cu o fundătură din care nu avea cum să scape cu demnitate. Winston Churchill spunea că, dacă nu înveți nimic din istorie, ești blestemat să o repeți. Americanii și aliații lor din NATO au uitat că poporul acesta de munteni mândri l-a bătut pe Alexandru cel Mare, i-a bătut pe britanici și pe sovietici… Acum au plecat și americanii cu coada între picioare, lăsând să se instaleze la biroul prezidențial din Kabul un fost deținut de la Guantanamo.

Își mai face cineva acum iluzii despre "umbrela” NATO? Guvernanții noștri mizează pe alianța nord-atlantică și pe "o armată puternică” în fața eventualilor agresori… Săraca armată română! Am văzut cum arată la defilarea de Ziua Marinei! Oare Iohannis, Ciucă și Cîțu se așteaptă să înfrunte armata rusă cu navele construite de Ceaușescu în 1986 și cu vechiturile cumpărate de Năstase sau de Ciucă?

Eugen Mihăescu