ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Brâzovenescule, mi-e frică de trădare!” 

Washingtonul a lansat o rachetă cu două focoase care subminează șansele Păcii în Ucraina. Și un zâmbet către China.

Prezentă la summit-ul G20 din Bali, Secretara Trezoreriei, Janet Yellen, a făcut odeclarație explozivă: anumite sancțiuni împotriva Rusiei vor rămâne, chiar dacă Moscova și Kievul ar ajunge la un acord de pace.

Anunțul retragerii trupelor ruse din Herson a fost văzut de mulți ca momentul propice pentru începerea negocierilor de pace în Ucraina.

Însă, reacțiile față de replierea rușilor dincolo de Nipru au demonstrat că la Washington sunt două tabere: una (armata) – paradoxal - pare să dorească pacea; alta (administrația politică),  prelungirea pe termen nedefinit a războiului.

Declarația lui Yellen (foarte apropiată de Biden) pare făcută anume pentru a arunca gaz peste foc. Ea a afirmat că, în eventualitatea unui acord de pace, sunt posibile unele „ajustări” ale sancțiunilor împotriva Rusiei, dar nu și ridicarea lor totală.

Statele Unite ar dori astfel să mențină presiunea asupra Rusiei, a mai spus șefa Trezoreriei.

„Presupun că, în contextul unui acord de pace, o ajustare a sancțiunilor este posibilă și ar putea fi adecvată”, a declarat Yellen duminică, în Indonezia.

„Vom avea probabil sentimentul (!), ținând cont de ce s-a întâmplat, că anumite sancțiuni vor trebui să fie păstrate.”

Declarația secretarei Trezoreriei este ca o rachetă nucleară cu două focoase.

Primul aruncă în aer perspectivele de pace, descurajând Rusia să iasă din război fără o „pradă” suficient de consistentă. Adică fără un câștig teritorial și de securitate suficient de mare, care să compenseze eternizarea sancțiunilor occidentale.

Al doilea focos al „nuclearei” de la Washington izbește Uniunea Europeană: statele UE sunt avertizate că, după terminarea Războiului din Ucraina, criza energetică nu se va sfârși.

Efectul evident urmărit de administrația Biden: descurajarea tentativelor de pace individuale ale Uniunii Europene. Adică tot eternizarea războiului.

Sau împiedicarea unei păci separate între UE și Rusia, din care să fie excluse Statele Unite. Ceea ce este cam același lucru.

P.S. Declarația lui Yellen ascunde și un mesaj subtil: anume, că Rusia (nu China) rămâne principalul inamic al Statelor Unite.

Acest surprinzător bilețel de amor expediat de americani către Beijing pare să fi făcut ca întâlnirea dintre Xi și Biden să fie toată un zâmbet.

Dacă aș fi Putin, m-aș teme!