ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul de investigație Jack Murphy a scris un articol exploziv despre implicarea CIA în sabotajele comise pe teritoriul Rusiei. Conform spuselor sale, informațiile din articol se bazează pe surse din interiorul serviciului secret american.
 
În mod cât se poate de evident, articolul a fost publicat doar pe site-ul propriu(preluat doar de câteva publicații de nișă), media oficială nefiind interesată în informațiile de acolo. Asta din rațiuni lesne de înțeles pentru oricine. 

Implicarea CIA într-un subiect atât de sensibil pune SUA într-o situație extrem de problematică. Orice demonstrație a unei implicări directe, poate arunca țara într-un nefast război nuclear pe care, teoretic, nu și-l dorește nimeni. Jack Murphy spune în articolul său că CIA nu este implicată direct, ci doar coordoneză un partener apropiat european din NATO. Cine să fie? 

Punând cap la cap informațiile pe care le avem, din joben n-are cine altcineva să iasă în afara ... Angliei. Cine a aruncat în aer conductele de gaze? Întrebați-o pe proasta proastelor, Liz Truss! Cine s-a implicat direct în evenimentul de la podul Kerci? V-au spus băieții de la Grey Zone că englezii! Cine antrenează formațiuni teroriste ucrainene pentru acțiuni de sabotaj pe teritoriul Rusiei? Aceiași englezi! Motivul?

Anglia e o țară falită, picată în subsolul clasamentului economic și care acum se vede scufundată de fundamentele fragile pe care stă. Nu mai are o economie reală, fluxurile financiare au început s-o ocolească, iar scandalurile(precum cel al aurului depozitat din care n-au mai rămas nici fantomele) riscă s-o cufunde definitiv. Nu mai vorbesc de mișcările secesioniste care o vor lăsa la o dimensiune de bacterie. De aceea, cu ultimele forțe de care dispune, caută un colac de salvare. 

Pentru o națiune eminamente parazitară precum Anglia, singura șansă de salvare constă în devorarea unei alte țări, bogate în resurse. De aceea împingerea în față a desculților din Ucraina se constituie într-o ultimă speranță pentru Anglia. Cred ei că, dacă Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, ei vor deveni gestionarii imenselor resurse ale muribundei Rusii și astfel își vor salva insula. De aceea luptă acerb în acest război. Luptă descoperiți, cu o vivacitate de-a dreptul degenerată, care nu poate trăda nimic altceva decât o disperare a muribundului. 

Dar ce-i mână oare pe americani în luptă? E clar că stricarea relațiilor cu rușii reprezintă o problemă majoră pentru ei. Joncțiunea Rusia-China, dacă se va face, va putea falimenta întreaga economie a SUA, lăsând-o fără jucăria monetară. Așadar, ce urmărește SUA?

După un secol de dominare a lumii, SUA e obosită, îmbătrânită și înțepenită. Dar, asemeni unui monarh muribund, nu vrea să cedeze puterea. La fel ca și Anglia, SUA e din ce în ce mai puțin relevantă economic. Noile domenii pe care s-a axat nu-i mai conferă leadership-ul de altă dată, avansurile pe care le înregistrează fiind extrem de rapid acoperite de concurenți. Un exemplu: în timp ce Stația Spațială Internațională se apropie de sfârșitul existenței sale, chinezii și-au construit deja propria stație, iar acum planifică împreună cu rușii deschiderea unei stații lunare, prin combinarea proiectelor lunare ale celor două țări.  

Este cât se poate de evident că SUA nu mai poate atinge dinemica Chinei, indiferent ce ar face. De aceea încearcă să schimbe cumva regulile jocului pentru a profita din plin de noua realitate. Ce mai poate oferi SUA? Există un singur domeniu în care are un oarecare leadership, anume cel militar. De asemenea, economia sa se mai bucură de resursele naturale încă existente. Iată de ce se schimbă lumea! Aruncarea în aer a conductelor rusești din Marea Baltică permite SUA să exporte mult prea scumpul său gaz lichefiat în Europa.
 
Dacă veți urmări cu atenție, veți observa că SUA monitorizează extrem de strict piața hidrocarburilor. Iranul e ținut în izolare deoarece, ca al doilea producător mondial de gaz, ar putea alimenta Europa cu gaz ieftin. Și acum, pentru a nu-și periclita situația, au scos din joben cazul Eva Kaili pentru a dinamita alimentarea Europei cu gaz de la al treilea producător mondial, Qatarul. Nu e ciudat că scandalul a izbucnit fix după ce Germania a semnat cu Qatarul primul său contract pe termen lung care-i asigura aproximativ 5% din cantitatea necesară de gaz? 

Cealaltă marfă de export a SUA este reprezentată de arme. Comenzile la producătorii americani au explodat. Efectiv nu mai fac față cererii. Dar asta nu înseamnă că SUA o lasă mai moale, ci apasă accelerația pentru comenzi în avans. Recent americanii au făcut presiuni asupra Argentinei pentru a nu achiziționa avioane chinezești de vânătoare JF-17. Mai nou, vor să vândă în cantități industriale eșecul tehnologic F-35.
 
De aceea au permis și militarizarea Germaniei, pentru a vinde acolo cât mai multe arme. Chiar și turcilor urmează să le livreze 40 de avioane F-16 modernizate și încă 80 kituri de modernizare pentru avioanele din flota actuală. Țările nordice, dornice de accederea la NATO, de asemenea fac comenzi importante de avioane și tehnică militară din SUA.

Trebuie să fii orb ca să nu constați că nebunia din Ucraina a schimbat total piața mondială. Dacă până acum țările erau înnebunite după produse de larg consum, acum caută resurse energetice de bază și arme. O distorsionare atât de masivă a pieței mondiale e efectiv greu de înțeles. 

La fel ca Anglia, și SUA mizează pe o singură carte, aceea a înfrângerii Rusiei. Doar în acest scenariu, anchilozata SUA și-ar putea păstra leadership-ul mondial bazându-se, ca până acum, pe puterea pumnului.
 
Altfel, întreaga sa structură va face implozie sub efectul imposibilității externalizării problemelor sale economice prin intermediul banilor. Dacă dolarul nu rămâne monedă de schimb, SUA ajunge ca Zimbabwe. Priviți doar ce forță are hiperinflația care se manifestă la nivel mondial ca efect al scamatoriilor monetare americane și imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă această întreagă forță nefastă ar fi concentrată doar în SUA. 

Mă rog, există și un scenariu alternativ la care SUA visează. Speră ca, după ce își peticește finanțele în urma comerțului cu hidrocarburi și arme, să redevină un lider tehnologic. Nu insist aici deoarece sunt foarte  multe aspecte ale problemei. Mă voi rezuma pe moment să vă spun doar că planul mi se pare mai degrabă fantezist, asta în condițiile în care nu o fac prin descoperiri tehnologice, ci prin sancțiuni și blocaje. 

Rezumând, ceea ce vedem este un spectacol de vânătoare în care două hiene obosite până aproape de epuizare speră să doboare un urs gras, prin intermediul unui câine turbat, crezând că astfel se vor întrema.
 
Totuși, de ce nu reacționează ursul? Asta e una dintre cele mai misterioase întrebări. Fie ursul e suspect de fricos și refuză să rezolve eficient problema omorând câinele care și-așa are zilele numărate, fie are un plan mult mai abstract, căutând să distragă atenția hienelor prin intermediul falsei lupte pe care-o desfășoară cu câinele turbat.
 
De ce-ar face așa ceva? Poate că astfel, undeva la sfârșitul luptei, hienele se vor trezi moarte de epuizare(vorba unei politiciene cretine de e meleagurile noastre). Dacă însă ursul cedează sub imperiul fricii, atunci destinul îi va fi crunt.