ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uneori iau decizii inexplicabile. Când mi se pare că ceva în neregulă, nu mai aștept alte confirmări. Pur și simplu tai nodul gordian și merg mai departe. Așa s-a întâmplat și cu Grecia. Cu tote că în această toamnă părea că totul revine la normal, mi-am urmat instinctul de a lichida tot ce aveam acolo. Chiar mi-a părut rău, dar nu m-am mai uitat în spate. Acum, constat cu stupoare că am făcut bine în condițiile în care Grecia a devenit poligonul de încercare al Europei. Începe să se vadă cu ochiul liber ceea ce urmează în Europa, iar chestia asta e de-a dreptul îngrijorătoare.

Înainte de a trece mai departe, aș vrea să mai subliniez un aspect, anume că neintrarea noastră în Schengen, cu toate că pare un dezastru, este în realitate un avantaj deoarece ne păstrăm controlul granițelor. Da, TIR-urile stau la cozi infernale, la fel ca și mașinie sau cei care călătoresc cu avionul. Da, înseamnă pierderi economice mari. Însă, dacă se confirmă ceea ce cred că urmează, credeți-mă că e mai bine așa. Oricum, Schengen-ul înseamnă integrarea într-o construcție politico-economică decadentă, din care e bine să fugi, nu în care să te afunzi. 

Să revenim la ceea ce se întrevede prin prisma a ceea ce se întâmplă în Grecia. V-am povestit de mai multe ori problemele de acolo cu imigranții ilegali. Infracționalitatea a crescut teribil. Au apărut crime, violuri și o groază de alte infracțiuni majore care pur și simplu nu erau caracteristice Greciei. Ceea ce pe la începutul anului părea doar un fenomen izolat în Grecia, a explodat acum la nivel european la o scară mult mai mare. Demonstrațiile violente ale marocanilor cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal sunt o dovadă a „devotamentului” pe care imigranții îl arată națiunilor în care locuiesc. Mă rog, e de-a dreptul hilar să vezi cum segmente largi de populație care crezi că fac parte din corpul național sunt de fapt atașate altor state, considerându-și națiunea-gazdă un dușman. Chestiunea e naturală, dar ignorată voit de adoratorii lui  Coudenhove-Kalergi(printre care se află și Plăvanul!).

Dar aceste elemente sunt încă marginale. Ceea ce văd acum în Grecia - și din nou nimeni nu prea spune nimic - e o nouă dezvoltare a unor conflicte la scară. De ceva vreme a izbucnit un conflict deschis între populația romă și autorități. N-am nicio treabă, dar efectiv n-am simțit că în Grecia ar fi țigani. Da, mai vedeai pe străzi, dar nu te deranjau, își vedeau de treaba lor ca orice alt grec. De aceea mă uimeșe cum e posibil ca într-o minoritate destul de domoală să fie trezite brusc sentimente atât de radicale împotriva populației majoritare. Rămân surprins să constat că au început să se întâmple chestiuni pe care efectiv nu mi le imaginam posibile acolo. Să auzi de riposte armate împotriva poliției era de neconceput în Grecia. Acum a devenit un scenariu curent. De asemenea, violuri îndreptate împotriva grecoaicelor, jafuri organizate de bande de romi, violențe s.a.m.d. Unde-a fost îngropată toată ura asta? Și, mai ales, cine a declanșat-o acum?

Întreaga derulare a evenimentelor violente vine pe fondul dezvăluirilor privind supravegherea ileaglă. Presiunile pe Mitsotakis sunt enorme, iar el nu se vrea dus de la putere. Iată contextul în care s-a declanșat o dezordine socială generalizată. Dincolo însă de factorul politic, ceva mă face să cred că acolo e poligonul de încercare pentru noua explozie care urmează să țină captivă populația europeană încă o perioadă de timp.

Am avut COVID, am avut apoi conflictul din Ucraina - care acum e încălzit cu intrarea în scenă a prelungirii sale în Kosovo. Ce urmează? Un conflict social generalizat la nivel de UE. Este cel mai direct mod în care, din nou, la nivelul întregii Uniuni Europene va guverna legea marțială. O repetare a crizei COVID, de data asta cu populația terorizată de posibilele atacuri ale „dușmanilor statului”. Iar pentru a se obține o asemenea stare, trebuie să se înceapă cu manifestări violente din interiorul statului. Știm bine cât de fragilă e situația în Occident, acolo unde, în marile orașe, sunt zone în care efectiv poliția refuză să intre. Cu atâtea teritorii scăpate de sub control, e clar că generarea unui conflict major e floare la ureche. Iar ceea ce vedem acum în Grecia se va generaliza, la o scară mult mai mare, în întreaga Europă. De aceea vă spun că menținerea controlului frontierelor se va dovedi o chestiune benefică în perioada următoare. A nu se înțelege de aici că trebuie să le mulțumim austriecilor pentru dovada de sfidare pe care ne-au servit-o. Însă, ca de multe ori în istoria noastră, se va dovedi că răul pe care au vrut să ni-l facă dușmanii se va întoarce în favoarea noastră.