ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fără doar și poate, vizita lui Zelenskyi în SUA a fost un succes absolut. Însă nu din perspectiva la care v-ați gândi citind titlul. Asta chiar dacă oficina de propagandă CNN a comparat vizita piticului circar cu cea a lui Churchill de acum 81 de ani. Sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le înțelegem în esența lor.

Vizita lui Zelenskyi a fost ținută la secret în SUA pentru a permite doar apropiaților președintelui să fie prezenți la discursul din Congres. De aceea vizita a fost programată în preajma Crăciunului, când cea mai mare parte a politicienilor americani se îndreaptă către casă. Așa se face că discursul lui Zelenskyi a fost rostit într-un Congres blindat de democrați, singurii cărora li s-a transmis pe linie de partid să-și amâne plecarea acasă. O strategie care amintește de organizarea desanturilor băsiste din Parlamentul României. 

Acum să studiem ceea ce a obținut Zelenskyi în SUA. Propaganda prezintă în termeni elogioși acceptul dat de Biden pentru Patriot. Dar oare nu se știa asta? Ba da, se știa încă din 8 decembrie, când Ambasada Ucrainei a organizat un eveniment de aniversare a 31 de ani de la fondarea AFU. Trebuie doar să aruncați o privire pe invitația la eveniment(atașată articolului), mai precis pe footer-ul ei, pentru a înțelege esența: marii producători americani de arme au fost sponsorii principali. Până acum aceștia au halit din „afacerea Ucraina” peste 120 miliarde de dolari. În termeni tehnici asta reprezintă de două ori bugetul apărării Rusiei! Rețineți așadar: în doar nouă luni, SUA a plătit industriei de apărare de două ori mai mult decât bugetul Apărării Federației Ruse! Și vorbim doar de partea SUA cheltuită pe arme, fără să punem la socoteală donațiile și ajutoarele primite dinspre statele europene! Nu vi se pare ciudat că în această perioadă Rusia a ocupat în Ucraina suprafețe de cinci ori mai mari decât cele revendicate de separatiști la începutul confruntării?

Să lăsăm însă aceste cifre de-o parte și să înțelegem că, de fapt, succesul vizitei lui Zelenskyi a fost unul deplin! Stau și mă uit pe fluxurile rusești și nu-mi vine să cred ceea ce citesc. Rusia a intrat 100% în setupul de război. Întreg discursul oficial este unul patriotic, de război. Colac peste pupăză, Rogozin a mai fost și rănit într-un atac efectuat cu tunuri franțuzești Caesar asupra zonelor rezidențiale din Donețk. Ucraina prezintă chestiunea ca pe o victorie, doar că acolo avem de-a face cu crime împotriva umanității, care-au încălcat orice reglementare în materie de război. Rogozin se cazase la un hotel 100% civil. Hotelul era situat într-o zonă rezidențială. Ce cauți să tragi cu bomba acolo? Desigur, toate acestea se vor deconta la sfârșitul războiului, atunci când veți vedea fără perdea dimensiunea crimelor comise de ucraineni în acest conflict și în perioada premergătoare conflictului 

Ceea ce e de-a dreptul revoluționar însă se petrece în rubricile de comentarii ale ziarelor și pe rețelele sociale. Este efectiv o explozie izbucnită de jos în sus. Vizita lui Zelenskyi și declarațiile de-a dreptul scandaloase i-au făcut pe ruși să înțeleagă că e în joc soarta lor. Iar din acest moment absolut totul se schimbă. Sentimentul patriotic a explodat de parcă am fi în Stalingradul anului 1942. Absolut toate șabloanele Războiului de Apărare a Țării au revenit în mentalul rușilor. Pur și simplu, rușii au imaginea deplină a ceea ce e Zelenskyi, anume marioneta SUA și a NATO care efectuează în Ucraina o invazie a hinterlandului rusesc. Asemănările cu Al Doilea Război Mondial sunt efectiv șocante. Doar că atunci era Germania, în timp ce acum e SUA împreună cu Germania, Franța, Polonia s.a.m.d. Dacă până acum mai existau dubii, vizita lui Zelenskyi a spulberat orice altă posibilă interpretare.

De aceea o spun încă din titlu: vizita lui Zelenskyi este un succes absolut. Dar nu pentru el, ci pentru echipa de la Kremlin. Până acum rușii aveau dubii, iar unii dintre ei chiar înghițiseră gălușca „izolării internaționale a țării”, punându-și întrebări serioase. Modul în care au răspuns oficialii a fost unul extrem de eficient: au lăsat discuțiile libere, chiar dacă asta a însemnat o înfrângere mediatică la început. De altfel s-a văzut narativul de când s-a făcut concentrarea parțială. Culmea, și atunci discuțiile au fost lăsate absolut libere, iar de pedepsit au fost pedepsiți oficialii care n-au știut cum să comunice, alergând cu potera după cei concentrați. Să vă mai dau un exeplu: ieri, în Duma de Stat, un discurs al Ministrului Tehnologiei a subliniat că din Rusia au plecat aproximativ 100 000 de IT-iști. Toate cifrele sunt cât se poate de transparente. Este, din punctul meu de vedere, un model excelent de comunicare care acum dă roade. Atașamentul popular față de acțiunea Rusiei este fără precedent. Asta spune multe despre moral.

Să vă mai dau un exemplu: în ciuda nedumeririlor izbucnite cu ocazia concentrării parțiale, un număr de peste 30 000 de indivizi s-au înrolat voluntar, fără a mai aștepta să fie chemați. Este de așteptat așadar, ca în urma vizitei cu cântec, numărul înrolărilor voluntare să crească.

În ceea ce privește partea militară, putem spune încă de acum că livrarea Patriot este doar o gogoașă mediatică din care, după cum veți vedea, SUA va avea mai mult de pierdut. Oricine știe că respectivul sistem trebuie instalat în mai multe puncte, fiind nevoie de un număr de baterii care e imposibil de livrat pentru a satisface cât de cât necesitățile Ucrainei. De altfel, greul apărării antiaeriene ucrainene este dus de sistemele rusești S-300. Și, după cum bine se știe, SUA a făcut presiuni asupra Greciei pentru ca aceasta să doneze sistemul său S-300 Ucrainei, cu toată muniția din dotare. Grecilor li s-a promis înlocuirea S-300 cu Patriot de ultimă oră. De fapt, părerea mea e că aici se va desfășura întreaga propagandă: ucrainenii primesc S-300 de la greci și muniția care le lipsea cu desăvârșire. Cel mai probabil americanii vor livra sistemul Patriot grecilor, iar orice interceptare efectuată de S-300 va fi marketată ca succes al Patriot. Mă rog, e o posibilitate. O altă posibilitate este și aceea de a-i lăsa pe greci cu fundu-n baltă, așa cum au făcut-o deja. Grecii au cedat Ucrainei cea mai mare parte a blindatelor pe care le aveau și o bună parte a echipamentului militar, iar acum sunt efectiv cu fundul gol în fața turcilor. Mai mult, americanii le-au promis că vor vorbi cu nemții să le furnizeze ei „blindate de ultimă oră”. Adică mizeriile acelea care n-au fost capabile să termine un exercițiu militar banal și care-au declanșat un scandal monstru în Germania!

Aceasta este poza generală. Ceea ce trebuie să înțelegeți e că succesul extraordinar al lui Zelenskyi a fost acela de a comuta psihicul rusesc în setupul de război. De aici confruntarea Rusia-Nato nu e o ipoteză, ci o certitudine!